Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Szarmata ház és avar sír a föld alatt Felgyőn

Több tonnányi leletanyagra számítanak a szakemberek a felgyői hulladéklerakó területének régészeti feltárásánál. Egy avar sírt és egy szarmata házat már találtak, de bronzkori települést és temetőt is rejthet a föld mélye. Egyelőre negyvenen vesznek részt a leletmentésben, hamarosan viszont megduplázódik a létszám, hiszen a hozzáértőknek 106 ezer négyzetmétert kell átfésülniük az év végéig.
Egy második századból való szarmata házat már találtak a régészek Felgyőn – ez még csak a kezdet. Fotó: Bíró Dániel
Bár közigazgatásilag Felgyőhöz tartozik az a tízhektáros terület, ahová lerakóját építi a homokhátsági hulladékgazdálkodási konzorcium, közúton megközelíteni egyelőre csak a Bács-Kiskun megyei Gátéren keresztül lehet, jó nagy kerülővel. Ennek a vargabetűnek a levét isszák azok a szegedi régészek, akik a hónap eleje óta dolgoznak a felgyői feltáráson: a megyeszékhelyről fél hatkor indulnak, és fél hétre érnek haza. A helyszínen – eddig leginkább tűző napon – munkagépek kavarják orruk alá a port, s ez még egy darabig eltarthat, hiszen a humuszolás is csak a felénél tart.

A tervezett lerakóval kapcsolatban már korábban köztudott volt, hogy helyén, az utóbbi hetekben feltúrt szántón, óriási mennyiségű értéket rejt a föld. A régészeti terepbejáráson ugyanis bebizonyosodott, hogy a terület alkalmas lehetett letelepedésre, a szakemberek erre utaló törmelékeket is találtak. A későbbi műszeres vizsgálat megerősítette a feltételezést, miszerint nagy kiterjedésű szarmata és avar település nyomaira bukkantak a régészek. A gazdag lelőhely ismeretében kezdődtek meg egy évvel ezelőtt arról a tárgyalások, hogy megfelelő méretű lelettároló épüljön Csongrádon. A raktárbázist a levéltárral szomszédos területre tervezik, az elképzelések szerint az év végére elkészül, működtetője pedig a megyei önkormányzat lesz.

– Eddig egy avar sírt és egy második századból való kora szarmata házat találtunk, de összességében több tonna leletanyagra számítunk Felgyő határában – mondta lapunk érdeklődésére Paluch Tibor, az ásatás vezetője. A fellelt kerámiatörmelék, valamint az állati és emberi maradványok előbb a szegedi restaurátor-műhelybe kerülnek, ott megmossák, külön megvizsgálják, majd leltározzák őket, és ezután kerülnek vissza a csongrádi raktárba. Mindemellett utólag az összes vizsgált objektumnál kilónyi földmintát vesznek a szakemberek, és ezeket is egyenként elemzik. Az ásatás irányítója hozzátette, 106 ezer négyzetmétert kell átfésülniük, ezen egyelőre – a kubikosokkal együtt – negyvenen dolgoznak, de hamarosan megduplázódik a létszám, hiszen a szerződésük szerint december közepéig kell végezniük a munkálatokkal. A még érintetlen földdarabbal kapcsolatban elmondta, a humuszolás után bronzkori település és temető is előbukkanhat a föld alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cirkusz Csongrádon és Szentesen

Csongrádon tegnap este már láthatta a közönség a Magyar Nemzeti Cirkusz társulatának lenyűgöző… Tovább olvasom