Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Szépek, de halványabbak lettek az újborok

Csongrád - Szépek az újborok a Csongrádi borvidéken, de az esős időjárás hatásai miatt nem lesz kiemelkedő évjárat a 2014-es. Megvan az oka annak, miért lett nagyobb a savtartalom a szomszéd megyében.
A 2014-es szüret legfontosabb tanulsága az volt, hogy aki odafigyelt a szőlőre, volt pénze növényvédő szerekre, és jókor permetezett, lényegesen szebb termést szüretelt, mint az, aki ezt nem tehette meg. A legtöbb gondot a szürkerothadás okozta, a bogyók egyes fajtáknál már féléretten kirepedtek. A borászok azt mondják, hogy 2014 „nem egy világbajnok évjárat". A csongrádi Bodor László, aki biogazdálkodást folytat, arról számolt be, hogy cuvée bort készített: az összes, általa termelt fajtát összeházasította.

– Azért döntöttem így, mert a később érő fajták jobb minősége így az egészet javította. A szín valamivel világosabb, mint tavaly, és alkoholban is szegényebb, mégis szép bor, elégedettek lehetünk vele. A 2014-es év így olyan jó közepes eredményt hozott – összegezte a vállalkozó.

Ha nem is múlt el az esős idő és a nehéz érés következménye, viszonylag jó újborok készültek a Csongrádi borvidéken – szűrte le az eddigiek alapján Ungerbauer György, a borvidék elnöke.

– Aki már szüretelés közben eltávolította a romlott részeket a fürtökből, kevesebb munkát hagyott magának a pincében. Általános tapasztalat, hogy a Csongrádi borvidéken nem annyira savasak a borok, mint Bács-Kiskun megyében. Ez többek között azzal függ össze, hogy arrafelé nagyobbak voltak a termésátlagok. Ez pedig arra vezethető vissza, hogy ott olyan földeken is nevelnek szőlőt, amely búzatermelésre is alkalmas lenne. Csongrád környékén ilyen talajra annak idején nem engedtek szőlőt telepíteni.

Ungerbauer György szerint összességében szép újborok készülnek, csak később lesznek alkalmasak a forgalomba hozatalra. Fotó: Schmidt Andrea
Ungerbauer György szerint összességében szép újborok készülnek, csak később lesznek alkalmasak a forgalomba hozatalra. Fotó: Schmidt Andrea

A savasságot általában házasítással kezelik, a Bianka fajta ilyenkor értékelődik föl, nagyon jó alapanyag erre a célra. Az elnök azt mondta, most a szokásosnál később lesznek alkalmasak az újborok a forgalmazásra. Igaz ugyan, hogy a két ünnep között már tartottak újborszentelést a szegedi dómban, majd bemutatót is, és szerették az érdeklődők, amit a borászok kínáltak, de ő annak a híve, hogy a bort „nem szabad megerőszakolni". A fehérnél 6-8 hónapnak, a vörösnél általában egy-másfél évnek célszerű eltelnie a forgalomba hozatalig.

Ennek fényében mit gondoljon a fogyasztó arról, hogy szakmabeli internetes oldalak már decemberben hirdettek nívós palackozott újborokat? Ungerbauer György azt mondta erről, a piaci kereslet diktál, amihez lehet alkalmazkodni a pincemunkákkal. Ezeket a korai újborokat frissen célszerű elfogyasztani. Nincs velük semmi gond, de arra többnyire nem jók, hogy eltegyék, mondjuk, a gyerek négy év múlva esedékes ballagására, mert veszíthetnek a minőségükből.

Ungerbauer Frittmann Jánossal együtt azt vallja, hogy a rozéval sem kell sietni, azokkal is vár 6-8 hónapot, akkor válik jobbá, és másfél-két év múlva is tartja a minőségét. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Savanyúságot és energiaitalt lopott

A 19 éves Sz. István beismerő vallomást tett: elmondta, lopási szándékkal indult el otthonról a bűncselekmény napján. Tovább olvasom