Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Társulva könnyebb a csongrádi járásban is

Csongrádi járás - Átlagosan 30 százalékkal lehet majd több pénzt lehívni egy-egy feladatra, ha azt társulásként teszik. A kistérség megszűnik, három falu azonban újra összefog.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– A szociális ellátás finanszírozása – legalábbis az év végéig – milliós nagyságrendű megtakarítást jelent a társult településeknek, ha együttesen látják el a feladatot. Ekkora összegről nem tudunk lemondani – mondta Forgó Henrik polgármester.

Nyáron megszűnik a 2005-ben létrehozott Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása, de a járás három községe, Csanytelek, Felgyő és Tömörkény az újabb összefogás mellett tette le a voksát. Április közepén döntött úgy a három falu vezetése, hogy júliustól csanyteleki székhellyel Alsó-Tisza menti Önkormányzati Társulás néven folytatják a közös munkát.

Az ülésre beterjesztett anyagban azt részletezik: a józan ész és az anyagi érdek azt diktálja, hogy azokat a feladatokat, amelyeket együttműködve hatékonyabban, gazdaságosabban lehet ellátni, úgy is lássák el. Azt, hogy megéri együttműködni, a számok bizonyítják: önkormányzati társulásként átlagosan 30 százalék kiegészítő normatívát lehet majd lehívni egy-egy szociális feladatra – tudatta Forgó Henrik. A tervek szerint az önkormányzati szociális ellátó intézmények jövőre állami fenntartásba kerülnek, de a társulás akkor sem marad feladat nélkül.

– Majd megtöltjük tartalommal. Azt még nem tudni, hogy közvetlen anyagi haszonnal a későbbiekben is jár-e a megléte, de tapasztalataim szerint például egy tárgyalásnál egy több településből álló egység kedvezőbb alkupozícióba kerül, mintha egyesével üzletelne, továbbá a pályázatoknál „pluszpontot ér", ha társulás pályázik – árulta el a polgármester.

Úgy tudjuk, Csongrád egyelőre nem fontolgatja, hogy társulna a járás három községéhez. A kistérségi összefogásból való kilépését és az önálló út lehetőségét a tervek szerint a mai képviselő-testületi ülésen vitatják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenlő bánásmód

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság Csongrád megyei referense, dr. Kiss Éva csütörtökön 12–16 óra között Csongrádon tart ingyenes ügyfélfogadást. Tovább olvasom