Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Tolvaj kutyák a tanyavilágban

Csongrád - Egy csongrádi tanyacsoport lakói szerint az egyik szomszéd kutyái önellátók: a mások csirkéit, tyúkjait eszik. A szomszéd szerint – bár már volt, hogy tetten érték az állatait – ez nem igaz. Van megoldás a patthelyzetre?
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– Két turnusban elvitték a kutyák az összes, azaz mind a 18 tyúkomat. Azóta nem merek többet tartani, kár vesződni vele – mondta a Csongrád és Felgyő közé eső tanyavilág egyik lakója, Kasztel Antal.

– Már mindenhol szóltunk, ahol csak lehet. A kutyák bejönnek a gazdaságba, olyan éhesek, hogy kirágják a korpászsákot, megisszák a fejésből származó savót – erősítette meg a hallottakat Veres Ágnes. A gazdák az egyik szomszédra panaszkodnak, akinek a kutyái szerintük évek óta kijárnak, és tulajdonképpen önellátó életmódra álltak rá: bármit megesznek – legyen az szárnyas jószág vagy az azoknak szánt eleség. Az összes veszteség, ha a tyúkokat, kakasokat, a kiesett tojás mennyiségét is összeszámolják, százezrekre rúghat, hallottuk. Azt mondják, már tényleg nem volt más ötletük, mint a sajtóhoz fordulni, hátha akkor végre történik valami.

Szentes felé, a vasúti átjáró és a körforgalom után az első lejárón legalább két kilométert kell menni, ott élnek a panaszosok. – Három-négy éve kezdődött a baj, akkor költözött ide a szomszéd a párjával. Ahogy számoltuk, hét kutyájuk van, soványak, csak a bél van bennük. Csapatostul kijönnek a tanyából, és elindulnak élelem után kutatni. A környékbeli hét tanyában azóta lassan mindenki felhagy a csirketartással, nem kutyaeledelnek szánjuk a jószágokat. Tőlünk is sokat vittek el, a gyepen még ott van a toll – panaszolta Forgó Istvánné. Néha a saját szemükkel látják, hogy az ebek viszik hazafelé a zsákmányt, egyszóval tetten érik őket. A szomszéd olyankor azt mondja: biztos döglötten találták, egyébként is, kerítsék be a portájukat. Más téren nincsenek rosszban a szomszéddal, de ebben az egy kérdésben lehetetlen vele dűlőre jutni. Többször jártak már a közterület-felügyelőknél, szóltak az állatorvosnak is, hogy nem megfelelően tartják a kutyákat, de eddig mintha nem találta volna meg senki a megfelelő jogszabályt – mondta az asszony.

Forgó Istvánnétól is sok csirkét vittek el a garázda ebek. Fotó: Králik Emese
Forgó Istvánnétól is sok csirkét vittek el a garázda ebek.
Fotó: Králik Emese

A bepanaszolt szomszéd, Szokolai Péter szerint a többiek túloznak, ő rendesen eteti a kutyáit, és azok nem is csavarognak. Később megjegyezte, talán mégis elképzelhető, hogy kijárnak, de hát a másoké is. Ha minden kötél szakad, kettőt megtartana, a többivel meg mindenki azt csinál, amit akar, zárta le a beszélgetést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvaj kutyák a csongrádi tanyavilágban

Egy csongrádi tanyacsoport lakói szerint az egyik szomszéd kutyái önellátóak: a mások csirkéit,… Tovább olvasom