Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Teljesen elzárta a jég a nagyrétiek útját

Csongrád - 5 helyett 51 kilométerre kerültek Csongrádtól a Tisza bal partján fekvő Nagyrétben élők, miután hétfőn jégzajlás miatt leállt a kompjárat a csongrádi révnél. A cudar tél 40 idős ember életét keseríti meg, hozzájuk hetente egyszer jut el a tanyagondnok.
Ha át akarnak kelni a Tiszán, hogy a városba jussanak, pár perces utazás helyett közel kétórás kerülőútra kényszerülnek a csongrádi Nagyrétben élők hétfő óta. Az erősödő jégzajlás miatt leállították a kompjáratot a csongrádi révnél. Tegnapelőtt még át tudtak vinni gyalogosokat a folyón dereglyével, de a jégtáblák között egyre nehezebb volt manőverezni, ezért most már erre nem szívesen vállalkoznak a révészek. A Tiszán jelenleg alacsony a vízállás, a kisebb vízfelület hamarabb befagy, ezért egyre több helyen beáll a jég. – Létfontosságú helyzetben természetesen megpróbálnánk áthozni a beteget dereglyével, de ez, ahogy tovább hűl az idő, egyre kockázatosabbá válik – mondta lapunknak az átkelőhelyet üzemeltető cég vezetője, Varga Dénes. A hidászok az elmúlt napokban azon igyekeztek, hogy legalább a dereglyének kialakított hajóút jégmentes legyen. Tegnap délutánra némiképp javult is a helyzet, így igény szerint elindulhatott a hajó.

A cudar tél 40, többnyire idős ember életét keseríti meg a Nagyrétben. A csongrádi tanyaszolgálat, amely tavaly kezdte meg tevékenységét, 20 tanyát lát el a legritkábban lakott nagyréti körzetben.

Kádár Imre és Kádár Mihály sem szíveli, hogy a hideg tél kerülőre kényszeríti őket. Fotó: Bíró Dániel
Kádár Imre és Kádár Mihály sem szíveli, hogy a hideg tél kerülőre kényszeríti őket. Fotó: Bíró Dániel

Vörös Tibor tanyagondnoktól megtudtuk, hetente egyszer jár át a bal parti területre, ahol előbb felméri az igényeket, majd a következő alkalommal szállítja a megrendelt élelmiszereket, gyógyszereket. Szerencsére szinte minden tanyán van mobiltelefon, így viszonylag könnyű kapcsolatba lépni az ott élőkkel. Egy nagyréti polgárőr is segítségére szokott lenni a rászorulók ellátásában.

Kellemetlen a helyzet – mondta lapunknak Wéber Károly, aki éppen 4 kilométerre lakik a csongrádi révtől. Az idős férfi autója elromlott, úgyhogy most sógora jár át hozzá és feleségéhez. Szerinte még ha gazdasági vagy hadászati szempontból nem is tartják indokoltnak, szükség lenne egy állandó hídra Csongrádnál. A mostani helyzetben kiszolgáltatottnak érzik magukat, és fogalmuk sincs, ha gondjuk támadna az egészségükkel, merre is indulhatnának – Csépa vagy a rév felé. Ők is, mint a többi nagyréti, nagyon remélik, hogy nem esik hó az olvadásig, mert az még inkább megnehezítené a mindennapjaikat. A szomszéd tanyában Kádáréknál autó sincs, kerékpárral közlekednek mindenhová.

– A révészek nem tehetnek róla, de nekünk nagyon rosszulesik, hogy 8 helyett 18 kilométert kell kerekeznünk az első boltig és vissza. Ha a Géza hajó tud járni a két part között, az számunkra első osztályú – hadarta Kádár Mihály. Neje elmesélte, már jó ideje úgy készül a télre, hogy előre megveszi és lefagyasztja a kenyeret. Csütörtökre várják a tanyagondnokot, addig egy, Csongrádról naponta átjáró ismerősüket kérték meg, hogy vásároljon be nekik.

Csongrádról Nagyrétre Kunszentmártonon át. DM-grafika, Forrás: maps.google.com
Csongrádról Nagyrétre Kunszentmártonon át.
DM-grafika, Forrás: maps.google.com

100 perc kevés az oda-vissza útra

A Tisza-zugban élő csongrádiaknak hatalmas vargabetűt kell leírniuk, hogy célba jussanak. A Nagyrétből kétféleképpen lehet eljutni Csongrádra ilyen esetben: az egyik út Csépán, Tiszasason, Tiszaugon és Tiszaalpáron, a másik Kunszentmártonon és Szentesen vezet keresztül. Az internetes útvonaltervező szerint az első 51 kilométeres túra, és körülbelül 52-53 percet vesz igénybe. A másik útvonalat lapunk is tesztelte. Nekünk 54 perc alatt sikerült megtennünk a 64 kilométeres utat. Ha lezárják a kompot, mentőt is Kunszentmártonról küldenek a Nagyrétbe. 

Olvasóink írták

 • 13. surjana 2009. január 13. 12:59
  „Állam. Város. Egymásra mutogatás. Az embernek csak át kell jutnia valahogyan a túloldalra akár bevásárolni, akár orvoshoz, akár földet művelni. Hát nem egyszerűbb volna egy időtálló híddal ezt megoldani? De hát ki harcoljon érte, ha még az uszodát sem tudják rendbehozni?”
 • 12. Sziti 2009. január 12. 21:11
  „Azt hiszem hidat építeni nem Csongrádnak kellene.
  Gondolom negyven embernek nem építenek hidat.
  A híd a települések összeköttetését biztosítaná ami szerintem állami feladat.”
 • 11. surjana 2009. január 12. 09:20
  „Nem értem. Sok mindent nem értek. Itt van egy település a Tisza bal partján, amely árvíz, télvíz idején elzáródik a nagyvilágtól, mégha az Csongrád is. Hiába van nekünk mutogatni való hidunk, ha nem azt a célt szolgálja, amire kitalálták. Az nem lehet igaz, hogy 50 év alatt nem lehet rendes hidat építeni! Akár betonból, akár vasból, stb. Csongrádtól kisebb települések is tudnak hidat építtetni! Ez volna a megoldás, nem pedig a kivilágítása!”
 • 10. Sziti 2009. január 11. 14:55
  „Az sok. Akkor imkább hidat kell építeni.”
 • 9. LocalPt 2009. január 11. 10:47
  „Majd Kuci megmondja!
  De kb. 1,2 milliárd”
 • 8. Sziti 2009. január 10. 14:21
  „Meg kellene pályázni.
  A Bástyában mennyiért adják?”
 • 7. LocalPt 2009. január 10. 14:03
  „A Bástyában van az is.”
 • 6. Sziti 2009. január 09. 22:20
  „Légpárnás jármű kellene.
  Az menne vizen is meg jégen is.
  Gondolom az megfizethetetlen itt Magyarországon.
  Ráadásul nem kapni a sarki boltban.”
 • 5. LocalPt 2009. január 09. 13:40
  „A Géza töri a jeget is. Mért nem törik fel vele? Annyira befagyott már? Ha már csak kétszer átmennek a túloldalra, szerintem nem fagy be annyira, hogy következő esetben ne tudjanak átmenni.
  Ha pedig befagy, akkor meg ez van sajnos. Ilyen a természet, szép.”
 • 4. hank 2009. január 08. 20:01
  „Régebben volt egy átjárási lehetőség a Körösön keresztül. Valahol Magyartéshez közelebb. Az GPS-em arra javasolta az utat egyszer, de ahogy a Köröshöz értünk nem volt más csak sár.
  Egy épp arra bicikliző idősebb férfi mondta, hogy én még örülhetek, mert volt amikor egy egész kamionnal kellett a vékony úton manőverezni (tolatni) a legutolsó kereszteződéshez, mert nem volt hely megfordulni...
  Egyébként még a hetvenes évek végén zárták le ezt az átkelési lehetőséget. Igaz az is csak egy komp volt, szóval az sem sokat segítene.”
 • 3. Sziti 2009. január 08. 18:37
  „Nem is értem azokat az embereket akik ott élnek.
  Miért nem költöztek már Csongrádra?
  Akinek van autója annak nagyon sokba kerül Csongrádra átjárni.
  Akinek nincs az meg mehetCsépára kenyérért.
  Egyébként miért kell Csongrádra járni annak akinek nincs esetleg hivatalos ügye itt,vagy nem itt dolgozik?
  Útközben rengeteg üzlettel találkoznak.”
 • 2. keletaru 2009. január 08. 17:53
  „Sajnos mi csongrádiak sem tudjuk mindig hova kell mennünk egészségügyi ellátásért, nemhogy a nagyrétiek ! Ha FALUNK fejlődne ez a probléma is megszünne automatikusan , hisz ahol van fejlődés ott van fejlesztés ( nem állagmegóvásról írok, mert az nem fejlesztés ) Üdv Kuci”
 • 1. izek 2009. január 08. 06:10
  „XXI. század... Hol van az még...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010 őszéig két bénakacsa-év jön Csongrádon

Csongrád - Tudomásul vette a csongrádi önkormányzat a bokrosiak döntését: a városnak és a városrésznek hat hónapja van, hogy megegyezzen a vagyon- és feladatmegosztásról. Tovább olvasom