Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Tiltakoztak a vonal megszüntetése ellen Csongrádon

Csongrád - A Szentes–Kiskunfélegyháza vonal tervezett megszüntetése ellen tiltakoztak Csongrád képviselői pénteken a vasútállomáson. Bírálták a kormányt – de a polgármestert is, amiért nem hívott össze rendkívüli ülést ebben a témában. Jövő kedden délután 5 órakor gyertyás tüntetést tartanak.
Az Összefogás Csongrádért Egyesület képviselői szerint a milliárdos költségvetési hiánnyal küzdő önkormányzat nehezen vállalhatná el a vasút működtetését. Míg más országokban reneszánszát éli a vasút, addig itthon annak elsorvasztására törekszik a kormány. – Egy szűk csoport kisajátította azokat a miniszteriális területeket, ahol pénz van – fogalmazott a sajtótájékoztatón Kurucz Ferenc képviselő, az egyesület elnöke. A gazdasági és közlekedési tárca politikájának bírálataként elhangzott, érdek fűződhet a vasút ellehetetlenítéséhez, és a közút fejlesztéséhez.

Kiskunfélegyházára indul a 240-es Piroska. Ha megszűnne a vonal, sokkalnehezebben lehetne megközelíteni a fővárost. Fotó: Miskolczi Róbert

A csongrádiak számára a vasút a legkézenfekvőbb közlekedési eszköz a főváros irányába. Murányi László ennek fontosságát hangsúlyozta, majd kijelentette: szerinte már a jelenlegi menetrend is „leszoktató menetrend". Kiskunfélegyházán ugyanis mindössze három perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy a Budapestre induló gyorsvonatra átszállhasson az utas, ez az idő pedig nem csak a mozgásában korlátozott, de az egészséges utasok számára is kevés. Az útba eső Kónyaszéken csak vonat jár, az itt élők számára megszűnne az összeköttetés a világgal. Rácz Sándor állomásfőnök lapunk érdeklődésére válaszolva mindehhez hozzátette, a csongrádi diákok rendszeresen utaznak vonattal.

Az egyesület képviselői a sajtó munkatársainak tizenöt kilométeres jegyet váltottak a tájékoztató idejére, mert eredetileg úgy volt, hogy a fűtött váróteremben beszélnek, ahol csak érvényes menetjeggyel lehet tartózkodni. A meghívottak azonban kényelmesebben elfértek az állomás épülete előtt, ahol az is elhangzott: az országos sztrájk előtt jövő kedden este 5 órakor gyertyás tüntetést tart egyszerre több térségi szervezet, polgármesterek és képviselők.

Bedő hárít

Az Összefogás Csongrádért Egyesület képviselője, Szebeni István megjegyezte: a minisztérium által megjelölt válaszadási határidő, november 7. előtt rendkívüli ülést kellett volna összehívnia a polgármesternek, hogy a vasút ügyét a város képviselői testületi ülésen megtárgyalhassák. Bedő Tamás ezzel kapcsolatban lapunknak úgy reagált: rendkívüli ülést bármelyik képviselő összehívhat. Elmondta, városvezetőként a GKM-mel folyamatosan tartja a kapcsolatot, és már kifejezte Csongrád szándékát: ragaszkodnak a vasúthoz. A november 23-i testületi ülésen a képviselők érdemben megtárgyalhatják ezt a kérdést.

Olvasóink írták

  • 3. Lomha 2007. november 19. 16:52
    „S a vasut is harminc év alatt annyit fejlödött , hogy csak a mozdonyt s a kocsikat cseréltek , a szint idő maradt a régi Csongrád -KKfháza 45 perc vagy ötven mikor hogy sikerül ez szégyen !!”
  • 2. Mana 2007. november 18. 14:51
    „Ha a forgalmat közutra terelik,akkor nem igaz,hogy a kőolajszármzékok fogytán vannak.Én ezt ugy fogalmaznám,mit kivánnak a lobbiérdekek?Melyik az olcsóbb utakat,vagy vasutat fenntartani.Nem számit itt sem az emberélet,sem a tömegek érdeke,dolgozók tanulók mun kába ,iskolába járása.Itt csak a felsőbb lobbi fujhatja a dudát a többi meg örül,hogy mág táncolhat és asszisztálhat hozzá.Ugye Kedves Polgármester UR!”
  • 1. egyhangú 2007. november 18. 00:12
    „http://www.radiohir.hu/index.php?hir_id=280 A vonal menti állomások folyamatos lezüllesztését már évek óta mutatja a műszaki fejlesztések leállítása. A csongrádi állomáson a gépi jegykiadáshoz szükséges épületi átalakításokat évekkel ezelőtt megkezdték, de a befejezés előtt megtorpantak a munkák, az egykori elképzelésekre máig csak a gépek helye emlékezteti a pénztári szolgálatot is ellátó forgalmi szolgálattevőket. A csongrádi állomás állapotát jelzi az is, hogy a ´20-as éveket idéző állomáskép megigézte Koltai Róbert filmrendezőt is, aki a Megy a gőzös című filmjének jelentős részét tavaly ősszel a csongrádi vasútálomás területén forgatta. - A Délmagyar pedig egymás után ugyanazt a képet közli róla. :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyartanárok Csongrádon

Csongrád - Juhász Gyula és Milos Crnjanski halálának évfordulója alkalmából Csongrádon rendezik meg… Tovább olvasom