Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Tésztanagyhatalom volt Tömörkény

Tömörkény - Öt házitészta-készítő kisüzem is működött a nyolcvanas években a tömörkényi Kossuth utcában, egy pedig a községjelző tábla előtti házban. Mára csak kettő maradt belőlük.
Az első tömörkényi tésztaüzemet Bozó János és felesége építette háza udvarán, még a nyolcvanas évek elején.

– 1983. május elsején kezdtük meg a termelést. Akkoriban a Kontakta községi telepét vezettem, a feleségem pedig a háziiparban dolgozott, de az megszűnt, így állás nélkül maradt. Gondolkoztunk, mihez foghatna, s végül egy szegedi ismerősünkkel beszélgetve határoztuk el, száraztésztát fogunk gyártani. Úgy gondoltuk, már az is jó, ha annyi pénzt keresünk vele, ami a feleségem tb-járulékát fedezi – mondta Bozó János.

Utóbb annyira beindult az üzem, hogy ő is feladta állását. – Az egyik szomszédom velünk azonos időben kezdett el szintén ilyen kisüzemet építeni. Hiába beszélgettünk gyakran, csak akkor derült ki, hogy mindketten tésztagyárat építünk, amikor már félig elkészültünk vele. Utánunk jöttek a többiek az utcában, de ma már csak Jéri Sanyiék dolgoznak rajtunk kívül – mondta.

Géppel készül a tarhonya. Fotó: Korom András
Géppel készül a tarhonya.
Fotó: Korom András

Bozóék tésztaüzeme, ahogy a többieké is, a 80-as évek közepétől a 90-es évek elejéig élte virágkorát. A csúcsidőszakban havonta 15–18 mázsa tíztojásos préselt házitésztát is készítettek. Ehhez már nem voltak elegen ketten, alkalmazottat is felvettek. Ma is van segítségük, hiszen mindketten nyugdíjasok, így az üzem csak amolyan kiegészítő tevékenységnek számít.

– Annak idején sok munkával alakítottuk ki a piacunkat, s még Bács-Kiskun megyei boltokba is szállítunk. Most is csak annyit termelünk, amennyit megrendelnek, az üzem ezért sem dolgozik teljes műszakkal. Havonta csak fél műszakkal megyünk, ráadásul a hónap egyharmadában nem is dogozunk, így csak 5–6 mázsát termelünk. Kicsik vagyunk ahhoz, hogy közbeszerzési eljárásokon induljunk – sorolta a termelés visszafogásának külső okait Bozó János.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. november 14. 08:35
    „Fociban is nagyhatalom VOLTUNK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerával ír helytörténetet

Felgyő és a környező kistelepülések életének mindennapjait ábrázolja kamerájával Szabó István. Most dolgozik az internetes archívum létrehozásán. Tovább olvasom