Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Szeméthegyek az utakon

Csongrád - Ugrásszerűen megnőtt az illegális lerakók száma Csongrádon, amióta bezárt a szeméttelep. A legtöbben a városon kívül szabadulnak meg háztartási hulladékaiktól, de találhatunk kupacokat belterületen is.
Január elsején bezárták a csongrádi temető szomszédságában működő szeméttelepet, a város hulladékát azóta a felgyői lerakóba szállítják. A Tisza-parti településen a hónap elején indult útjára az új hulladékgazdálkodási rendszer: csak szabványos kukákból, s az erre a célra rendszeresített zsákokban viszik el a szemetet. A 70, 80 és 110 literes zsákok a víz és kommunális kft. központi telephelyén kívül 12 üzletben – többek között a bökényi és bokrosi ABC-ben, két Fő utcai és két Szőlőhegyi úti élelmiszerboltban – is beszerezhetők. Sokan azonban erre nem veszik a fáradságot, helyette inkább az utak mellett és a környékbeli erdőkben szabadulnak meg a ház körül felgyülemlett hulladéktól.

Nem bántja a szemét? A vízlépcsőút mentén egyre több az illegálisan lerakott hulladék - Fotó: Bíró Dániel
Nem bántja a szemét? A vízlépcsőút mentén egyre több az illegálisan lerakott hulladék
Fotó: Bíró Dániel

– Az utóbbi időben sajnos megnőtt az illegális szemétlerakó helyek száma, folyamatosan kapom a jelentéseket a közterület-felügyelet munkatársaitól – halljuk Berkes Istvántól, Csongrád jegyzőjétől. – A város kül- és belterületén is találhatunk ilyen kupacokat, például az alsóváros kijáratánál, illetve a Tisza oldali úton is.
A közterület-felügyelet a felfedezett szeméthegyeket alaposan átkutatja: csekkeket, számlákat, vagy más iratokat keresnek, amelyek segítségével beazonosíthatják az illegális szemetelők kilétét. Ha ez sikerül, szabálysértési feljelentést tesznek ellenük, a pénzbírság pedig akár 30 ezer forint is lehet. Úgy tudjuk, Csongrádon jelenleg 10 esetben folyik eljárás.

A külterületi szemétszállítás menetéről február 20-án tárgyal újra a Tisza-parti város képviselő-testülete. Az előterjesztés szerint a szemeteskocsi havonta egyszer, előre meghatározott útvonal mentén halad majd.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Sziti 2009. február 12. 20:12
  „Én is hallottam a rádióban ezt a müsort.
  Az illegális szemétlerakásra ott sem találtak megoldást.
  Az igazságossabb díjfizetésre azért voltak jó ötletek.
  Nekem tetszett az, hogy vonalkódos matricát adnak ki amit a lakos ráragaszt a kukára amit szállításkor leolvasnak. Tehát van egy alapdíj+ahányszor elvitték a szemetét.
  Ha emblémás zsákba rakja ki akkor a zsák árában benne van a szállítási díj mint nálunk.
  Persze mindenki számára jó megoldás nincs, de szerintem ezt a megoldást nálunk is sokan támogatnák.
  Talán olvassa még valaki ezt a cikket.”
 • 31. Hoppá 2009. február 12. 11:30
  „RÁKLI! Teljesen egyetértek, igaza van. Nem a falusi emberek szemetelnek, sőt, ők igazán azt is megtanulták, hogyan kell a házi szemetet kezelni. Nem ők hordják az útszéli árkokba és erdőkbe. Sajnos a városból kerül ki. Meg kell nézni a 451-es út melletti (akácerdő melletti) parkolót. Félelmetes, hogy milyen aljas dolgokat művelnek az emberek. Ma egyébként ezzel a témával foglalkozott a MR-1 rádió. (Csongrádról is szó volt benne). A szégyentelenek akkor is kivitték a szemetet az út mellé, a döglött állatát a mezőgazdasági földterületekre, amikor gyakorlatilag mindegy volt, hogy mit rak bele a kukájába. Akit egyszer elkapnak, büntessék meg úgy, hogy életre elvegyék a kedvét a sza..ának a másokkal való  szagoltatástól, és attól, hogy tisztességes állampolgárok fizessék meg az disznóságát. Komolyan gondolom, hogy városi akciót, közös összefogással megszervezett "felderítést" kellene csinálni.”
 • 30. RÁKLI 2009. február 12. 09:19
  „A FALUSIAK nevében sértőnek érzem az örökös leminősítést, mert:

  - a FALUSI ember nagy része reggeltől - estig dolgozik, - jószág, fólia, stb -nem áll sorba segélyért
  - sokkal inkább magénak érzi a FALUJÁT, mint a városi a várost
  - nem szaladgál az önkormányzathoz, képviselőhöz, hogy nyírják le előtte a füvet, takarítsák ki a háza előtt
  az árkot,
  - nem jellemző a szétdobált szemét - csikk, papír, stb - , mert ha van is ilyen felsepri a háza elől, mert tisztán
  tartja a portáját

  - vannak jószágai, vannak kertek, mégis zömmel 110 l-es edényzeteket lehet látni kirakva az utcára
  ürítésre, és mellette nem egy esetben a többletként megvett zsákokat

  - aktívan részt vesznek a FALUSI NAPOK , rendezvények szervezésében, nem várják el, hogy valaki
  megszervezze nekik, és azután majd lehet kritizálni

  Igaz, hogy a faluban is vannak problémák, de nem azért, mert FALUSIAK.

  Városiak! Miből gondolják, hogy a FALUSI ember alacsonyabb rangú?
  A faluban is él gazdálkodó, szakmunkás, orvos, vállalkozó, tanár stb.

  Ez is csak egy vélemény a FALUSIAK mellett, ezzel sem kell egyet érteni”
 • 29. Hidegen 2009. február 11. 20:38
  „"Kedves" LocalPt!

  Nem tudom honnan az az erkölcsi magaslat ahonnan Ön sértőnek, méghozzá mélyen sértőnek érzi a "falusi" létet? Attól még hogy stucc módjára homokba dugja a fejét, még Ön a teljes valójában látszik a fenenagy lokálpatrióta büszkeségével együtt... Nem mondom hogy ócsárolni kell a "városunkat" de a tények már magukért beszélnek, és a fenenagy önérzete sem ellensúlyozhatja ezt sokáig szerintem... Kezdem egyre okosabbnak (előrelátobbnak) érezni a bokrosiak leválási törekvéseit, holott eddig igen-igen elhamarkodottnak tartottam. Azonfelül a személyeskedés nem mindig a legnagyobb súllyal bíró érv úgy tudom. Aki ilyen kényes ízlésű mint Ön, ezt akár tudhatná is... Szmétügyben pedig személyszerint Szitivel és Kucival értek leginkább egyet, mert a fejekben való rendrakásról egy kicsit már lekéstünk és nem hiszem hogy a mostani társadalmi környezet különben is nagyon kedvezne ma egy "ilyen" rendrakásnak.”
 • 28. LocalPt 2009. február 11. 15:13
  „Keletáru!

  Kérem... Nem parancsolgatok, csupán kérem, hogy ne faluzzon! Hozzáteszem, mélyen sértő, és kikérem magamnak, hogy faluban élnék!!”
 • 27. keletaru 2009. február 10. 17:56
  „LocalPt!(

  Nem add nekem kenyeret , tehát ne is parancsolgasson ! Városi hordja fent az orrát , de sajnos " FALU" -ban élünk . Nem a maga nyugdijját fizetem . Mi a szégyen a józan paraszt észben , hogy gondolkodni merünk ?! Mit hallot ........ FALU-ban szoktak pletykálni , tehát így közvetve maga is elismeri hol lakik !! ( he he he ) Lassan írok mindent eljusson a tudatáig .! Magyarul így szokta mondani egy " barátom" kard ki kard ! Üdv Kuci”
 • 26. LocalPt 2009. február 10. 16:04
  „Talán addig-addig hajtogatja azt a bizonyos 4 betűs szót, még viselkedésében is vidéki gondolatmeneteket lehet majd vélni.”
 • 25. LocalPt 2009. február 10. 16:01
  „A Keletáru, úgy érzi falusi lett... Ahogy hallottam, van a családjában is olyan ember, aki kellemetlenkedőnek tartja. A modern technológia által sokra mehet az ember.”
 • 24. LocalPt 2009. február 10. 15:50
  „Kuci!

  Megkérdtem, hogy ne faluzzon, minek kérem meg mi? Tisztelettel kérem a másik iránt, mert szépen kértem, kértük. Maga is itt él, akkor meg ne alacsonyítsa le VÁROSA rangját. Miért "tiszteletlenkedik"?”
 • 23. Sziti 2009. február 09. 19:27
  „Tisztelt Balogh úr!
  Én örülök, hogy megtisztel bennünket azzal, hogy az önhöz tartozó kérdésekre rendszeresen válaszol.
  Én egyébként már nem kérek választ salakügyben.
  Látom, örülhetünk ha a salakot a kukába rakják és nem a dűlőútra, bár néhol jó lenne töltésnek. A kérdés az, hogy akkor most mi lessz?
  Megpróbálják megnevelni ezeket az egyébként jólszituált lakosokat?
  Sok sikert kívánok ehhez a reménytelen munkához.”
 • 22. keletaru 2009. február 09. 19:23
  „T. LocalPt!
  Rendessen mindent a hulladék gyűjtőkbe hordok már régota , elemeket izzzokat petes palackokat üveget külön külön ( lassan írtam elbírja olvasni , he he he ) . Nem miattam nézki így a FALU . Nem dohányzom tehát a csikketket sem én hajigálom szét .! De szerintem nem a büntetés a megoldás mindenre , sajnos egyes lakosok vagy túl lusták vagy smucigok , s inkább tankolnak 500,-ért mint vegyenek zsákot 370,-ért . Ez a helyzet mint látszik ! Erre próbáltam célozni az olcsóbb szemetes zsákokkal . Mert így a szolgáltató is elesik az elvárt bevételtől .! Üdv Kuci
  Ui:: Hideg , hideg ,.... folyt. köv.....”
 • 21. LocalPt 2009. február 09. 15:49
  „De szépek vagyunk a francba. Meg de tiszták. Milyen dolog kib.-ni a szemetet csak úgy az utcára? Nincs annak helye? Természetesen van, akkor meg oda kéne kitenni, nem csak úgy ide-oda depókat kialakítani önkéntesen.

  Keletáru! Vesz pár ezer forintért egy ... új kukát, és meg van oldva. Földhöz vágja az új system? Ki kell rakni inkább a zöldbe, a természetbe, had vigye a Tisza?!
  Na már megint ide lyukadtunk ki, hogy ott bent az agyban kellene egy kicsit rendet rakni, azt nem kivinni az utcára a szemete. (csesz.-e meg) Szépek vagyunk már.
  Kuci! Talán Ön is kitenné? Csak kérdezem...”
 • 20. BaloghPál 2009. február 09. 13:45
  „Tisztelt Fórumozók!

  Érdeklődéssel olvasom a véleményeket. Valóban lehetne ésszerűnek tűnő megoldás, de azok nem felenek meg a gazdálkodási és a rendeleti előírásoknak. A hulladékszolgáltatásnak az eddigiektől eltérően többszörösek a költségei. A díjakat a megkötött szerződések alapján kell számláznunk, ebből van az árbevétel. Szerencsére sok olyan lakos van, aki 110 l-es edényzetre köt, mondván, hogy neki van szemete. Sok olyan lakos van, aki 70 -l es edényzetre köt, mondván, hogy neki nincs szemete. Van ilyen is. Akkor honnan van a rengeteg illegális szemét? Ha valakinek a hulladékát nem a szerződött kukából, vagy a rendszeresített zsákból szállítjuk el, számára a szolgáltatás ingyenessé válik. Kinek a költségére legyen elszállítva? Több hozzászóló felveti a kuka szigort. Az jogosabb, hogy az egyik lakos fizet, a másiktól meg legyen ingyen elvíve a hulladék? Ha valaki nagyobb edényzetre kötött szerződést, jobban el tudja helyezni a hulladékát. Ha valaki kisebb edényzetre fizet, ebbe nem minden esetben fér bele a hulladéka, akkor kellene zsákot vennie. Ez szerintem emberi hozáállás kérdése, mert amikor díjmentesen el lehetett helyezni a régi lerakón a hulladékot, akkor is rengeteg illegális szemét keletkezett a város környékén. Sokan arra sem voltak képesek, hogy a lerakó előtti konténerbe rakják a zsák szemetet. Kényelmesebb volt kinyitna a kocsiajtój, és kidobni az út szélére a zsákot. Távolról tanúja voltam, nem kitalált eset! Miért várjuk azt el, hogy egyesek fizessenek, mások meg ingyen vegyék igénybe a szolgáltatást!? Természetesen Felgyőn az új telepen is lerakható a többlet hulladék kiszállítva, de az sem ingyen. Sok tárgyalást folytattunk már a város vezetőivel hulladékszállítás ügyben, de soha nem a műszaki kérdés volt a meglodhatatlan probléma, hanem az olyan magatartás lekezelése amiből az illegális lerakók keletkeznek. Szerintem ez nem pénz kérdése.
  Sziti: Tudom, hogy tartozok egy válasszal, nem felejtettem el.

  Üdv: Balogh Pál”
 • 19. Sziti 2009. február 08. 20:23
  „Power ezt nem egészen értem.
  Ha legális vagy illegálisan lerakott szemét elszállítása nem ugyanannyiba kerül?”
 • 18. török 2009. február 08. 19:46
  „Szerintem ez társadalmi morál kérdése. Svájcban én sem láttam szemetet, de ott teljesen más a morál. Az emberek rendesek, nem kell őket fenyegetni és büntetni, betartanak mindent. Nem találkoztunk rendőrrel, az autópályán mégis a 120-as korlátnál a belső sávban 120-125-tel, a külső sávban 110-115-tel mentek az emberek. Nem volt elszáguldó BMW, de 60-nal döcögő Suzuki sem az autópályán. Valamiért ott tudnak az emberek figyelni egymásra, és a környezetre, ami közös.

  Nevelni kellene, és kész. Normális embernek alap, hogy nem dobja el a cuccait, Szegeden mégis egyesek elejtésnek álcázva eldobálják a zsepijüket. Habár kövezzenek meg a bagósok, én a csikkeket is utálom. Mennyibe telik a szemetesig elvinni? 5 méter. Ja, az nem olyan menő és elegáns???!”
 • 17. Power 2009. február 08. 18:15
  „Sziti! Ezt most jól írtad: "Tudom, hogy ez pénzbe kerül de az illegális lerakókból való elszállítás is."
  Még "emelni kéne" a szemétszállítási díjon! :)”
 • 16. Sziti 2009. február 08. 13:50
  „Most azt hiszem nem ezekről a szemetelőkről van szó, hanem azokról akik berakják szemetüket a kocsijukba és egy alkalmas pillanatban megszabadunak tőle.
  Az ilyeneket nagyon nehéz elkapni.
  Állítólag a bizonyítás is nehéz, mégha látta is valaki.
  Ezért talán mégis jobb lenne ha legálisan rakhatnák le szemetüket az ilyen emberek.
  Tudom, hogy ez pénzbe kerül de az illegális lerakókból való elszállítás is.”
 • 15. borcsa25 2009. február 08. 09:38
  „A véleményem az, hogy csak szigorú fellépéssel lehet ezeket az embereket leszoktatni a szemetelésről. Talán egy komoly összegű büntetés eredményre vezetne. Mérlegelés nélkül /nemre, korra és nemzetiségi !!!hovatartozásra tekintet nélkül/ tehát mindenkit, aki szemetel nagyon sok pénzre kell büntetni. Az mégis abszurd dolog, hogy embereket fizet a város azért, hogy zsákokkal járják az utcákat és mások sz...t szedegetik. Büntetni kell, amiből még bevétel is származik! A bökényben is naponta látom, hogy egy bizonyos helyen, egy bizonyos kisebbséghez tartozó népség ül a padon, és képesek a szemetüket otthagyni. Másnap minden gond nélkül odaülnek a saját sz..k mellé. Na, ezeket annyira büntetném, hogy ne legyen pénzük megvenni az újabb doboz cigit, meg tudom is mit, amit megint szétdobálnak. Sajnos nagyon igénytelenek az emberek.”
 • 14. klj_54 2009. február 08. 09:16
  „Nem kell elkeseredni, ez nem magyar jelenség!
  A múlt szombaton Honfleurban hétvégéztem. Normandia, Le Havre kikötővel szemben, tehát francia terület. Szokásomhoz híven szétnéztem a környéken, fényképezőgéppel a kezemben.
  Hááááááááát, bizony ott is szeméthegyek vannak!
  22 európai ország ahol rendszeresen járok és csak Svájc az, ahol nem lelek szemetet szétdobálva!”
 • 13. triniti 2009. február 08. 09:05
  „Sajnos ez a lakosság. Én egy bolttól 2 háznyira lakom, a napi szemetem átlagban: 2 petpalack, 2 csipszeszacskó, 3-4 egyéb csoki papír, ilyesmi.A zsebébe is rakhatná, és majd otthon kidobhatná, de nem. Ő az utcán dobja el.
  Pedig a bolt előtt van szelektív gyűjtő, szemetes stb. Bezzeg ha sóspuskával seggbe durrantanám kapnák érte 10 évet. Meg egyébként sem tudom kilesni őket, mert én napközben dolgozom.
  Pedig ha nem vágunk a kezére nem fog semmi sem történni. Egyszer kellene egyet de példát statuálva megbüntetni, és sorban addig amíg vannak. Ígyis úgyis én fizetem a szemetüket, és én szedem össze. Ha nem szedem majd velem megfizettetik.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is jut 50 millió a csongrádi településekre

Csongrád - Nehéz helyzete ellenére idén is félretesz 50 millió forintot a megyei önkormányzat a TPEA… Tovább olvasom