Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tanácstalan tanácskozás Csongrádon

Csongrád - Parázs vita és tanácstalanság jellemezte a keddi csongrádi rendkívüli testületi ülést, ahol arról döntött a választott grémium, hogy a város mely iskoláinak felújítására nyújtson be pályázatot a kistérségi társulás.
Parázs vita és tanácstalanság jellemezte a keddi csongrádi rendkívüli testületi ülést, ahol arról döntött a választott grémium, hogy a város mely iskoláinak felújítására nyújtson be pályázatot a kistérségi társulás. A már-már komikussá váló tanácskozáson végül úgy határoztak a városatyák, hogy a Kossuth-iskola mellett a piroskavárosi és a Széchenyi úti tagintézmények is bekerülnek a felújítandó épületek közé.

Egy napirendi pontja volt a keddi rendkívüli képviselő-testületi ülésnek, mégis közel másfél órás vitát eredményezett az a kérdés, hogy mely
iskolaépületek felújítására nyújtson be pályázatot az alapfokú oktatást működtető kistérségi társulás. Az előterjesztésben a Kossuth-iskola és a piroskavárosi tagintézmény szerepelt, de az már az egyik bizottsági módosító javaslat ismertetésekor kiderült, hogy az Összefogás Csongrádért Egyesület frakciója utóbbi iskola helyett a Széchenyi útit részesítené előnyben.

Kurucz Ferenc és Nagypál Sándor is úgy fogalmazott, hogy azzal megpecsételhetik a Széchenyi-iskola sorsát, ha nem veszik be rekonstrukciós pályázatba, ráadásul oda jóval nagyobb arányban járnak hátrányos helyzetű gyerekek, mint a többi tagintézménybe, és ez előnyt jelenthet a pályamunka elbírálásánál.

A baloldalról Somogyi Árpád azzal védte az eredeti javaslatot, hogy a Széchenyi kihasználtsága alacsony, a Piroskavárosban viszont helyhiánnyal küszködnek. A szocialista frakcióvezető felhozta azt is, hiába a Síp utcai a legjobb iskolaépület Csongrádon, a szülők elpártoltak tőle, és mára kiürült. Fábián György ezt azzal toldotta meg, hogy a Széchenyi úti iskolának csekély az esélye a nyerésre, de hogy mindenki elégedett legyen, azt javasolta, mindhárom tagintézmény esetében pályázzanak felújításra.

Kurucz Ferenc nem tágított: szerinte egy tollvonással át lehetne költöztetni a Széchenyi úti óvodát a szomszédos iskolába, és akkor jelentősen javulnának a tagintézmény mutatói, s ezzel a nyerési esélyei is. Az összevonást vitatta a baloldal: azzal érveltek, hogy tanév közben nem lehet ilyet csinálni.

Az első módosítás megszavaztatásánál az a javaslat kapott többséget, hogy a piroskavárosi helyett a Széchenyi-iskola kerüljön be a pályázatba. A hét igenes döntés viszont nem eredményezett egyértelmű helyzetet, a szocialisták ugyanis az szmsz-re hivatkozva a másik módosítási javaslatot is meg akarták szavaztatni, de ezzel a jobboldal zöme nem értett egyet.

A hangos kivétel a fideszes Ternai László volt, aki kifejtette, a pályázaton biztos befutónak csak a Kossuth-iskola tekinthető, ezért nem nagyon érti, miért ne lehetne a piroskavárosi tagintézmény felújítását is előkészíteni, ha csak azért nem, mert abban a körzetben szocialista képviselőjelölt nyert a tavalyi választáson. A negyedórás tanácstalanságot Berkes István jegyző azzal oldotta fel, hogy a baloldal javaslatát is szavazásra kell bocsátani, és amelyik módosítás több igent kap, az lesz végül az irányadó. Mivel a három iskola pályázati előkészítésére is heten szavaztak igennel, végül ezt a határozatot fogadták el végső döntésként Csongrádon, ahol a Templom és a Bercsényi utcai óvodát is felújítanák ugyanebből a pályázati forrásból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamar újratermelődik a szemét csongrádi Rigó Sándor utcában

Csongrád - Tíz évre ingyen megkapták a félig lebontott csongrádi putri helyén álló önkormányzati… Tovább olvasom