Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Tovább nő az üvegváros

Ukrajna és Szlovénia kivételével Európa mindegyik országába szállít palántát a felgyői gyár. Ám a magyar–holland kft. által gyártott évi nyolcvanmillió palántaszálból hatvanmillió a környékbeli kertészekhez kerül. A cég most ismét azt tervezi, bővíti üvegházát.
Hatvanmillió szálat a környéken adnak el. Fotó: Bálint Gyula György
Közel 800 kertész jött el a közelmúltban Közép-Európa egyik legnagyobb palántanevelő üvegházába, Felgyőre. Dobos Ferenc, a Grow Palánta Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja, az anyacéghez tartozó Rijk Zwaan Kft.-vel közösen szervezett rendezvény iránt évről évre nagyobb az érdeklődés.

– Tíz éve alakultunk, de olyan rövidnek tűnik az azóta eltelt idő, mert akinek mindennap van elég munkája, az szinte észre sem veszi az idő múlását – mondta a cégvezető.
– Kezdetben olyan új technológiákat kínáltunk, amilyeneket más nem tudott. Mára új helyzet teremtődött a palántapiacon: a kertész és a palántanevelő egymásra hatva tud továbblépni. Nőtt a termelés színvonala, a kertész megfogalmazza az igényeit, ha a gyártó ezekhez alkalmazkodik, töretlenül fejlődhet tovább – magyarázta Dobos Ferenc cégvezető.

Az idén bemutattak a szakmai napon egy japán automata palántaültető gépet, amelyről elhangzott, a modern technikához zárt technológia is jár, ehhez fegyelmezetten kell alkalmazkodni. De ha betartja a szabályokat a kertész, jól jár, mert munkabért spórol meg, az ültetés pedig precízebb lesz. Elhangzott: a fejlesztést a piaci verseny kényszeríti ki, ezért sohasem öncélú.

Dobos Ferenc szerint csak úgy megy a szekér, ha a kertészt egyenrangú partnernek tekintik. Fotó: Bálint Gyula György
A holland–magyar közös vállalkozás nélkül már el sem lehet képzelni Csongrád város szomszédját, Felgyőt. Az évi 80 millió palántából 60 milliót hazai kertészek rendelnek, köztük csanytelekiek, tömörkényiek és bokrosiak is, kihasználva a közelséget. Némi büszkeséggel említi Dobos Ferenc, hogy a Grow csoport egyik legjobb üzeme a felgyői, amit jó hallani a hollandoktól. Ebben benne van a kedvező klíma, földrajzi fekvés, nincs messze a magyar zöldségtermesztés fővárosától, Szentestől, a korai termékeivel piacoló Csanytelektől.

A felgyői palántát a környező országokban, Ausztriában is kedvelik. Ukrajna a nagy új piac, ahhoz, hogy az ottani igényeket is ki tudja a palántagyár elégíteni, bővíteni kell az üvegházat. Erre akkor kerülhet sor, ha a nyereség ezt lehetővé teszi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az évtized legjobb bora lehet az idei Csongrádon

Befejeződött Bokroson a szüret, és kiderült: az évtized csúcsbora lehet az idei évjárat. Az elmúlt… Tovább olvasom