Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szívből faragott történelem

Csongrád - Virágkertész volt, míg autóbaleset nem érte, ma pedig mesélős fafaragóként ismerik a hétvégén felavatott csongrádi Trianon-emlékoszlop alkotóját, Simmer Sándort.
Autóbalesetben sérült meg, ez pedig vízválasztónak bizonyult az addig virágkertészként dolgozó Simmer Sándor életében. Ma ő a megye egyik leghíresebb fafaragója.

– Isten avatkozott be a sorsomba, és terelt a fafaragás, illetve a magyar őstörténet és hitvilág felé – tartja a mester, aki először hagyományos módon egyszerű parasztfejeket kezdett készíteni. Egy ópusztaszeri augusztus 20-i ünnepen a szomszédos érmekészítő azt kérdezte tőle, tudna-e faragni egy olyan Attila-fejet, mint ami az egyik érméjén látható. Mert ha igen, akkor megveszi tőle. Simmer Sándor megnézte az érmét, majd nekiállt a munkának.

– Kisebb tömeg állt körbe, hogy lássák, mire jutok. Mire elkészültem, az érmekészítő hazament, de az Attila-fejre árverést kellett kitűznöm, annyian akarták megvenni.

Simmer Sándor a Trianon-emlékoszlop készítése közben.  Fotó: Schmidt Andrea
Simmer Sándor a Trianon-emlékoszlop készítése közben.
Fotó: Schmidt Andrea

Simmer Sándor ezt követően olvasott alaposan utána, ki is volt a hun vezér. – A szkíta kortól a honfoglalásig tartó időszak érdekel különösen, ezt a kort és a magyar hitvilágot ábrázolom.

Azt mondja, magyarságát a szívében éli meg, szívből faragja meg a témáit. Ezért vállalta, hogy elkészíti a hétvégén felavatott csongrádi Trianon-emlékoszlopot, ezért készítette el a Parlamentben őrzött Magyarok asztala gasztrokódexet is. Nemcsak ezekre büszke, de a bokrosi Szent László-templom oltárszobrára és keresztelőkútjára, valamint a magyarbánhegyesi templom három oltárszobrára is. És arra, hogy országszerte sok helyen megfőzte a csongrádi kubikostarhonyát, ezzel is elvitte jó hírét a Körös-toroki kisvárosnak.

Olvasóink írták

  • 3. TTT 2010. június 12. 09:59
    „Nagyon szépek a faragásai, szépen használja az ősi motívumokat. Sok szép munkát kívánok neki!”
  • 2. Hidegen 2010. június 10. 21:43
    „Isten éltesse sokáig! Sok ilyen érzelmű ember kell ma Magyarországon.”
  • 1. Hmmm... 2010. június 08. 16:35
    „Kivanom, meg sok siker ovezze Simmer Sandor munkassagat! Nemes cel, nemes munka. Gratulalok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi botrány a csanyi iskolában

A rendőrök akadályozták meg, hogy tettlegességig fajuljon két csanyteleki család vitája - a konfliktus a gyerekek között kezdődött, és az iskolában folytatódott. Tovább olvasom