Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Téli tüzelő a nyári forróságban

Sokat spórolhat, aki a nyári forróságban vásárolja meg a téli tüzelőt. Az akác mázsáját 1700-2500 forintért lehet megvenni. Az ár attól függ, hogy termelőtől, kiskereskedőtől vagy Tüzép-telepről vesszük-e a fát.
Sokat spórolhat, aki a nyári forróságban vásárolja meg a téli tüzelőt. Az akác mázsáját 1700-2500 forintért lehet megvenni. Az ár attól függ, hogy termelőtől, kiskereskedőtől vagy Tüzép-telepről vesszük-e a fát. A Dalerd Zrt. erdészeti igazgatója szerint nem nagyon mozdulnak az árak, mások viszont elképzelhetőnek tartják, hogy év végére háromezer forintot is fizethetünk az akác mázsájáért.

Tízezreket is megtakaríthatnak azok, akik időben és körültekintően vásárolnak tűzifát télire, jelenleg ugyanis 800 forintos árkülönbségek is előfordulnak a tűzifapiacon. Az Alföldön leginkább elterjedt akác ára a tavaly őszi gázáremelésekkel párhuzamosan közel negyven százalékkal emelkedett, így amíg 2006 nyarán még 1600, októberben már 2300 forintot kértek mázsájáért. A helyzet mostanra annyiban változott, hogy a Tüzép-telepeken és egyes kiskereskedőknél az akác mázsánkénti ára megközelítette a 2500 forintot. A Csongrádon, Szentesen és Mindszenten is kereskedő Vastüzép Kft.-nél például 2450 forint a fűrészelt akác ára, a szegedi Casabella Kft. Szatymazi úti telepén pedig 2480 forintba kerül a rönkakác mázsája. Mindezek tükrében figyelemfelkeltőek voltak azok a napokban megjelent hirdetések, miszerint 1700-1800 forintért is hozzá lehet jutni keményfához.

Az egyik hirdető, aki nevét nem vállalta a nyilvánosság előtt, lapunk érdeklődésére elmondta, tavaly ősszel 4000 mázsa akácot termelt ki földjeiről, de túladni csak június óta tud rajta. Az enyhe tél miatt alig vittek el tőle pár száz mázsát. Egy másik, a méteres akácot 2000 forintért kínáló kisteleki kereskedő azt jósolja, hogy a szeptemberben induló vágások bár szélesíthetik a kínálatot, az árak év végéig megközelíthetik a háromezer forintot. Ezt arra alapozza, hogy a térségben nincsenek akkora vágható készletek, amelyek ki tudnák elégíteni az itteni keresletet, a messziről hozott tűzifa árát pedig nagyban befolyásolják a kitermelési és szállítási költségek.

Nem számít jelentősebb ármozgásra a Dalerd Zrt. szegedi erdészetének igazgatója. Vízhányó László szerint jelenleg magasak az árak, azok további emelése nem látszik indokoltnak, a szokatlanul olcsó ajánlatokról pedig – a tüzépesek intelmével egybehangzóan – úgy véli, vigyázni kell velük, mert nehéz visszaellenőrizni a mázsázást. A Dalerdnél augusztustól szokott megélénkülni a kereslet; most egyébként még nem is tudnák kielégíteni az akácra érkező igényeket, hiszen a tavaly vágott akácból már csak pár tucat köbméter van készleten, az újabb kitermelés ősszel fog kezdődni. Várhatóan 40-50 ezer mázsa akác és egyéb tűzifát termelnek ki szeptembertől. A társaság nem kívánja emelni árait, az erdei rakodókon köbméterenként 15 ezer 600 forintért kínálják majd a méteres akácfát a lakosságnak, illetve a viszonteladóknak. Ez mázsánként körülbelül 1500 forintos árat jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A revizorokat is vonzza a csongrádi üdülőterület

Csongrád - A fiatalkorúak mellett a revizorokat is vonzza a csongrádi Körös-torok: legutóbb közel… Tovább olvasom