Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Szőnyeg szélén a polgárőrök elnöke

Csongrád - Vizsgálatot indít a csongrádi polgárőrök elnökével szemben az Országos Polgárőr Szövetség, mert egy névtelen bejelentés szerint az érintett ˝rossz viszonyt ápol˝ a város polgármesterével. Ez igaz, rendőrségi ügy is lett a vitájukból. Az elnök a hét végén lemondott, a tagság azonban újraválasztotta.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Nagypál Sándor 16 éve elnöke a polgárőr-egyesületnek, önkormányzati képviselő. 2010-ben a Fidesz jelöltjeként győzött, ahogyan Kőrösi Tibor polgármester is, majd tényleg megromlott a kapcsolatuk.

Ami a viszályból a nyilvánosság előtt zajlott, már a következmény lehetett: tavaly augusztusban a polgármester kivágott néhány elszáradt facsemetét a városban, mert zavarta a látvány, emiatt Nagypál Sándor feljelentést tett. Amikor meg a polgárőrök a székházuk tetejét újították fel, valaki feljelentette őket, mert hamarabb lett kész a tető, mint a tűzvédelmi terv.

A Fidesz-frakció kizárta Nagypált, leváltották a városgazdasági bizottságban viselt tisztségéről. Az önkormányzat visszakérte a polgárőröktől az irodát. Aki kívülállóként figyeli a képviselő-testület ülését, el sem hiszi, hogy ez a két ember valaha jóban lehetett. Nagypál Sándor szókimondóan, lakonikusan adja elő a véleményét, Kőrösi Tibor tanáros modorban, a katedráról igazítja helyre. Egyikük sem kiabál, de izzik közöttük a levegő.

A viszály azért nagyon kellemetlen, mert a polgárőröké a legtevékenyebb egyesület a városban. A százfős tagság társadalmi munkában jelentős értéket hozott létre, ingatlanjaik vannak, közösen járőröznek a rendőrökkel, lopott autókat felismerő rendszerrel szerelték fel a kocsijukat.

A háborúság új fejleménye, hogy múlt héten az Országos Polgárőr Szövetség két levelet küldött Nagypálnak. Az egyik így szól: „Tájékoztatom, hogy Önnel szemben 2014. március 24-én – '1 polgárőr csongrád' aláírással (névtelen) – írásos bejelentést tettek az OPSZ központi szervezetének címezve, mely szerint '...az elnök Nagypál úr rossz viszonyt ápol a polgármesterrel. Nem beszél vele, csak háborúskodik. Hogy lehet ez? Kérem Túrós Urat, nézze meg, mi van itt. Mért van erre szükség?'" A levél nyomán az OPSZ etikai bizottsága vizsgálatot indított, és április 17-én 11 órától eljön Csongrádra, meghallgatni Nagypált.

Nagypál Sándornak csütörtökön arról kell nyilatkoznia, miért van rosszban a polgármesterrel. Fotó: Bakos András
Nagypál Sándornak csütörtökön arról kell nyilatkoznia, miért van rosszban a polgármesterrel. Fotó: Bakos András

A másik levél szerint a Kisteleki Rendőrkapitányság vádemelési javaslattal továbbította egy Nagypállal szemben folytatott nyomozás iratait az ügyészségnek. Ezért az eljárás jogerős befejezéséig az OPSZ bevonja Nagypál Sándor polgárőr-igazolványát. Arról, hogy mi a tárgya a nyomozásnak, az elnök egyelőre nem nyilatkozik. Úgy tudjuk, egy tavaly őszi lakossági fórumon vitatkoztak a polgármesterrel, ebből lett rendőrségi ügy.

Hét végén a csongrádi polgárőrök közgyűlést tartottak, Batiz István megyei elnök is jelen volt. Nagypál Sándor bejelentette, hogy a történtek miatt lemond a tisztségéről, vele együtt az elnökség is így tett. A tagság azonban újraválasztotta az elnököt.

– Nem adtam át a tagkönyvemet. Azt gondolom, ezzel meg kell várni az eljárás végét. Én ezt csak végleg adom ki a kezemből – mondta lapunknak Nagypál.

Az április 17-i meghallgatáson biztosan nem lesz jelen a polgármester, mert a képviselő-testületi ülést fogja vezetni.

– A polgárőrszövetség etikai bizottsága engem is megkeresett, levélben adtam tájékoztatást – válaszolta lapunk kérdésére Kőrösi Tibor. – Nekik is leírtam: az egyesülettel nincs konfliktusom, csak az elnökkel romlott meg a személyes kapcsolatom.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két évet éltek a csongrádi körzethatárok

Úgy alakították ki Csongrádon az iskolai körzethatárokat, hogy mindenhová egyformán jusson hátrányos helyzetű gyerek. Tovább olvasom