Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Toroki napok: gáton innen és túl

Csongrád - A csongrádi Tisza-gát mentett oldalán, a betonelemgyár szomszédságában rendezik meg holnaptól a Körös-toroki napokat. A helyszínváltoztatásra a folyó áradása miatt volt szükség. Az üdülőterület szombatig biztosan szárazon marad, de vasárnap már víz alá kerülhet a Torok jelentős része.
A vendégsereg biztonságát, a dzsembori presztízsét és az anyagi terheket szem előtt tartva a szervezők tegnap délután úgy döntöttek, hogy a Tisza-gát város felőli oldalán rendezik meg a holnap kezdődő Körös-toroki napokat. A döntés megszületése előtt az összes érintett szervezet képviselője hangsúlyozta: egyelőre kiszámíthatatlan, mikor és milyen ütemben emelkedik majd a Tisza vízszintje a Körös torkolatánál. A vízügy legfrissebb előrejelzése szerint vasárnap délutánra, estére éri el a 600 centiméteres vízállást a folyó Csongrádnál, vagyis akkortól lehet számítani vízbefolyásokra az üdülőterületen. Ördögh József, a helyi szakaszmérnökség vezetője ezért lapunknak úgy fogalmazott, hogy megfelelő rendőri és polgárőri biztosítás mellett lebonyolítható a Torokban a rendezvény.

A vízszintemelkedéssel kapcsolatos nyitott kérdések a szervező cég, a Hungesszencia Kft. képviselőit sem hagyták nyugodni, ezért jelezték, csak bizonyos garanciák mellett vállalták volna, hogy az eredeti helyszínen vezényeljék le a programsorozatot. – Ebben a különleges helyzetben a vendégsereg biztonságának szavatolása és a technikai háttér vasárnapi lebontása egyáltalán nem kockázatmentes. Ennélfogva kizárólag akkor tartottuk volna meg a Torokban a rendezvényt, ha az önkormányzat felelősséget vállal az esetleges károkért. Például: ha egy alvállalkozónk vasárnap bent ragad az elöntött üdülőterületen, és emiatt kötbér- vagy kártérítési igénnyel lép fel, a városnak kellett volna átvállalni a terhet – mondta lapunknak Savai Tamás ügyvezető.

600 centis szintet várnak vasárnapra, de az egyelőre kiszámíthatatlan, hogy pontosan mikor, milyen ütemben és mennyire emelkedik majd a Tisza vízszintje a Körös-torkolatnál a hét végén Fotó: Bíró Dáni
600 centis szintet várnak vasárnapra, de az egyelőre kiszámíthatatlan, hogy pontosan mikor, milyen ütemben emelkedik majd a Tisza vízszintje a Körös-torkolatnál a hét végén. Fotó: Bíró Dániel

Alternatív helyszínként a mentett oldal, vagyis az eredetileg fizetőparkolónak szánt gáton túli terület, az Ifjúság tér és a laktanya merült fel. Az elsőnél nincs megfelelően kiépített infrastruktúra, az Ifjúság térnél a közeli lakóházak okozhatnak fejtörést, illetve programkarcsúsítást, a volt katonai objektum pedig túl messze van a folyótorkolattól.

Az önkormányzattal és a hatóságokkal folytatott hosszas egyeztetés után abban állapodtak meg a felek, hogy a betonelemgyár szomszédságában, a korábbi években parkolóként használt területen állítják fel a nagyszínpadot. Az előkészítő munkákat már ma megkezdik, a lebonyolítás pedig annyiban módosul, hogy a nagyszínpadi élő zenés fellépések után, körülbelül éjféltől az elektronikus zene kedvelői is ugyanott szórakozhatnak.

80-an vigyáznak több ezerre

50-60 rendőr és maximum 20 polgárőr fogja biztosítani a négynapos, több ezer látogatót vonzó rendezvényt. Rádi Norbert, Csongrád rendőrkapitánya szerint amennyiben az eredeti helyszínen rendezték volna a toroki napokat, a magas vízállás önmagában nem jelentett volna gondot, hiszen évekkel ezelőtt hasonló vízszint mellett a vízi rendészettel közösen vigyázták a partélt, és senkinek sem esett baja. Sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a beömlő víz, hiszen akkor többhektárnyi területen kell ügyelni a személyi biztonságra. A helyi polgárőrség vezetője, Nagypál Sándor szerint sem szabad gáton belül megrendezni a dzsemborit, mert egy több ezres tömeget nehezen lehet kiterelni onnan, ha véletlen gyorsabban emelkedik a víz.

Olvasóink írták

 • 5. nép 2008. szeptember 07. 01:09
  „Gyertek igyatok fetrengjetek okágyatok bokáig reggel takarogyatok eza buli .Ez a nép???”
 • 4. kanika 2008. augusztus 02. 21:09
  „waloban 600 cm várható????
  Mire számithatunk egy hét mulva?????

  miki”
 • 3. wéber 2008. július 30. 15:17
  „"HA TÉNYLEG KIJÖN!"
  Remélem akad valaki, aki leállítja ezt az őrültséget amíg tragédia nem történik!”
 • 2. HAPPY DAY 2008. július 30. 08:30
  „MI VAGYUNK LEGKÖZELEBB A TISZÁHOZ AMI ÚJ MEGLEPETÉSBULIT HOZOTT AZ IDÉN!

  HATALMAS BULIVAL VÁRUNK BENNETEKET, ILYENBEN MÉG NEM VOLT RÉSZETEK! BOKÁIG
  ÉRŐ VÍZBEN BULIZHATUNK HA TÉNYLEG KIJÖN!
  SZERDA ESTÉTŐL EGÉSZEN VASÁRNAPIG!

  MINDEN ESTE: (SZERDA-CSÜT-PÉNTEK-SZOMBAT-VASÁRNAP)

  TISZAVIRÁGBAN : RETRO BULI /CSÜTÖRTÖKÖN ÉLŐ BULI: CHEWROLET BAND

  HAPPY DANCE GARDENBEN: DJ. KAOSS A MAI NAPOK LEGJOBB ZENÉIVEL

  A TERASZON PEDIG A MEGSZOKOTT VÁLTOZATOSSÁGGAL POZSÁR CSABA: DJ
  NEPTUN

  VÁRNAK BENNETEKET A LEGNAGYOBB SZERETETTEL!

  A PARTON KOKTÉLBÁR!
  A HAPPY DAY-BEN PEDIG KÖRBEN A PULTOKNÁL REGGELIG NYITVATARTÁSSAL VÁRNAK A
  RENDEZŐK!”
 • 1. szemlelodo 2008. július 30. 05:58
  „Csak megusszuk személyi sérülés nélkül!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem marad el a toroki buli

Csongrád - A szakemberek becslése szerint a Körös-toroki napok idején a helyszín víz alatt lesz, de emiatt nem halasztják el a rendezvényt. Tovább olvasom