Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Továbbra sem Csongrád a borvidék központja

Csongrád - Márciustól talán Csongrád lehet a Csongrádi borvidék központja, most ugyanis egy mórahalmi cím szerepel a hivatalos iratokon. Csongrád ingyen irodát biztosítana az ügyintézőnek, a borvidéki tanács azonban hétfőn mégsem szavazott: az elnök írásbeli nyilatkozatot vár arról, hogy az az iroda tényleg ingyenes lesz, és később sem kerül majd pénzbe.
Az Egri borvidék központja Eger, a sopronié Sopron, a csongrádié viszont évek óta Mórahalom. Ez azon múlt, hogy a borvidék ügyeit titkárként hosszú ideig egy mórahalmi tisztségviselő intézte, a borvidék hivatalos címe egy magánlakásé volt. Egy éve azonban a titkár a csongrádi hegyközség hegybírója, Papp Ferenc lett. A Csongrádi borvidékhez tartozó szőlészek, borászok és gazdaságok három hegyközségbe tömörülnek. A mórahalmi, a pusztamérgesi és a csongrádi közül a termőterület mérete, a meghatározó borgazdaságok nagysága, valamint a tagok száma alapján is a csongrádi a legnagyobb. Az itteni tagság már korábban is, és most is kérte a hegyközségi elnököt, Ungerbauer Györgyöt: kezdeményezze a borvidék hatfős tanácsában, hogy a székhely Csongrád lehessen. A kezdeményezést támogatta Bedő Tamás és Vincze László országgyűlési képviselő is, a város képviselő-testülete pedig úgy döntött, ingyen ad irodát a borvidéknek, s a helyi hegyközségnek abban az épületben, ahol az APEH és más, a gazdálkodókat információval ellátó szolgáltató is elérhető.

A borvidék tanácsa hétfőn tartott ülést, ekkor Ungerbauer elővezette a kérésüket, szavazni mégse sikerült róla. A tanács elnöke, Géczi Lajos úgy döntött, most nem, csak márciusban fogja szavazásra bocsátani a kérdést, és csak akkor, ha a csongrádiak írásbeli nyilatkozatot szereznek, amely tanúsítja, hogy a csongrádi iroda tényleg ingyenes, és később is az lesz.

Szüret Csongrádon. A három megyénkbeli hegyközség közül az itteni a legnagyobb. Fotó: Bíró Dániel
Szüret Csongrádon. A három megyénkbeli hegyközség közül az itteni a legnagyobb.
Fotó: Bíró Dániel

Számít az most, hol van a borvidék székhelye?
Ezt kérdeztük Ungerbauer Györgytől, aki szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy ebben hasonlítani akarnak az Egri és a Soproni borvidékhez. Huszonkét borvidéke van az országnak, ebből csak három alföldi, és a többiek túlsúlya minden téren érezhető. Ezen a piacon pedig hatványozottan érvényes, hogy a boldoguláshoz összefogás és egyértelmű, hatásos marketing kell. – A szőlőből, borból élőknek olyan háttérre van szükségük itt is, amelynek fönntartásához egy aktatáska már nem elég – mondja a csongrádi tisztségviselő.

Olvasóink írták

  • 3. LocalPt 2009. február 20. 16:21
    „Azért kell Kedves Kuci, mert az is csak lenne, és nem menne.”
  • 2. keletaru 2009. február 20. 08:47
    „De miért is kell ez ide ............. Móra az fejlődik de "erőssen" , mi is csak nem abba az irányba ( ott van vendéglátás , nálunk meg idegen a forgalom hivatal ) Hátha ott jobban tudnak lobizni , erre is gondoljunk ?! Üdv Kuci”
  • 1. LocalPt 2009. február 19. 14:59
    „Könnyű mondani tudom, de oldjuk már meg, hogy a csongrádi borvidék tényleg csongrádi nevet viselje már!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Losonczi Áronnak lett igaza az üvegbetonperben

Csongrád - Losonczi Áron javára döntött a müncheni bíróság az üvegbeton szabadalmi perében. A találmányt elbitorló német multicégnek, a HeidelbergCementnek kártérítést kell majd fizetnie. Tovább olvasom