Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szóltak, mégis lebontották a laktanyát - baleset lett belőle

Csongrád - Az anyagért cserébe kezdte bontani egy cég az egyik épületet a volt csongrádi laktanyában. Nem jól csinálják, baj lesz belőle – mondták a helyiek. Tényleg az lett. A sors fintora: azt a képviselőt érte baleset, aki elvállalta, hogy felügyeli.
Éveken át vajúdott, idén februárban került pont az ügy végére, amikor a csongrádi önkormányzattól megvettek két épületet a volt laktanyában. Akkor megírtuk: először árverésen próbáltak túladni rajtuk, később jelentkezett a két érdeklődő helyi cég, az egyiknek a terület, a másiknak csak az egyik épület kellett, úgy egyeztek meg, a négyemeletes ingatlant le kell bontani. Mivel nem kis feladat, az önkormányzat segítő kezet nyújtott: a megegyezés alapján keresnek egy vállalkozót, aki ezt elvégzi, a városé lesz 25 ezer darab tégla, amelyből garázsokat épít, a többit megtarthatja a munkát végző cég.

A pontos lépéseket illetően nem volt teljes egyetértés a grémium tagjai között. A februári ülésen felszólalt Laczkó Zsolt képviselő – aki szakmai szemmel is vizsgálta a kérdést, civilben kőműves vállalkozó –, és azt mondta: ne herdálják el az épületet. Szerinte 4-5 millió forint értékű anyag van benne, a megmaradó törmelék is tökéletes volna darálásra, az utak javítását 1-2 évig meg tudnák belőle oldani, ezért a bontását inkább vigyék be a közmunkaprogramba. Egy képviselőtársa, Nagypál Sándor ezzel nem értett egyet, azt mondta, ő személyesen felvállalja a bontás irányítását a polgármesterrel közösen.

Fentről lefelé kellett volna haladni egy szakember szerint. Fotó: Králik Emese
Fentről lefelé kellett volna haladni egy szakember szerint. Fotó: Králik Emese

Az elmúlt hetekben többször lehetett hallani Csongrádon: valami nincs rendben a bontással, nem úgy zajlik, ahogy kellene, baleset lesz belőle. Az nem derült ki, hogy legenda, vagy tényleg megtörtént, de állítólag egy közeli üzem dolgozói egyszer hallották, hogy nagy robajjal szakad le egy épületrész. Akkor megúszták az ott tartózkodó munkások, de végül valóban bekövetkezett egy baleset – az elszenvedője pedig éppen Nagypál Sándor volt. A városatyára állítólag munkaidőn kívül egy betongerenda zuhant, kórházba került.

– Csak kimentem szétnézni. Megsérült a fejem, de már jobban vagyok, szerdán mehetek haza. Hogy pontosan mi is történt, nem emlékszem – válaszolta kedden érdeklődésünkre. A történetet egy férfi tette közzé a Facebookon. A bejegyzésében ilyet is írt: „mondtuk a főnökségnek, hogy a továbbiakban nem fogunk ott dolgozni a folyamatos, közvetlen életveszély miatt."

A munka a több mint egy hete történt eset óta állítólag leállt. Amikor ott jártunk, nem láttunk mozgást. Laczkó Zsolt szerint bontani az építés fordított sorrendjében szoktak, azaz szintenként, a tetőtől lefelé, ám a látvány nem ezt mutatja. A vállalkozó, aki a szerződést megkötötte a munkára, nem kívánt nyilatkozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogtak a barátok Alex gyógyulásáért

Hirtelen, minden előjel nélkül lett nagyon beteg a csongrádi, ma már Szegváron élő Puhala Alex. Tovább olvasom