Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Tanulmány készült a csongrádi duzzasztóról

Csongrád - Elkészült a Csongrádra tervezett tiszai duzzasztómű megvalósíthatósági tanulmánya. A terjedelmes anyagot napokon belül bemutatják, és a szakmai vita sem várat magára: jövő héten a visegrádi négyek mérnöki kamaráinak szegedi konferenciáján is ismertetik a tanulmányt.
Még az előző ciklusban döntött arról a Csongrád megyei közgyűlés, hogy megvalósíthatósági tanulmányt készíttet a Bokros határába tervezett tiszai duzzasztóműről. A Mérnöki Kamara Kht. terjedelmes anyaga a napokban készült el, de egyelőre nem tudni, milyen következtetésre jutottak a szerzők. Annyi bizonyos, hogy a környezetvédők elutasítják a duzzasztóépítést.

A szakemberek felülvizsgálták a bokrosi duzzasztóhoz 1972 és 1974 között készített terveket, összefoglalták azok máig érvényes megállapításait, összevetették a Tisza-völgyre készült fejlesztési programokat, s az érintett területek szabályozási terveit. Természetesen foglalkozik a tanulmány a természetvédelem aggályaival is. Végül pedig arról értekeznek a hozzáértők, hogy milyen finanszírozási, esetleg pályázati lehetőségek aknázhatók ki a vízlépcső megvalósításához.

Ördögh József, a vízügyi igazgatóság csongrádi szakaszmérnökségének napokban nyugdíjba vonult irányítója, aki vezető tervezőként vett részt a munkában, lapunknak elárulta: már eljuttatták a tanulmányt a megrendelő megyei önkormányzathoz. Néhány napon belül a nyilvánosság is betekintést nyerhet a dokumentumba, az elképzelések szerint ugyanis jövő héten Csongrádon mutatják be az anyagot. A szakmai vita sem várat sokáig, hiszen október 9-én kezdődik a visegrádi négyek mérnöki kamaráinak szegedi konferenciája – ennek programjában szintén szerepel a csongrádi duzzasztó ügye.


Fókuszban a Duna-Tisza-csatorna is.

A Duna-Tisza-csatorna kiépítése érdekében a Duna-Tisza közén is mozgolódnak. Egy hónapja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván rendeztek konferenciát, amelynek apropóját a homokhátsági térség vízellátása adta. Ismeretes, hogy a két folyó közötti területet az elsivatagosodás veszélye fenyegeti, egyúttal kérdéses, hogyan lehetne hasznosítani ezt a kiszáradó térséget. Egyes hozzáértők szerint a Duna-Tisza-csatorna – amelynek megvalósítása hozzávetőleg 100-400 milliárd forintba kerülne – vonzaná az ipart, fejlesztené a turizmust. A környezetvédők ezt az ügyet sem támogatják, de Ördögh József szerint jelzésértékű, hogy más térségek is foglalkoznak a kérdéssel, ami a csongrádi duzzasztót is érinti, hiszen anélkül nem épülhet csatorna hazánk két legnagyobb folyója között.

Olvasóink írták

 • 5. Nemzet 2008. október 04. 21:03
  „Egy duzzasztó az egész nemzet érdekét szolgálja! De van némi árnyoldala is. Evezett-e valaki végig a Körös magyarországi szakaszán? Hogy néz ki a meder egy duzzasztó fölött, avagy alatta? A csongrádi föveny megsemmisül, persze ez e probléma eltörpül a nemzetgazdasági (és egyéb) érdekek mellett.”
 • 4. v4 2008. október 04. 08:24
  „Újabb Bős-Nagymaros készül? Úgy látszik, nemhogy a más kárán, de még a saját kárunkon sem tanulunk!
  Megtervezzük jó sok pénzért, építeni kezdjük még többért, majd elbontjuk újabb milliárdokért? Ki is hajt ebből megint hasznot?
  A "szakértők" pedig általában a megrendelők kénye-kedve szerint szakértenek. Ha kell, be tudják bizonyítani, hogy szükséges a duzzasztó, de az ellenkezőjét is be tudnák, ha akarnák!
  Ebből a pénzből mi mindent lehetne Csongrádon fejleszteni!”
 • 3. Kuci 2008. október 03. 21:38
  „" fejlesztené a turizmust " A 0-ról könnyű fejleszteni , s egyenlőre még az is kérdés ebben a FALU-ban . Ha Bokros le vállik egyáltalán lessz e közvilágításra pénz ! S ma is történt már fejlesztés , Péntek Szombat este 10 helyett csak 8-ig van uszi , mert állítólag ezekben az időpontokban nincs vendég . Röhej a múlt évben is ekkor már nem volt szabad ruha tartó az öltözőben . Csak tudnám ki találja ki ezeket a vad dolgokat !”
 • 2. csongrádi 2008. október 03. 11:20
  „Hát elég érdekesek ezek a környezetvédők mindíg csak a nyálukat tudják verni, előtérbe helyezik az állatokat az emberekkel szemben(persze inkább elméleti síkon mert mindíg valami más érdek mozgatja őket csak ők az állatokra hivatkoznak) Szakmai hozzáértésők pedig egyenlő a nullával!Emlészem arra az esetre amikor a környezetvédők mindent megtettek hogy egy híd ne épülhessen meg valahol mert egyenesen környezeti katasztrófát okoz.... és utána mi történt? A híd pillérein soha nem látott állat és élővilág alakult ki rövididőn belül!Ennyit róluk...”
 • 1. szemlelodo 2008. október 03. 06:13
  „Sajnos én már nem hiszek e beruházás megvalósulásában.
  Más témában már kifejtettem, hogy az állat és környezetvédők pótcselekvés gyanánt nagyon sok kárt okoznak.El kellene már jutni oda,hogy valamilyen civilszervezet az emberek védelmére,azok életminőségének, és megélhetési gondjaira szerveződnének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sószoba a Bökényi óvodában

Csongrád - Szülők adományaiból és az önkormányzat segítségével sószobát alakítottak ki – a… Tovább olvasom