Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Torkos év a csongrádi éttermekben

Csongrád - Csak Csongrádon nem lehet ma torkoskodni: egyetlen étterem sem csatlakozott az 50 százalékos árengedményt hirdető akcióhoz. Okként a gyérülő forgalmat és az alacsony haszonkulcsot említették az érintett vállalkozók. Egyikük szerint olyan olcsók a csongrádi vendéglők, hogy a Tisza-parton egyfolytában torkos év van.
A megye nagyobb városai közül csak Csongrádon nem torkoskodhatnak ma a vendégek, a Tisza-parti városban ugyanis egyetlen vendéglő sem csatlakozott a néhány éve bevezetett februári vendégcsalogató akcióhoz. Míg máshol fantáziát látnak a Torkos Csütörtökben, s egyre több helyen adják féláron az italokat és az ételeket ezen a napon, a Tisza-parti városban nem élnek ezzel a hírveréssel. Az éttermek közötti verseny annak ellenére is szoros, hogy több, korábban jó nevet szerző vendéglő is bezárt – forgalomcsökkenés és más okok miatt. Ma már nem működik az ezredforduló idején átadott Jókai étterem, a Vasút utcai Garden és a belvárosi Kemence csárda sem.

– Vegetálunk. Nincs vásárlóerő és idegenforgalom Csongrádon, csak cégek, üzletemberek térnek be hozzánk, azt pedig ilyen kereslet mellett nem tudjuk megelőlegezni, hogy 40-50 vendéget fél áron megebédeltessünk, vagy megvacsoráztassunk – mondta lapunknak Fűri Imre, az Ír kocsma tulajdonosa. Hétvégéken Szentesről járnak át sokan az Ír kocsmába. A tulajdonos szerint ha ez az ingázás nem lenne, könnyen a bezárás veszélye fenyegetné őket. Pedig öt éve még három héttel előre kellett náluk asztalt foglalni, akkora volt az érdeklődés.

Az Ír kocsmában vegetálnak. Ott is egyre kisebb a forgalom.
Fotó: Tésik Attila

– Hozzánk a téli időszakban alig jönnek, nálunk májustól októberig tart a főszezon. Ha akkor rendeznének hasonló országos programot, biztosan csatlakoznánk – nyilatkozta Somogyi Ferenc, a félegyházi úti Vándor Tanya tulajdonosa.

– Csongrádon szerintem olyan alacsony haszonkulccsal tudnak csak megélni a vendéglősök, így mi is, hogy akár azt is mondhatnánk, nálunk egyfolytában torkos év van – véli Varga Zoltán. A Kertvendéglő üzemeltetője példaként a 700-800 forintos frissensülteket említi, amiknél, ha az ár felét elengednék, a költségeket sem tudnák fedezni. A fiatal vendéglős inkább annak a híve, hogy a törzsvendégeknek adjanak kedvezményt, mert szerinte, akik Torkos Csütörtökön alkalmilag betévednének, a normál hétköznapokon egyáltalán nem járnak étterembe, ezért nem is jelentenek célközönséget.

Evés után jöhet a mozgás

Fél áron ehetnek, ihatnak ma, a Torkos Csütörtökön az ínyencek az ország 1068 éttermében. Csongrád megyéből negyven vendéglátóhely nevezett be a Magyar Turizmus Zrt. akciójába, amelyet ebben az évben  már harmadik alkalommal rendeznek meg. A hazai konyhát és éttermeket népszerűsítő akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyek – melyek névsora a www.menjunkenni.hu internetes portálon olvasható – ötvenszázalékos árengedményt adnak az étel- és italfogyasztóknak. Holnap úgyis minden felszedett pluszkilót le lehet dolgozni: a Béres Alexandrához köthető GILDA MAX mozgásközpontok és partnereik a „Mozgós Pénteken" ötvenszázalékos kedvezménnyel kínálják napi belépőiket. Országszerte több mint 40 helyszínen, fitneszklubokban, termálfürdőkben, négy-ötcsillagos szállodák wellnessrészlegeiben kínálnak félárú belépőjegyeket. Szegeden egyetlen helyen, a Szegi fitneszben lehet mozogni holnap – fél áron.

Olvasóink írták

 • 2. Felföldi József 2008. február 07. 11:59
  „Kuci, Kuci, Kuci!
  Turista pedig van, kell lennie, mert idegenforgalmi adó az van.
  A képviselő testületi ülésen is szokták mondani, hogy van.
  A turista a kitörési pont. Ez mind csak kövezkezetés persze.

  Rosszul ítéled meg a helyzetet, de lehet, hogy Te nem vagy képviselő, és nem vagy bizottsági tag, megyei, országgyúlési képviselő, polgármester, párttikár, köztisztveselő, közalkamazott, de ha az leszel lehet, hogy úgy látod, hogy van és van és van.”
 • 1. Kuci 2008. február 07. 09:08
  „Miért csatlakoznának ? A legjobb helyen így sincs délben hely !! Turistát meg szerintem már rég láttak Csongrádon .!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem pepecseltek a fürdővel Csongrádon

Csongrád - Rábólintott a fürdő modernizálására és bővítésére a csongrádi önkormányzat. Három iskola és két óvoda felújítására is pályázik a város, de annak kevés az esélye, hogy mindegyikre támogatást nyer. Tovább olvasom