Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Tópartivá vált a Lucza-tanya

Tömörkény, Felgyő - A folyamatos szivattyúzás ellenére óriási területen áll a víz a tömörkényi halastavakhoz vezető út melletti Lucza-tanya körül.
– Másfél hete reggel 7 és este 8 között folyamatosan, de ha kell, éjjel is kinn vagyunk a halastavakhoz vezető út mellett, és szivattyúzzuk a vizet. Nehéz a helyzetünk, hiszen amíg az út egyik oldalán húzódik Csanytelek közigazgatási határa, addig mi már Tömörkényhez tartozunk – mondta a szivattyút szerelő Lucza János.

Az ő otthona érezte meg elsőként a belvizet, amely Csanytelek magasabban fekvő része felől az úttesten áthömpölyögve, illetve alatta folyamatosan átszivárogva zúdult a tanyája melletti lapos területre.
Luczáék otthonát a szivattyúzás önmagában nem mentette volna meg, hiszen már a melléképületeiket és az udvart is ellepte a víz. Az azonban nagyon sokat segített, hogy a halastavi út Csanytelek felőli oldalán homokzsákokkal torlaszolták el a belvíz útját. A tömörkényi önkormányzat pedig egy új csatornát ásatott az út másik szélén. A munkálatokat a Csongrád és Környéke Vízgazdálkodási Társulat végezte. Most ide szivattyúzzák a vizet. Luczáné elmondta, hogy a fürdőszobát sem tudják használni, mert a lefolyókon is felfelé bugyborékolt a tanya mellett hatalmas tavat alkotó belvíz.

A belvíz elleni csatában az udvart sikerült megmenteni Luczáéknak. Fotó: Schmidt Andrea
A belvíz elleni csatában az udvart sikerült megmenteni Luczáéknak.
Fotó: Schmidt Andrea

Bánfi Sándor polgármestertől megtudtuk: Tömörkény belterületéről sikerült kivezetni a vizet, ennek ellenére folyamatosan működnek a szivattyúk, hogy eltávolítsák, ami ismét megjelenik. Most a külterületek mentése következik.

Veszély

Felgyő belterületén összedőléssel nem fenyegetett a belvíz egyetlen házat sem, de a mélyebben fekvő részek, így például a Kossuth utca pincéinek, kazánházainak egy részét elöntötte. Körbefogta a külterületen, a meleg vizes kút közelében újonnan épült Balogh-tanyát. A Fenyőliget vendéglőnél is le kellett vezetni a Bartók Béla utca egyik házát veszélyeztető vizet. A község kitakarítja és megnyitja a Majsai úti, illetve az Öreg-Felgyő melletti csatornát.

Olvasóink írták

 • 4. kékfrankos 2011. január 12. 07:29
  „ez a balotelli tud valamit...”
 • 3. Balotelli 2011. január 11. 22:26
  „# 2-nek
  Hát tó az egész határ,nem? A talajvízszint a talajszinttel egyezik. Ha kiásol egy gödröt, a víz már ott van, belevezetni nem tudsz újabb vizet. Vagy nem?”
 • 2. lamatic 2011. január 11. 09:53
  „hmm, nem vagyok biztos benne, de nem volna ésszerű egy tavat ásni kotróval???”
 • 1. szkata40 2011. január 11. 06:35
  „A név helyesen: Lucze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összedöntheti a régi, vert falú házakat az olvadás és a száradás Csanyteleken

Valóban egyedül a polgármester feladata a belvízmentesítés? Milyen eszközöket kap egy településvezető? Riport az alföldi belvízről. Tovább olvasom