Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szelíd tüntetéssel zárult az érettségi találkozó

Csongrád - A templom nem temető – üzente a csongrádi Nagyboldogasszony-templom plébánosa a Batsányi-gimnázium 1958-ban végzett diákjainak. Ők a korábbi találkozóikon virágcsokrot helyeztek el a templomi Mária-szobor lábánál. Most odakinn tették ugyanezt.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Rendhagyó esemény színhelye volt szombat délben a csongrádi Nagyboldogasszony-templom előtti park. A Batsányi János Gimnázium 1958-ban érettségizett diákjai, miután az iskolában megtartották 55. évfordulós találkozójukat, a Mária-szoborcsoport talapzatára helyezett virágcsokor köré álltak, és elhunyt osztálytársaikra, tanáraikra emlékeztek.

Az egybegyűltektől megtudtuk, hogy eredetileg a templomban, a Fájdalmas Szűzanya-szobor lábához szánták a csokrot, de a megemlékezésnek ezt a formáját a plébános nem engedélyezte.

Miért hoztak virágot a templomba? Korábban, a 40. évforduló szervezésekor többen betegek voltak, nehezen mozogtak, és kérték, ne menjen ki a temetőbe az osztály, mert messzire van, hadd imádkozhassanak elhunyt osztálytársaikért, tanáraikért a templomban. Az akkori plébános, Zsótér Antal kanonok ezt megengedte, a kapuban várta őket. A csokrot egyrészt halottaik tiszteletére készíttették, másrészt hálául, hogy a jelenlévők még találkozhatnak, és láthatják egymást. Erre 5 éve is volt lehetőség. A mostani találkozó egyik szervezőjének azonban a jelenlegi plébános, Laczkó István azt mondta, a templom nem temető. Az egykori batsányisok nagyon megbántódtak, és úgy döntöttek, nem kérlelik az atyát, inkább a kinti szoborhoz hozzák a csokrot, jelezve: mint közösség továbbra is ragaszkodnak a templomhoz.

Az 55. évfordulón, a templom előtt. Megszavazták, ezentúl kétévente találkoznak. Fotó: DM/DV
Az 55. évfordulón, a templom előtt. Megszavazták, ezentúl kétévente találkoznak. Fotó: DM/DV

– 69-en érettségiztünk, és nemcsak hogy senki nem bukott meg közülünk, de a társaság nagyobbik fele diplomát is szerzett. Tanáraink később azt mondták, ilyen erős hármas évfolyammal még nem találkoztak – mondta lapunknak Molnár József, a város korábbi polgármestere. – Bár akkor olyan idők jártak, hogy jó néhány évfolyamtársamat családja miatt nem engedték rögtön továbbtanulni, a legtöbben nem adták fel, és amint lehetőségük adódott, egyetemre, főiskolára mentek. Minket még megkereszteltek, természetes volt a katolikus neveltetés, ezért ez a templom nekünk fontos hely, amelyhez ragaszkodunk, ahogyan egymáshoz is. A fiúk közül csak hárman, a lányok közül négyen csongrádiak. A többiek az ország más vidékeiről jönnek haza, egy társunk Svédországból, kettő Svájcból, és ők mindig itt vannak. Most megszavaztuk, hogy ezután kétévenként találkozunk.

A templom egyébként nyitva volt: a sarokban fekete fóliával letakarva ott áll a mennyezetről nemrég leszerelt, közadakozásból – jelentős részben Kapolyi László vállalkozó és felesége, Szarka Zsuzsanna adományából – készült kristálycsillár. Ezt azért vették le, mert megsérült fölötte a mennyezet. A híveket élénken foglalkoztatja a 17 millió forintot érő világítószerkezet további sorsa. Amikor ez iránt érdeklődtünk, Laczkó István atya azt mondta, az ő felelőssége, mi történik a templomban, és ez nem tartozik az újságra.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Tiszafiú 2013. október 31. 08:12
  „Kedves Tiszafiú!Köszönöm segítő szándékát,de higgye el,hogy ha kell megtudom védeni magam.Nem tudnak megbántani úgy,hogy haragot tápláljak mások iránt.Olvastam írását ,és olyan dolgokról írt amire nem találok választ.Ön ismeri a belvárosiak szeretett papját TIBI atyát?Ön honnan tudja,hogy megkereszteltettem a gyermekeimet?Mind ezek lassan ötven hatvan éve történtek!Talán azt is tudja,ki volt az első tanító nénink?????????Ha ismerte Tibi atyát,okkor azt is tudnia kell,hogy mire tanított :Ha kérdeznek..........!Még egyszer köszönöm segítő szándékát,és reménykedem,hogy egy kedves régi ismerősre találtam!!! Üdv.Molnár József nyugalmazott pm.

  ?”
 • 22. compó 2013. október 31. 01:33
  „Kedves Tiszafiú!
  Nemcsak a hívő, megtért ember jár templomba. Hogy mi mennyire vagyunk megtért emberek és mennyire vagyunk jó emberek talán igazán csak Isten tudja. Ki miért jár templomba az mindenkinek az egyéni ügye, nekünk talán még megítélni sincs jogunk, mert úgy gondolom teljesen tökéletes és bűntelen ember a földön nagyon kevés van (hitem szerint szinte ez csak Isten segítségével az életszentség állapotában valósulhat meg). Én személy szerint bűnös ember vagyok és napról napra szükségem van újra megtérésre Isten kegyelméből. A templom nem az egyedüli hely ahol hívőként lehet élni, viszont nagy segítség, és ha ehhez még társul néhány igazi Istent kereső ember-az számomra sokat jelent. A cikk tartalmaz néhány csúsztatást és ha ehhez valaki saját bevallása szerint katolikus neveltetéssel a nevét adja az zavar. Ha idegenként olvasom el és elhiszem a tartalmát akkor megbotránkozást vált ki belőlem, ahogy a hozzászólások mutatják. Mai napon már egy-két dologról ismét tudom hogy csúsztatva lett, remélem hamarosan korrigálva lesz. Zsótér Atya csodálatos ember volt, jól végezte a hivatását és jól szót értett az emberekkel. István Atyát régóta ismerjük(csongrádi időszaka előtt) és sok érték van benne. Megbékélésre, kiengesztelődésre lenne szükség. Sajnálom az elmúlt két(több) év konfliktusait, de még jobban sajnálom hogy egyesek másokkal összefogva szinte mindent megpróbálnak megtenni munkája ellehetetlenítése érdekében.
  Egy ilyen cikk és a hozzászólások után Ön hogy áll: a "katolikus neveltetés sikerével, a jóakarattal, az igazi szeretettel,az embertársi együttérzéssel". Tisztességes emberek hála Istennek sokan vannak még a világban, remélem lesznek is, Önnek jó egészséget, minden jót és a Jó Isten Áldást kívánom szívből, tisztelettel: egy másik tiszai fiú”
 • 21. Tiszafiú 2013. október 30. 21:43
  „Kedves compó.Nem az a hívő ember aki azért jár templomba,hogy lássák és nemcsak az az egyedüli hely ahol lehet hívőként élni.Ha ismerős ez a név Borsincki Tibor tudhatná,hogy mit tett a belvárosi gyermekekért,akik azon versengtek,hogy minden nap ott lehessenek a miséken a litániákon.Tudja,hogy Zsótér atyát ezüst miséjén ki köszöntötte,ki segítette a plébánia épületének a befejezésében?.Talán azt is tudja kitől vette át a PRO-URBE kitüntetést,talán azt is,hogy a nyilatkozó gyermekei akkor lettek megkeresztelve amikor egy vezetőnek tilos volt templomba járni .DE nem is értem miért akarom Önt meg győzni ,hiszen az írásából sugárzik a katolikus neveltetés sikere, a jóakarat, az igazi szeretet,az embertársi együttérzés.Nem volt szándékomban megvédeni a nyilatkozót,csak szerettem volna felhívni a figyelmét, nem csak a templomban vannak tisztességes emberek.”
 • 20. compó 2013. október 29. 22:51
  „Túl jó lett a cikk, olyan igazi "csongrádias". Biztos hogy kommunikációs hibák lehetnek, és vannak,de az is biztos hogy mindkét oldalnak engednie kell és ki kell engesztelődnie. Szívből sajnálom hogy nincs már közöttünk Zsótér Atya-ha ő itt lenne biztos nem csúszhatnának ennyire félre a dolgok. Egy konkrét pletykának, mely talán még rosszabbul jött ki személyesen utánajártam, megkérdeztem: messze nem volt igaz az elterjesztett történet és egészen másként zajlott. A nyilatkozó remélem tényleg a valós történtekről beszél úgy ahogy ténylegesen megtörténtek-jó szándékkal, előítéletek nélkül. Örülök ha fontos neki a katolikus neveltetés és örülök ha fontos neki a templom is.”
 • 19. Csongi7 2013. október 29. 07:39
  „Erről az atyáról már akkor megvolt a véleményem, amikor egy temetésen a koporsó mellett 25 percig álltunk és a pap nem volt sehol, hogy elkezdje a búcsúbeszédet. A koporsót kihozták a ravatalozóból és a gyászoló tömeg síri csendben várt, majd mikor már rég kezdődnie kellett volna a szertartásnak mindenki óvatosan pislogott jobbra és balra, hogy miért nem történik semmi. A háttérben a halottas kocsit vezető és valamelyik sírásó elkezdett futkározni és hallottam, ahogy beszélik egymással, hogy már telefonált az atyának, már mindjárt indul, csak elfelejtette, hogy temetés lesz és azért nem jött. Rettentő kellemetlen helyzet volt nekünk is, pláne a hozzátartozóknak.
  Ezt csak folytatta azzal a pap, hogy hiába kérték korábban a hozzátartozók, hogy csak egy rövid éppen-éppen vallásos búcsúbeszédet tartson, mert a halott nem volt vallásos, de meg volt keresztelve és írtak egy rövid életrajzot, hogy milyen pontok voltak a halott életében, hogy mennyire szeretett élni, imádta a családját, az unokáit, szeretett horgászni, nagyon sokat dolgozott és az egész közösség kedvelte őt, mert nagyon segítőkész ember volt. Ezt a pap nem olvasta fel, hanem fél óráig hablatyolt a Bibliából, holott pont megkérték, hogy ezt ne tegye. Felolvasott az ájtatos hangján nem tudom hány oldalt és épp melyik történetből, de nagyon unalmas és nagyon bosszantó volt, hogy a temetés sehová sem halad, mert nem elég hogy több, mint fél óra késéssel kezdtünk, de csak húzza az időt. Nem győzte azt hangoztatni, hogy milyen rendes is az Ő Istene, mert elvette az embert a családjától. Nem hinném, hogy a hozzátartozók ezzel pontosan így értettek egyet egy 55 éves embernél... A rokonokat vérig sértette, mert a halottról egyetlen szó sem esett, mintha nem is miatta lettünk volna ott a temetésen. Én azon a temetésen láttam először ezt a papot beszélni, de kellően leszerepelt előttem, mint pap és mint földi halandó egyaránt. - Úgy tudom, hogy nem egyedi esetről van szó, mert másoktól is hallottam, hogy ez már többször fordult elő nála. Amint én a gyászoló család és egybegyűltek megsértésének tekintek, valamint a halottal szembeni tiszteletlenségnek, amit egy papnak nincs joga megtenni.”
 • 18. öreganyó 2013. október 28. 21:50
  „Évekkel ezelőtt Szegeden templomi búcsúztatása volt 1 hamvasztott családtagnak. Egy száll virágot vittünk amivel
  képletesen búcsúztunk. A püspök úr biztos tudja a dolgokat, csak nem érdekli. A plébános úr, igen ő úr! Majd szét
  széled a nyáj, azután nem lesz gond. A csillár egyszer csak nem fog a sarokban lenni, " úgy sem bírja ki a menyezet,"
  akkor meg minek. Szét osztani a rászorulók közt, persze, kell az ott a plébánián”
 • 17. stori 2013. október 28. 20:29
  „Úgy mégis mit képzel magáról ez az atya?! nem is illeti őt e szó,merthogy nem humánusan gondolkozik az biztos! Hogy miért nem veszi észre ezt a püspök? -hát ki tudja? -hogy mi lesz a csillár sorsa? -csak ő tudja! De azt gondolja, hogy ezt a Pápa nem tudhatja?,- dehogynem! Csak egy illedelmes levelet kell írni számára, ami tartalmazza eddigi ténykedését ami igazolja, hogy nem a hívek mellett hívekért van, hanem csak úgy van ő ott!”
 • 16. istván62 2013. október 28. 18:45
  „Üdvözlök mindenkit. Ebben a percben regisztráltam, mert el szeretnék mondani valamit, ami talán nem is olyan új dolog a Nap alatt.
  Amikor a Kossuth L ált isk ( ma már Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola) B épületét lebontották és a tornacsarnok alapozását megkezdték, szinte azonnal rábukkantak az első sírra. A kutatások később igazolták, hogy temető van az iskola alatt. A temlomkert alatt is. A templom alatt is. A XVII. században ez a magaslat volt a temetődomb. A város történelmét bemutató dokumentumok mindezt bizonyítják.
  "A templom nem temető." - mondja a plébános úr? Másutt talán nem. Csongrádon viszont az.
  Persze, ezt nem tudhatja mindenki. Nem is kell, hogy tudja. Milánóban, Rómában, meg a jó ég tudja, hol vitézkedett embernek sem kell tudni. De, ha ő, tudatlansága ellenére, mindegy, milyen céltól hajtva ostoba kijelentésre ragadtatja magát, az rendkívül sajnálatos. Csongrád város tiszteletre méltó polgáraiba ily módon belerúgni nagyon ostoba tett volt.
  Szívből remélem, két év múlva ( bár adja az ég, ne kelljen addig várnunk) már másik plébánosa lesz az egyházközségnek és semmi akadálya nem lesz annak, hogy a Batsányisok szép hagyományukat zavartalanul folytatva elhelyezhessék az emlékezés virágait BENN A TEMPLOMBAN!
  Most sem sikerült elnyernie megbecsülésem, plébános úr.”
 • 15. M.Aurelius 2013. október 28. 18:30
  „Ez pontosan olyan, mint egy rossz vállalkozás. Fel kell számolni és bezárni. Vagy mégse?”
 • 14. _csutak_ 2013. október 28. 17:58
  „És csodálkozik a pápa őszentsége ha a hívek pánik szerűen menekülnek az egyház némely kerületéből?
  Az ilyen pap (szakmailag igen, de hivatástudatilag?) csak elrettentő példának jó az egyháznak!”
 • 13. Zsu1976 2013. október 28. 14:00
  „Vérlázító , amit ez az ember művel. Mennyi panaszos levél kell még a Püspök úrnak, hogy eltanácsolja innen Laczkó urat. / Nem atya, mert , ha az lenne ilyet nem tenne!!/ Lehet, hogy már sehol sem akarlyák befogadni. Gyalázat! Szegény Zsótér atya forog a sírjában, hogy az ő idejében szépen felépített közösség hogyan esik szét.”
 • 12. macs 2013. október 28. 14:00
  „Azért kíváncsi lennék, miért zavarta őt az a virágcsokor, amit a Fájdalmas Szűzanya-szobor lábához akartak tenni a volt diákok?
  Mit vétett az a szerencsétlen csillár? Csak nem az adományozók személye? A plébános arra gondolt már, hogy árverésre bocsájtja és a befolyt pénzt a közösséghez tartozó szegények támogatására használná fel?”
 • 11. Himalája 2013. október 28. 13:44
  „Azon lepődtem volna meg, ha megengedi! Legalább a templom ajtó nyitva volt, mert az sem szokott, nem lehet csak úgy " összevissza " imádkozni, akárkinek. Csak ha a Laczkó úr méltóztatja kinyitni a templom ajtót.”
 • 10. Erzsike209 2013. október 28. 13:13
  „Mit keres ez az ember(Laczkó atya) a MI templomunkban? Azt viszont el várja hogy a hívők a perselybe dobják a pénzt.Ezek után én biztos nem fogok pedig heti rendszerességel még meg bizásból is tetem és nem keveset.”
 • 9. realtime 2013. október 28. 12:39
  „Gratulálok plébános Úr, remekül megértette a kereszténység alapeszméjét, vagy mégsem? Figyelemreméltó társasághoz csatlakozott a 30 milliós fürdőkádas püspökkel együtt, ő is megértette, hogy milyen eszme szolgálatába szegődött, vagy mégsem?”
 • 8. pala1964 2013. október 28. 11:38
  „felült Laczkó a béresek nyakára...”
 • 7. pachakuti 2013. október 28. 10:45
  „Laczkó atya az egyház javáért dolgozik! Az anyagiért...”
 • 6. dondongó 2013. október 28. 08:49
  „Arc van rendesen.”
 • 5. rózsakert 2013. október 28. 08:47
  „2. joy 2013.10.28. 07:59

  marad még éppen elég----oda meg amúgy is ömlik a pénz...a közpénz....a pokol ígérete megtartja rabjait....az egyházi "forrás " meg az interneten éppen eléggé lenyomozható!!!”
 • 4. Beroesz 2013. október 28. 08:40
  „Hát, kedves Laczkó plébános úr, erre nem is lehet mit mondani. Egyszer megy a kesergés, hogy kevesen járnak templomba, máskor pedig teljes természetességgel sértegetik a templomba (még) eljárókat.

  Vélhetően számos embert zavart és megbotránkoztatott volna a csokor a templomban...”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádé lett a gyűjtemény

Végleges helyére érkezett a Plein Air gyűjtemény – hirdeti a pénteken 18 órakor kezdődő csongrádi kiállítás plakátja. Tovább olvasom