Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Tolvajok portyáznak a tanyavilágban

Egyre több a rossz szándékkal érkező idegen a faluban, panaszkodnak a tömörkényiek. A tanyákat kifosztják, elviszik, amit el lehet adni, majd továbbállnak.
Romlik a közbiztonság, nincsenek biztonságban Tömörkényen azok a tanyák, amelyeket nem laknak állandóan. Saját tapasztalatai alapján állítja ezt Gedai Mihály, aki szerint már szinte minden mozdíthatót elvittek a tolvajok abból a Dong-ér melletti házból, amelyben felnőtt.

– Átutazó és átmenetileg itt letelepedő emberek járják körbe a tanyákat és kifosztják azokat. A tulajdonos sok esetben be sem jelenti a rendőrségen – adott hangot felháborodásának. – Ha feljelentést teszek, akkor sincs meg a tettes, pedig apránként minden eltűnik: vaskapu, tetőcserép, bútorok, a ruhák a szekrényekből, a személyes, családi emlékek. Rövid ideig egy illegális lakásfoglaló is lakott a tanyámban. Mire sikerült kitenni, már szinte mindent tönkretett.

Május óta ismét leverték a lakatot a Dong-ér melletti ház ajtajáról – mutatta Gedai Mihály. A szerző felvétele.
Május óta ismét leverték a lakatot a Dong-ér melletti ház ajtajáról – mutatta Gedai Mihály.
A szerző felvétele.

– Ha nyaralónak, hétvégi háznak újít fel valaki egy tanyát, mire legközelebb jön, szinte biztosan kifosztva találja. Szétverték a szomszéd fürdőszobáját is: elvitték, amit el lehet adni – erősítette meg a közelben lakó Tóth Pál. Elmondta, hogy tőle korábban birkát loptak el, de mivel náluk állandó mozgás van, eddig szerencsére még nem törtek be hozzájuk.

A tanyák értéktelenek, eladni nem lehet, előbb-utóbb kinézik maguknak azok, akik ebben utaznak, fejezte ki aggodalmát Bánfi Sándor polgármester.

– Ez a probléma az utóbbi években csúcsosodott ki. Egyre több a bevándorló, a faluban néha teljesen ismeretlen arcok jönnek szembe. Az ország másik feléből is érkeznek: beköltöznek egy tanyába, aztán továbbállnak. Mi hivatalosan csak akkor értesülünk a jelenlétükről, ha tömörkényi lakcímkártyát kérnek – fogalmazott. Azt is hozzátette, hogy manapság a tulajdonosok inkább leveszik a függönyöket is, hogy kívülről látni lehessen: nincs bent már semmi, nem érdemes betörni.

– A Csongrádi Rendőrkapitányság a polgárőrség és a tanyagondnoki hálózat bevonásával folyamatosan járőrözik a külterületeken, a teljesen magára hagyott tanyák azonban kiváló lehetőséget jelentenek a bűnelkövetők számára. Tömörkényen tavaly és idén egy-egy klasszikus tanyabetörésről érkezett feljelentés – tájékoztatott Szenti Szabolcs, a rendőrség sajtószóvivője. Szerinte fontos lenne, hogy az ott élők maguk is tegyék meg az alapvető intézkedéseket. Az idegen autók rendszámait írják fel, tartsák rendben a tanyájukat, hiszen a rendezett porta a gazda „vigyázó szemét" mutatja.

Olvasóink írták

 • 6. maug 2012. június 24. 21:48
  „A Rendőrség nem tesz semmit a tanyasiak védelme érdekében! A földútra rá sem kanyarodnak. Csak a szabályosan közlekedő autósokat vegzálják. Pedig a kövesúttól távolabb is élnek emberek!”
 • 5. fedora 2012. június 24. 10:15
  „Ez mellé beszélés a hogy idegen arcok,javaslom közlekedjünk nyitott szemmel!!!!”
 • 4. zero 2012. június 24. 07:54
  „Itt a megoldás http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=klOyxJxnah4#!”
 • 3. berkabela 2012. június 24. 07:37
  „Ha jelentem a betörést, a kiérkezők jegyzőkönyvileg bizonyitják,hogy az okozott kár nem haladja meg az előirt "bűnözési értékhatárt" Pl. egy programozható hősugárzót-amit már használtak,de még garanciás-2000 Ftr-a értékeltek.A traffipax többet hoz a konyhára.”
 • 2. Ronald01 2012. június 23. 19:26
  „szerintem hiper pigmentáltak arrafelé sok van”
 • 1. StencilAtya 2012. június 23. 12:52
  „svéd cserkészek lehetnek az elkövetők..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapintható térkép készül

Egy éve határoztak úgy a Szentes-Csongrád Rotary Club tagjai, hogy a két városban a központot bemutató tapintható térképet helyeznek el. Tovább olvasom