Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Százéves az iskola Csongrádon

A csongrádi Piroskavárosi Általános Iskolában ma kiállítás nyílik abból az alkalomból, hogy száz éve egy itteni lakóházban megkezdődött az oktatás.
A csongrádi Piroskavárosi Általános Iskolában ma kiállítás nyílik abból az alkalomból, hogy száz éve egy itteni lakóházban megkezdődött az oktatás. A kiállítást ma 10 órakor Bedő Tamás, a város polgármestere nyitja meg. Az ünnepélyes alkalomra meghívták az intézmény egykori tanárait, diákjait és az önkormányzati képviselőket. Jelenleg 270-en tanulnak itt, tizennyolc állandó és öt óraadó tanár irányításával, ezt az intézményt nem fenyegeti bezárás – tájékoztatta lapunkat Nádudvari Tiborné, az iskola vezetője.

Piroskaváros a 19. század utolsó évtizedében kezdett kiépülni. Napszámosok, cselédek, kubikosok telepedtek itt le, vagyis Csongrád akkori szegényei és az előkerült dokumentum szerint 1907 őszén a mai iskolaépület közelében megkezdődött az elemi iskolai oktatás. Amikor 1923-ban a település visszakapta városi rangját, Szedlacsek István helybeli plébános kezdeményezésére nyomban megalakult a Piroskavárosi Zárda- és Templomépítő Bizottság. Először a zárdaiskola készült el, s 1927-ben a Gróf Károlyi Sándor Katolikus Leányiskolában az Isteni Megváltó Leányai megkezdték az oktató-nevelő munkát – és folytatták is, egészen az 1948-as államosításig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkavarták a szakképzés csongrádi állóvizét

A szociális és egészségügyi szakképzés felé mozdulna el a csongrádi Batsányi János Gimnázium, miután eddigi zászlóshajója, az idegenforgalmi képzés térségi központja Vásárhelyen lesz. A megújulást a Csongrádon és Szentesen végbemenő otthonépítések is indokolják. Tovább olvasom