Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szeptember 4-én jön Koltai és a stáb Csongrádra

Szeptember 4-én jön Koltai és a stáb
Koltai Róbert Megy a gőzös című filmjének összes képkockáját Csongrádon veszik fel, a stáb szeptember negyedikén kezdi meg az egy hónapos munkát. Forgatnak a vasútállomáson, a vízparton és a város határában is. A 220 milliós költségvetésű produkcióban az ország legismertebb színészei szerepelnek.
Koltai Róbert és Gáspár Sándor a Csocsó forgatásán. Az új filmnek mindketten szereplői lesznek Fotó: MTI
Koltai Róbert egy harmincfős filmes stáb kíséretében három hét múlva Csongrádra költözik, a kedvelt színész-rendező ugyanis a Tisza-parti városban forgatja legújabb moziját, aminek legfőbb helyszíne a vasútállomás lesz. Mint arról korábban beszámoltunk, a nyár folyamán Csongrádon visszajáró vendégekké váltak a filmesek, akik tüzetesen feltérképezték a helyszínt. Körüljárták a peront, a várótermeket, a raktárt, a bakterházat, és még a rég használaton kívüli disznóólra is kíváncsiak voltak. Filmes szemmel különösen tetszett nekik Csongrád szégyenfoltja, az állomás szomszédságában húzódó Rigó Sándor utca.

Valószínűleg teljes mértékben elégedettek lehettek a látottakkal, hiszen – mint azt a producertől, P. Koltai Gábortól, a színész-rendező fiától megtudtuk – úgy döntöttek a filmkészítők, hogy az összes képkockát a városban veszik föl. A tervezett huszonöt forgatási napon dolgozni fognak a vasútállomáson és környékén, a Holt-Tiszánál és más vízparti területeken, illetve a város határában is. Szándékaik szerint hetente hat nap telik majd munkával, de az időjárási körülmények is befolyásolhatják a forgatás befejezését.
Koltai: most a rendezésre koncentrálok

–Egyelőre nem a színészi feladatokra, inkább a rendezői teendőkre koncentrálok, illetve arra, hogy a részletek összeálljanak – nyilatkozta lapunknak Koltai Róbert, aki a rendezőként és színészként is jegyzi majd következő filmjét. Arra a kérdésre, hogy a szereplőválogatásnál milyen jelentőséggel bírt a két szentesi születésű művész, Badár Sándor és Gáspár Sándor helyismerete, Koltai azt mondta: semmilyennel sem. Ők ugyanis mindig a legoptimálisabb szereposztásban érdekeltek, s ennek megfelelően döntenek, amikor kiválasztják a színészeket. Koltai Róbert egyébként a forgatás kezdete előtt még ellátogat Csongrádra, a díszlettervezővel is felmérik a terepet. 


– A Jön a gőzös cím pusztán egy kósza ötlet volt, maradtunk a Megy a gőzösnél – pontosította lapunknak a film címével kapcsolatos korábbi értesülését P. Koltai Gábor, aki elárulta azt is, hogy a szereplőgárda már összeállt. Csupán a falusi környezetben játszódó történet főhősét, a béres fiú megformálóját nem választották még ki a szerepre esélyes fiatal színészek közül. A másik főszerepet, a cigánylányét, egy fiatal tehetségre, Egres Katinkára osztották, mellette Gesztesi Károly, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Kovács Lajos, Badár Sándor, Gáspár Sándor, Lázár Kati és Pogány Judit is szerepel majd a filmben.

A húszas években játszódó mozi az állomásfőnök földjére elszegődő béres fiú és a cigánylány kapcsolatán túl helyzetkomikumok sorára épül, a cél pedig egy olyan sajátos népi komédia megalkotása, amilyen az Indul a bakterház óta nem volt a magyar filmtörténetben. A sztori egyébként kortalan – állítja a producer, aki szerint csak azért van szükség múltidézésre, mert az egyedien felépített történet kibontása szórakoztatóbb a nyolcvan évvel ezelőtti nehézkes kommunikációs viszonyok közepette.

Az alapötlet megfoganása után Nógrádi Gábor író, Koltai Róbert korábbi szerzőtársa javasolta azt a film készítőinek, hogy a Szegváron nevelkedő, de diákéveit Csongrádon töltő, azóta már több irodalmi díjjal kitüntetett alkotót, Grecsó Krisztiánt kérjék fel a forgatókönyv megírására. P. Koltai Gábor szerint lapunk korábbi tárcaszerzője olyan jól és pontosan látja a falusi világot és annak karaktereit, hogy nála alkalmasabb személyt nem lehetett volna találni erre a feladatra.

A 220 millió forintos költségvetésű produkció stábját – a helyi önkormányzat támogatásával – a belvárosi vendégházakban helyezik el Csongrádon. A film operatőre Gulyás Buda lesz, aki a Szex és más semmi című filmben már alkalmazta a Magyarországon újdonságnak számító digitális technikát, amivel a Megy a gőzös is készül. A bemutatót a jövő évre tervezik az alkotók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vasút utcába is eljut a gázvezeték

Harminc év után megérkezik a vezetékes gáz a csongrádi Vasút utcának arra a szakaszára is, amelyet… Tovább olvasom