Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Táncostoborzó az Alföldnél

Táncosokat toborzott az elmúlt hetekben a nemzetközi hírű csongrádi Alföld Néptáncegyüttes. A jelentkezők között nem csupán fiatalok voltak. Az önkormányzat évek óta ígéri: új próbatermet kap a több mint harminc éve alakult néptánc-
együttes.
A harminc éve alakult együttes sok boldog pillanatot okozott a csongrádiaknak Fotó: Bálint Gyula György
Régen mindenki törekedett arra, hogy saját falujának divatos táncait megtanulja. Ugyanis egykoron szégyen volt, ha valaki nem tudott táncolni. A fiatalok már gyerekként megfigyelték a táncmozdulatokat a terem sarkában, próbálták utánozni a felnőtteket. Tánctanulás közben elsajátították a közösségi érintkezés íratlan szabályait is.

A Góg János alapította nemzetközi hírű csongrádi Alföld Néptáncegyüttes az elmúlt hetekben táncos toborzót hirdetett. A felhívásra mintegy húszan jelentkeztek – tudtuk meg Forgó Edittől, az együttes művészeti vezetőjétől. Nem csak fiatalok jelentkeztek. Egy idősebb nő gyakorlott tánclépéseket mutatott be az együttes városszéli székházában. Örömmel fogadták az asszonyt.

Az együttes volt már százötven fős, jelenleg százan ropják az Alföld
Házaspárok, kötelékek

Az együttes tagjai nem csupán az izzasztó próbákon vannak együtt, de a névnapokat és születésnapokat is közösen ünneplik. Az elmúlt harminc évben kilenc házasság köttetett az együttes tagjai között. Sok régi alföldes táncosnak ma már ugyancsak táncos a gyermeke.  
Néptáncegyüttesben. A lányok vannak többen, ezért alakult meg a lánycsoport.

Kérdésünkre, mivel lehet megnyerni a fiatalokat a táncnak, Forgó Edit közölte: erre azért nehéz válaszolni, mert a művészeti iskolákban is oktatnak néptáncot, s a szülők inkább oda íratják be a gyerekeket. Valószínűleg azért, vélekedett, mert ott kisebb a követelmény, tehát kényelmesebb a tanulás.

Az Alföld Néptáncegyüttes nem túl rózsás körülmények között próbál. Egy időben álmodozhattak arról, hogy a gimnázium régi kollégiumát megkapják. Az ígéret szép szónak bizonyult. Az épületnek más profilt találtak ki. Forgó Edit már arról is hallott, hogy megkapják az üressé vált bírósági épületet. Szerinte az lenne a legjobb megoldás, ha a mostani helyüket kibővíthetnék.

A város támogatja anyagilag az együttest, amelyben nemcsak csongrádiak, hanem szentesiek, tömörkényiek, csanytelekiek és vásárhelyiek is táncolnak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsóként Csongrádon fotóztuk a babákat

Urban Lilla csábosan, Péteri Ábel Zsombor türelmetlenül, Muikku Henrik Laurin pedig a nyugalom… Tovább olvasom