Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Tervek a gazdaság átalakítására Csongrád térségében

Tizenötmilliárd forintra lenne szükség a csongrádi kistérség gazdasági szerkezetének átalakításához. A nemrég elkészült tervekre a kistérségi megbízott szerint azért van szükség, mert eddig ad hoc módon születtek döntések a négy települést érintő fejlesztési irányelvekről. A vaskos tanulmány figyelmeztet: ha konzerválódik a mezőgazdaság túlsúlya, hosszú távon kiszolgáltatott helyzetbe kerül a kistérség.
Elkészült a gazdaság szerkezetátalakítási programja, amely Csongrád és a környező kistelepülések jelenlegi helyzetéről és a következő évtized lehetőségeiről nyújt átfogó képet. A több száz oldalas dokumentum kidolgozására ötmillió forintot nyert pályázaton a társulás, amelynek képviselői az anyag összeállítása előtt személyesen is feltérképezték a gazdaság szereplőinek gondjait és elképzeléseit.

– Eddig a kistérségben ad hoc módon születtek döntések fejlesztési irányelvekről, nem állt rendelkezésre egy minden körülményt vizsgáló koncepció, amely összehangolta volna célkitűzéseinket és feladatainkat. Most viszont van már mihez tartani magunkat – fogalmazott lapunknak Török Beatrix kistérségi megbízott.

Mivel a csongrádi kistérségben háromszor annyian dolgoznak az agráriumban, mint az országos átlag, a koncepció figyelmeztet: ha megmarad a mezőgazdaság túlsúlya, hosszú távon kiszolgáltatott helyzetbe kerül a terület. Éppen ezért a feldolgozóipari vállalkozásokra és a turizmusra kell építkezni, e két ágazatban ugyanis még vannak kiaknázatlan lehetőségek, amelyek révén a mezőgazdaságból felszabaduló munkaerő foglalkoztatása biztosított lehet. A program készítői szerint a mielőbbi változások érdekében hatékony kistérségi marketingre, a turizmusban érdekeltek együttműködésének megszervezésére, a felnőttoktatás korszerű formáinak megteremtésére, valamint a helyi feldolgozás, tárolás és csomagolás feltételeinek bővítésére lesz szükség.

A koncepció – amely számításba veszi a térségi úthálózat fejlesztését, a regionális hulladékkezelő rendszer kiépítését, illetve hosszabb távon a csongrádi vízlépcső megépítését – fontosnak tartja egy kistérség-fejlesztési kht. létrehozását, amely már akár a jövő évtől előkészíthetné a csongrádi ipari parkból hiányzó kamionparkoló építését, továbbá a Felgyőn csaknem minden infrastruktúrával és közművel ellátott nyolchektáros terület hasznosítását, amelyet agrár-ipari célokra jelöltek ki a helyi döntéshozók. A becsült költségek alapján 2013-ig – minden forrást egybevetve – 15 milliárdot kellene fordítani a program megvalósítására, ebből például több mint 900 millió forintot a térségi kerékpárút-hálózat fejlesztésére, félmilliárdot pedig az önkormányzati külterületi utak korszerűsítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész a csongrádi átmeneti otthon, de a bútorokra várni kell

Bebútorozásra vár a gyermekek új átmeneti otthona Csongrádon: több mint tízmillió forintból… Tovább olvasom