Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Szőlővizsgálat: 35 főrügyből 24 elfagyott

Csongrád megye - 35 vizsgált főrügyből 24 barnult meg, halt el egy csongrádi cabernet franc fajtájú szőlőben. Az év eleji hideg hasonló károkat okozott a legtöbb ültetvényben. A természet most egy komolyabb fölmelegedéssel segíthetne.
A hosszú, kemény fagyok elmúltával sok Csongrád megyei szőlőültetvényben próbálták felmérni a kárt. Ennek mértéke a mínuszok mellett a terület fekvésétől, a talaj tápanyag-összetételétől, a fajta tűrőképességétől és attól is függ, mennyire tudott fölkészülni a télre a szőlő. A Sóshalmon gazdálkodó Vásárhelyi Róna Kft. szőlő-bor ágazatának vezetője, Takács Ferenc azt mondja, náluk a rügyek 35–40 százalékban károsodtak, ezt a veszteséget jó metszéssel még lehet korrigálni. A komolyabb kár a 2–3 éves farészeket érhette.

Májusban derül ki, hogy ezek az úgynevezett termőkarok, termőszárak mennyiben mentek tönkre: amikor a hajtások néhány centisek lesznek, látszani fog, hogy a sérült szállítóedények mennyire tudják szállítani a tápanyagot.

Csongrádon és környékén hasonló mértékű kárról számoltak be. Ungerbauer György, a hegyközség elnöke a fagyok végeztével több ültetvényből többfajta mintát is vitt a Budapesti Corvinus Egyetem Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetébe. Az eredmény a közelmúltban megérkezett.

– A kései érésű fajták jobban megsínylették a fagyot, mint a koraiak és középérésűek. Ha elfagy a főrügy, a két, nem egyforma erejű mellékrügy még megmentheti az évet, de a termés nem lesz olyan jó, mint ha a főrügy ép maradt volna – bocsátja előre az elnök. Ő is hangsúlyozta, a rügy termékenységvizsgálata nem mondhat el mindent a pusztítás mértékéről. Valamilyen támpontot mégis ad.

A cabernet franc fajtánál 35 vizsgált főrügyből 24 barnult meg, halt el. Cabernet sauvignon: 23 főrügyből 13 barnult, ám a 10 megmaradt főrügyben 17 fürtöt, a mellékrügyekben 20 fürtöt mutatott az elektromikroszkóp. Egy másik, ugyanilyen fajtájú mintánál 28 főrügyből 18 fagyott el, az arány ugyanilyen. Cserszegi fűszeresnél 43 vizsgált főrügyből 16 barnult meg, biancánál 35-ből 13 halt el, kékfrankosnál 12-ből 5. Az elnök hozzátette, a kutatók által látott fürtkezdemények akkor fejlődhetnek ki teljes számban, ha megfelelő lesz az ültetvények vízutánpótlása, és jelentősebb felmelegedés jön.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. március 07. 09:52
    „Az eddigi 2 000-3 000ft/ üveg bor majd több lesz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnmegelőzési fórum Felgyőn

Bűnmegelőzési fórum kezdődik kedden 17 órától a felgyői községházán. Tovább olvasom