Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Tök jó a parton: ekkorát látott már? Mármint tököt...

Csongrád - Ha csak így vadon, elfeledve ekkorára nő, mi lenne, ha még gondoskodnának is róla?
Óriástök cseperedik a Körös-torokban, a parton sétálók gyorsan kiszúrják a burjánzó növényzetben. A mérete talán még nem is lenne szokatlan egy tökföld közepében, de több csónak és egyéb különös házi találmányok közt szokatlan látványt nyújt, hiszen alapvetően helyigényes növény. Ha csak így vadon, elfeledve ekkorára nő, mi lenne, ha még gondoskodnának is róla?
 Két csónak közt egy óriási sütőtök kandikál ki az egyik Körös-toroki bokorból. Fotó: Hajnal Norbert
Két csónak közt egy óriási sütőtök kandikál ki az egyik Körös-toroki bokorból.
Fotó: Hajnal Norbert

Gazdája így is, úgyis jóllakhat belőle hamarosan. Ha a klasszikus sült tök helyett pikánsabb ízekre vágyik, készíthet húsából például töklekvárt vagy tökdzsemet cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve. Számos recept narancsot és gyömbért is felsorol a hozzávalók között. A legegyszerűbb ajánlat szerint elég a tököt megsütni, a húsát felkockázni, cukrot adni hozzá 6:4 arányban. Fahéjjal, esetleg szegfűszeggel fűszerezve tegyük fel főni, egy kis citrommal még ízesíthetjük. Pár perc múlva – ha szilárdabb lekvárt szeretnénk, adjunk hozzá egy kis pektint, majd – le is húzhatjuk a tűzről. Fogyasszuk egészséggel és örömmel a karotinban, kalciumban és foszforban is gazdag nassolnivalót!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon még a kutyák is strandolnának

Csongrádon még a kutyák is strandolnának
Egyre több olyan természetes vízfelület van hazánkban, ahol engedik strandolni a kutyákat. A csongrádi gazdák is szeretnének egy ilyet. Tovább olvasom