Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Szüret a Keller dűlőn

Csongrád - Az ősz eljövetelének egyik biztos jele az, amikor felpezsdül az élet a szőlőhegyen. Szüreten jártunk.
A koraősz csalhatatlan jele, amikor a szüretelni induló emberek kisebb-nagyobb csoportokba verődve, vödröt és kést vagy metszőollót ragadva elkezdik begyűjteni a szőlőtőkék édes terhét. Szüretre voltam hivatalos Keller János birtokára.

Szüret a Keller dűlőn - GALÉRIA

Az eldugott szőlőben már hajnalban megkezdődött a munka. A lelkes, 16 fős társaság jókedvűen látott neki a munkának. A tőkék sorra könnyebbültek meg, miután szorgos kezek megszabadították őket fürtjeiktől. A nehéz vödröket a daráló garatára öntötték fel, majd az aprított szemek a hatalmas, több hektós kádakban landoltak, hogy egy kicsit megpihenjek a „csumiszolás" előtt. A munka jókedvűen zajlott, köszönhetően az összeszokott társaságnak, akik között jeles művészek is jelen voltak, a sok éves hagyományokhoz híven.

„Gyerekek! Önkiszolgálás van, nem fogok állandóan kínálgatni senkit!" – hangzott el többször is a házigazda felhívása, miután megtöltött néhány poharat az elmúlt évi munka eredményével, a jó Kékfrankossal vagy finom Kadarkával. A már szokott módon, egymás ugratására is maradt energia. Az eseményt és a jeles társaságot „Bacchus" is megtisztelte jelenlétével, szőlőágból és levelekből készül koszorúval a fején, teli borospohárral a kezében.

Szüret a Keller dűlőn - GALÉRIA

A bográcsállvány felől fenséges őzpörkölt illata szállt az enyhe széllel, miközben már a szőlőprés is nagyüzemben működött. A zúzott szőlőszemekből szépen csordogált a lé a „sutú" fabordái közül, majd a gyűjtőedénybe jutva kezdett láthatóvá válni, miből is lesz a jövő év kedvelt itala. „Még szerencse, hogy van itt olyan ember is, aki ért a borkészítéshez!.. és az nem te vagy Janikám!"- ugratta valaki a gazdát. „

Ezután körbejárt egy „murcival" töltött pohár, és megtörtént az első kóstolás is. „Kevés a szőlő, de magas a cukorfoka."- mondták többen is. Maradt még munka ebéd utánra is. Délidőben mindenki helyet foglalt a diófa árnyékában felállított nagy asztal mellet, hogy az ízletes őzpörköltet elfogyasszák. Az ebéd kanalazása közben is ment a kvaterka. Sorra hangzottak el régi történetek, anekdoták melyeket hangos nevetés kísért. Megemlékeztek a régi barátokról is. A beszélgetés még sokáig folytatódott az asztal mellett, élettel töltve meg a csongrádi Szőlőhegyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világhálón üzen a jobbikos politikus és a polgármester

Az interneten üzenget egymásnak a Jobbik csongrádi alapszervezetének elnöke, Laczkó Zsolt és a város polgármestere, Kőrösi Tibor. Tovább olvasom