Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Tisztújító gyűlés a csongrádi hegyközségnél

Tíz éve vezeti a Csongrádi Hegyközséget Gulyás Ferenc, ám a szombati tisztújító gyűlésen nem kapott elég szavazatot ahhoz, hogy ismét elnök legyen. Két ellenjelöltje volt, s bár a számszerű eredményt nem hirdették ki, Ungerbauer György szerint a tagok kétharmada a változásra adta voksát. A szőlőtermelők úgy érzik, helyben már nem kapják meg azt a támogatást, amit elvárnak – kommentálta a történteket Szabadkai Imre.
Nem tudott új elnököt választani szombaton a Csongrádi Hegyközség. A tíz éve működő, hatósági jogokkal is fölruházott érdekképviseleti szervezet mintegy ezernégyszáz termelőt képvisel, s megalakulása óta Gulyás Ferenc volt a vezetője. Ellenjelölt a korábbi tisztújító gyűléseken nem volt. Most más a helyzet: a szombati, több résztvevő által is maratoninak nevezett ülésen Gulyásnak két kihívója is akadt: Ungerbauer György és Szabadkai Imre. Mindketten kertészmérnökök, s egymást követve vezették a korábbi termelőszövetkezet szőlészeti-borászati ágazatát. Ungerbauer már korábban jelezte, indulni kíván, Szabadkait pedig ott, az ülésen jelölték. A titkos szavazáson végül a három aspiráns közül egyik sem kapott elég voksot, ezért a hivatalban maradt elnök most újból összehívja a választmányt, hogy eldöntsék, mikor ismételjék meg a választást.

Az, hogy végül kinek mennyi szavazat jutott, a plénum előtt nem hangzott el. Ungerbauer György lapunk kérdésére válaszolva elmondta, ezt sajnálta is, mert a szavazati arányok tanulságosak lehetnek. Tudomása szerint a gazdák kétharmada rá és Szabadkaira voksolt, és ez meggyőzte arról, hogy nem csak ő érzi: váltásra van szükség. Így látja a másik jelölt is.

– A magyar mezőgazdaság általános helyzete jellemző a szőlészetre is; a szőlőből élők uniós, országos és helyi szinten várnak segítséget, figyelmet törődést. Ez a mostani gyűlés azt jelzi, hogy többen úgy érzik, a hegyközségtől néhány éve már nem kapják meg azt a támogatást, amit várnának – összegezte a szavazás eredményének okait Szabadkai Imre. – A termelők azt szeretnék, ha egy hektár szőlő megműveléséből egy havi átlagkeresetnyi jövedelmük lenne, s nem kellene ráfizetniük.

– Ilyen a demokrácia – kommentálta kérésünkre a választás eredményét – eredménytelenségét – Gulyás Ferenc. Azt mondta, szándékosan nem kérdezte meg, ki mennyi voksot kapott, mert nem akarta, hogy ez befolyásoljon bárkit is. Összehívják a választmányt, s eldől, mikor lesz a következő alkalom. Lehet, erre csak januárban kerül sor.

A csongrádi borvidék egyébként az elnök szerint a körülményekhez képest eredményes évet zárt, az átlagtermés hektáronként húsz mázsa, ebből a szőlőből jó borokat lehet készíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon a megye pénzeiről

Magyarország 2004 és 2006 között 1350 milliárd forint értékben kap támogatást az Európai Uniótól. A… Tovább olvasom