Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Csongrád hírek > Tömeges halpusztulás a Tisza-holtágon

Tömeges halpusztulás a Tisza-holtágon

Csongrád - Közel ezer mázsányi hal pusztult el az egyik Csongrád közelében levő mintegy húszhektáros területű Tisza-holtágon, terített asztalt szolgáltatva a vízimadaraknak és a dögevő állatoknak.

Palatinus Csaba - 2012.09.12. 08:22
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Terület bejárással egybekötött természetfotózáson lettek figyelmesek a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének tagjai a nagymértékű halpusztulásra az egyik nagyréti Tisza-holtágon.

Tömeges halpusztulás a Tisza holtágon - GALÉRIA

Deák József, az egyesület elnöke a következőket mondta el az esettel kapcsolatban: - Ez egy kisebb ökológiai katasztrófa. Nagyon sok nem kívánatos tényező együttes hatása okozta ezt a szomorú esetet. A hosszú csapadékmentes, magas hőmérséklettel járó nyári időszak következtében az állóvizek, de még a folyók vízszintje is nagymértékben lecsökkent, a hőmérsékletük viszont megemelkedett. Ennek következtében fokozottabb az algásodás, és a vizek oxigéntartalma is lecsökken. Ez vezethetett a nagyréti hatalmas mértékű halpusztuláshoz is. A halak szabályosan fuldokolva vergődtek, majd a sekély vizekben elpusztultak. Ezen a területen főleg a nagytestű és súlyú egyedek pusztultak el, a kisebbek még mindig bírják. A meder egykori széle cserepesre töredezett, mélybe nyúló hüvelykujjnyi repedésekkel. A kollégáktól tudjuk, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának területén, több helyen is jelentkezett hasonló probléma. A bokrosi holtágakon is nagyon lecsökkent a vízszint, sőt több helyen kiszáradt a meder, de ott eddig kisebb halpusztulást figyeltünk meg. A fő probléma az, hogy a vizek többségénél megoldhatatlan a víz utánpótlás kérdése, ezért is fajulhatott idáig a helyzet.

Tömeges halpusztulás a Tisza holtágon - GALÉRIA

Az állóvizek nagy része, mint a Csongrád közeliek is, általában halgazdálkodási céllal, a természetvédelmi szabályok betartásával magánüzemeltetésben levő területek. A bérlők saját pénzen telepítették be azokat hallal. A jelenlegi veszteségük óriási méreteket ölt, amit tetéz még az is, hogy a haltetemeket össze kell gyűjteniük, és el kell szállíttatniuk. Kisebb halpusztulások esetében sokszor előfordul, hogy a természetre bízzák a tetemek megsemmisítését, hiszen a még élő és elpusztult halakat a madarak megeszik, helyreállítva a természet egyensúlyát.

A nagyréti holtág üzemeltetője elmondta, hogy legutóbb 15-20 évvel ezelőtt volt a jelenleginél is rosszabb a helyzet, amikor is teljesen kiszáradt a meder, akkor minden hal elpusztult. Senki nem sejthette, hogy szeptemberben lehet még ilyen mértékű halpusztulás. A sekély vízszint miatt nem lehetett lehalászni a területet. Varsákkal próbálták kifogni a halakat, ez azonban ennyi hal esetében nem vezethetett számottevő eredményre. A víz utánpótlás megoldására már sokkal korábban tett lépéseket, azonban a tervek elkészítése, elbírálása és az engedélyek kiadása nehezen megy és komoly költséget jelent majd a kivitelezésük is.

Tömeges halpusztulás a Tisza holtágon - GALÉRIA

- A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Mezőtúri Szakaszmérnöksége a terület illetékese, akik - hacsak a körülmények engedik - többször engedtek már vizet a holtágakba, ha szükséges volt. Már több ízben segítettek nekünk, ha kértük. Egy kis „öröm" az ürömben, hogy a terület gazdag madárvilágából így egy helyen sok faj temérdek egyede megfigyelhető lakmározás közben, mint például a szürke gémek, kis kócsagok, nagy kócsagok és sirályok - mondta Deák József.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 8. berkabela@freemail.hu 2013.03.08. 08:38

Ha kb.60 focipályán (200 000 m2) szétteritünk 100 köbméter halat,-fél miliméter vastagon lesz halas a terep. Ez nagyon is hihető!

Moderálásra küldöm 7. gretzki 2012.09.13. 18:50

Az 1000 mázsát én is sokallom... Elírás lehet.

Moderálásra küldöm 6. zsocobá 2012.09.12. 21:13

Szerintem hasonló sors vár a Keramitra, Gumisra , Tejesre, valamint a Rab vízre is.
Az elsőnél voltam kb. 1 méter hiányzik a tavalyihoz mérve.
Azt nem értem, hogy a befolyó engedélyárakból nem telik egy kútra?
Ha jól emlékszem ezekre a vizekre 22000 Ft volt az éves engedély/fő
Mielőtt valaki felvetné van telepítés, ha jól emlékszem a 4 tóba 40-50 mázsát 1 év alatt

Moderálásra küldöm 5. agyszivacs 2012.09.12. 20:21

Azért be kellene vizsgálni egy-két példányt, nem-e kiderül, hogy vlami fertőzés áldozatai, vagy esetleg nehézfémre bukkannak a vérében, húsában. Ez mondjuk érdekelne.

Moderálásra küldöm 4. Lámpion 2012.09.12. 19:19

Oxigént kellett volna juttatni a tóba!
Pénzbe kerül.
Majd a biztosító?

Moderálásra küldöm 3. Lacusch69 2012.09.12. 11:48

Ezer mázsa elhullás?
Az 10.000db 10kilós ponty vagy amur.
Másképp számolva 50.000db 2 kilós.
Szerintem elég erős túlzás...
(Intenzíven telepített halastavak 20-30q/ha, tudomásom szerint)

Moderálásra küldöm 2. ráérő 2012.09.12. 10:34

Húsz hektáron ezer mázsa csak az elhullás és még vannak élő példányok.
Valami sántit,ha az adatok jók,akkor a halgazdálkodás vezetőjét kell elő venni.

Moderálásra küldöm 1. maci53 2012.09.12. 08:45

Az MSZP frakció határozottan állítja,Orbán vizelt bele a tóba,ezért a halpusztulás,azonnal mondjon le.Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...