Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Szélessávú premier Tömörkényen

Tömörkényen már működik az a szélessávú telekommunikációs hálózat, amelynek megépítésére 246 millió forint támogatást nyert a megye 13 társult önkormányzata. A többi településen 2007 második felében indulhat be az internetet, kábeltévét és telefonvonalat biztosító szolgáltatás.
Legalább akkora lehetőség rejlik benne, mintha olajat találtak volna a földben. Ezzel a hasonlattal jellemezték tegnap azt a szélessávú telekommunikációs hálózatot, amelynek kiépítése a megye északi részén már folyik. Tömörkényen már el is készült a mintarendszer, és beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A világpremier egy pályázati sikernek köszönhető, amit a szentesi és csongrádi kistérség, illetve a mindszenti önkormányzat közösen ért el a regionális operatív programban. A társulás 246 millió forint uniós, valamint 50 milliós állami támogatást nyert egy szélessávú gerinchálózat létrehozására. Önerőként csupán 32 millió forintot kellett felmutatnia Csanytelek, Csongrád, Felgyő, Tömörkény, Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Fábiánsebestyén, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár, Szentes és Mindszent önkormányzatának.

A pénteki tájékoztatón a fejlesztésben érdekelt cégek képviselői elmondták, műszaki szempontból olyan újítás valósul meg a településeken, amely – gyorsasága mellett – korlátlan adatátvitelre ad lehetőséget. Így internetes, kábeltévés és telefonos elérhetőséget is biztosít leendő ügyfeleiknek. Részben a társult önkormányzatok tulajdonába kerül a kiépült rendszer, így a képviselő-testületek befolyásolhatják a tarifát – viszont 2012-től eladhatják tulajdonrészüket.

A hálózatépítés jól halad: a Tisza szentesi oldalán 48 kilométeren már kész a rendszer, és a csongrádi oldalon is megindult a fejlesztés. Várhatóan 2007 júliusára mindenütt befejeződnek a munkálatok, az év második felében pedig a szolgáltatások is beindulhatnak a községekben.

Tömörkényen már vannak előfizetők is: a legkisebb kábeltévés csomagért csak pár száz forintot kell fizetniük, a több mint 50 csatornát magában foglaló csomag pedig 3200 forintba kerül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma inkább verset ír az egykori politikus

Az a baj, hogy a politika nem költészet – véli N. Orbán István, a megyei közgyűlés korábbi… Tovább olvasom