Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Szent István napi Kenyérszentelés

Csongrád - A Csongrádi Fúvószenekar zenéje nyitotta meg az idén is az augusztus 20-i ünnepséget a polgármesteri hivatal előtt a Kossuth téren.
A Himnusz után, Dr. Kőrösi Tibor Csongrád polgármestere nyitóbeszédében elmondta, hogy kettős ünnep ez a magyarság számára, hiszen ma ünnepeljük ország szerte államalapító Szent István királyunkat és ez egyben az Új Kenyér ünnepe is. Mindkettő nagyon fontos a magyarság számára, hiszen István nélkül nem lenne a mai Magyarország. Tisztelettel adózunk emlékének. Az ő korában is-, és az óta még sokan megpróbáltak gáncsot vetni a magyaroknak, ám ebbe rendre belebuktak mind. István volt a honalapító, és utólag visszanézve az ő útja volt a helyes út. „A kenyér pedig a magyaroknak az életet jelenti, ezért vigyáznunk kell rá. Bár manapság is vannak olyan családok, akiknél kenyérből sem jut elegendő az asztalra, azon munkálkodunk, hogy ez az állapot jó irányba megváltozzon és minden magyar család asztalára jusson elég kenyér."

Szent István napi Kenyérszentelés Csongrádon - GALÉRIA

Ezt követően az Alföld Néptáncegyüttes adta elő ünnepi műsorát.
Az új búzából sütött kenyeret, melyet a Csongrádi Sütő Üzem készített Laczkó István plébános szentelte meg.

Ezután városunk első embere keresztet karcolt a kenyérre, és ünnepélyesen felszelte azt. Az ünnepségen részt vevő helyi, vajdasági és horvátországi cserkészek kínálták az „új kenyeret" a közönségnek, akik a nagy meleg és szikrázó napsütés miatt az árnyékos helyekre húzódva nézték a ceremóniát, majd polgármester úr, és Dr. Pap Gabriella alpolgármester asszony is részt vettek a kínálásban. Az ünnepséget a Szózat együtt éneklése zárta.

Olvasóink írták

  • 3. Marona 2012. augusztus 22. 12:24
    „Úgy szól a közmondás: Aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók! Értem hogy ki kicsoda szerinted! Akkor a korpa, vagy a disznó nem tud rendet rakni, mert két éve még egy tőről fakadtak...”
  • 2. keletaru 2012. augusztus 21. 17:18
    „Marona! Nem a mostani polgármester tehet erről a helyzetről ! Hanem azok akik össze vissza nyomkodják ott bent a gombokat ÉRTÜNK ! Mint érrezük felelősséggel !!! Tudjuk egy fecske meg nem csinál nyarat, meg megeszik a disznók valami ehhez hasonló közmondás is létezik ! Üdv Kuci”
  • 1. Marona 2012. augusztus 21. 10:51
    „Kedves Polgármester úr! Azt kívánjuk, hogy minél előbb teljesűljenek kívánságai! Minél előbb vegye észre, hogy gazdasági alapok nélkül nem lehet politizálni! Az ígéreteihez híven támogassa a vállalkozókat, mert jövőre nem lesz mit megáldani és fel szeletelni! De kérjen tanácsot, ha nem látja, hogy a kezében vagy a szájában, kés vagy fegyver van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád is ünnepel

Csongrádon ma délelőtt 10 órakor kezdődik a Szent István-napi ünnepség és a hagyományos… Tovább olvasom