Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Természetes, hogy pusztultak a halak a Csaj-tóban?

Csanytelek - Az Atiköfe szerint természetes okai lehettek a Dong-éri csatornán is észlelt ammóniamérgezésnek, ami a Csaj-tóban tömeges halpusztulást okozott. A halgazdaság tulajdonosa úgy érzi, a hatóságok nem állnak mellette.
Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet is a megengedett ammóniaszint többszörösét mérte a csanyteleki Csaj-tavat is tápláló Dong-éri főcsatorna vizében. De ez a koncentráció korántsem akkora, mint amiről – a halgazdaságtól származó információkra hivatkozva – a média beszámolt. Kardos Sándor igazgató lapunk érdeklődésére elmondta, feltehetően a mérgező anyag oldottabb állapotban volt jelen a Dong-érben, de amint a víz bejutott a tórendszerbe, idegméregként hatott az ammónia a halakra.

A szennyezés lehetséges okai kapcsán leszögezte, kizárt, hogy tisztítatlan szennyvíz került volna a csatornába. Ellenben meglehet, hogy szándékos természetkárosítás történt, de szerinte jóval nagyobb annak a valószínűsége, hogy természetes folyamatok okozták a halpusztulást. Példaként hozta föl, hogy csapadékos időben sokkal könnyebben kerülhetnek olyan pangó vizek a csatornahálózatba, amelyekben már megindult a bomlás, illetve ugyanígy műtrágyázott földekről is kerülhet szennyező anyag a vízelvezetőkbe.

Ez csak töredéke a többtonnás kárnak. Fotó: Segesvári Csaba

Kardos Sándor hozzátette: a halgazdaság vízjogi engedélyét úgy állították ki, hogy a tórendszert elsősorban a Tiszából kellene táplálni. Épp azért, mert a többi csatornához hasonlóan a Dong-ér vízminősége is változó, kockázatot jelent a hasznosítók számára. Az igazgató úgy látja, a vétel előtt ellenőrizhették volna a vizet a felhasználók, és akkor elkerülhető lett volna a halpusztulás. Tanulságként azt is leszűrték, hogy a kármegelőzés érdekében felül lehetne vizsgálni a kiadott vízjogi engedélyeket.

– Várjuk meg a rendőrségi vizsgálat eredményét, és majd utána reagálok a felügyelet felvetéseire – nyilatkozta lapunknak Szabó Zoltán. A halgazdaság tulajdonosa úgy érzi, a szakhatóságok eddig sem az ő pártját fogták, hiszen először vitatták a Dong-éri szennyezést, holott ez később beigazolódott. A csongrádi rendőrkapitányságtól kapott információk szerint szakértők vizsgálják a Dong-ér és a Csaj-tó vizét, illetve az elpusztult halakat. Az eredmények tükrében folytatódik a nyomozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött autókra vadászik a csongrádi polgárőrség

Csongrád - A rendszámfelismerő berendezéssel körözött járművekre vadászik a csongrádi polgárőrség. A szervezet saját bevételeiből közel négymillió forintot áldoz erre a célra. Tovább olvasom