Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Túlbecsülték az adóbevételt

Száztízmillió forinttal kevesebb bevétele volt tavaly Csongrádnak az iparűzési adóból, mint 2004-ben, és annál is kevesebb, mint amennyit terveztek. A pénzügyi bizottság elnöke szerint a kedvezőtlen folyamatból nem kell messzemenő következtetést levonni. A polgármester több állami támogatásra számít.
Habár egy évvel ezelőtt 522 millió forint iparűzési adóbevételt tervezett a 2005-ös évre a csongrádi önkormányzat, nemhogy a várakozást, a 2004-es eredményt is jelentősen alulmúlta a polgármesteri hivatalhoz befizetett vállalkozói közteher összege. A napokban véglegesített 389 millió forintos tétel 110 millióval marad el a 2004-es bevételtől, egyben egy kedvező folyamat végét is jelenti. Az előző választások évében még csak 271 millió iparűzési adóbevételt könyvelhettek el Csongrádon, 2003-ban már 491 milliót, és csekély mértékben ugyan, de további növekedés volt észlelhető 2004-ben is. Vélhetően ez az irigylésre méltó tendencia volt a kiinduló alapja annak, hogy 2006-ra 542, míg 2007-re 564 milliós bevételt tervezett a városvezetés.

– Nem örvendetes a hír, de úgy gondolom, a helyi adórendszerben rejlő bizonytalansági tényező számlájára írható ez a visszaesés – fogalmazott lapunknak Kiss Péter. Az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke egyelőre nem tudja, mi lehet a konkrét oka a bevételkiesésnek, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy némi átrendeződést ment végbe csongrádi szinten, és a vállalkozók – lapunkban is kritizált – építményadójánál jelentkezhetett olyan többlet, amely kompenzálná a különbözetet. Kiss Péter hangsúlyozta, kár volna messzemenő következtetéseket levonni a friss számokkal kapcsolatban. Már az adónem jövőbeni sorsa miatt is. A szocialista politikus kijelentette, jelenleg a szakbizottság és a képviselő-testület elsődleges feladatának „egy fájdalommentes" 2006-os költségvetés összeállítását tekinti.

A korábbi időszakhoz képest valóban többszörösére emelkedett Csongrád építményadós bevétele, de a 2005-ös 30 milliós eredmény korántsem elegendő a százmilliós lyuk befoltozásához.

A polgármester a korábbi évek túlfizetésével magyarázta a számottevő csökkenést. – Saját adóbevételeink csökkenése a nem kötelező feladatok finanszírozásánál jelenthet ugyan gondot, de állami többlettámogatások igénylésével orvosolni lehet ezt a problémát – jelentette ki Bedő Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült a Magyar Király dísztermének előcsarnoka

Megújult a csongrádi művelődési központ Magyar Király dísztermének előtere a magyar kultúra napja… Tovább olvasom