Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tüskevár: mint egy nyári tábor

A Tüskevár mozifilm ősbemutatóját tegnap rendezték Csongrádon, nagy sikerrel.
Hosszú ideig várakozott dobozokban a 2005-ben forgatott Tüskevár, az utómunkálatokat pénzhiány lassította. A nagy sikerű ősbemutatót a forgatás egyik helyszínén, Csongrádon tartották tegnap. A jeleneteket annak idején az eredeti helyszínen, a Kis-Balatonnál, Csongrádon és környékén, például a bokrosi halastavaknál, valamint a tiszai árterekben vették fel. A film rendezője, Balogh György elmondta: a késlekedés oka az volt, hogy ma Magyarországon általában véve is nehéz filmet forgatni, nemhogy ifjúsági mozit.

Többen részt vettek a csongrádi előadáson az alkotók közül: Nagy Marcell (Tutajos), Pogány Judit (Náncsi néni), Balogh György rendező és Kovács Lajos (Matula bácsi). Fotó: Palatinus Csaba
Többen részt vettek a csongrádi előadáson az alkotók közül: Nagy Marcell (Tutajos), Pogány Judit (Náncsi néni), Balogh György rendező és Kovács Lajos (Matula bácsi). Fotó: Palatinus Csaba

Matula bácsi, Tutajos

A tegnapi ősbemutatóra meghívást kapott a Náncsi nénit alakító Pogány Judit, Matula bácsi megformálója, Kovács Lajos, valamint Nagy Enikő, aki a filmben Tutajos édesanyját játszotta, a Tutajost alakító Nagy Marcell és a Bütyök szerepét magára öltő Péntek Bálint. A filmet ma, szombaton és vasárnap is megnézhetik 18 órától az érdeklődők a csongrádi moziban.  

– A filmezés főleg állami támogatás nélkül nagyon nehéz vállalkozás, ám ha a döntéshozóknak azt kell megítélni, hogy adjanak-e pénzt, akkor úgy vélem, ifjúsági filmre illene. Olyan korosztálynak csináltunk mozit, amely nagyon ritkán kap filmet – vallja a rendező, aki szerint ők nem „újracsinálták" az 1967-es tévésorozatot, hanem kellő tisztelettel feldolgozták Fekete István regényét.

– Nem is láttam a fekete-fehér sorozatot, ameddig el nem készültünk a saját művünkkel. Ennek részben az volt az oka, hogy az akkori megfogalmazás semmilyen módon ne befolyásoljon. Ma már látom a hasonlóságokat és a különbségeket, az eredménnyel pedig nagyon elégedett vagyok. Beleadtunk apait-anyait, és olyan lett a hangulata, mint egy nyári tábor – fogalmazott Balogh György.

A filmet részleteiben vagy egészben sokan láthatták már az ősbemutató előtt, tanárok és gyerekek is megtekintették, a rendező szerint a fogadtatása pozitív. – A gyerekeket nagyon szépen lekötötte, a film akár a tananyagban is használható. Ez volt a szándékunk – fogalmazott a rendező, aki szeretne ezen a vonalon továbbmenni, tervezi a János vitéz élő szereplős megfilmesítését Petőfi eredeti, teljes szövegével.

Olvasóink írták

 • 4. Okostojás 2012. augusztus 05. 10:52
  „3. olvastam
  láttad a filmet? ha még nem láttad menj el ma 18:00-kor kezdődő vetítésre! CSAK akkor kritizáld!”
 • 3. olvastam 2012. augusztus 03. 13:58
  „Szerintem meg kár volt rá költeni a sok pénzt. Ugyanígy vagyok a lassan készülő új feldolgozású Abigéllel is.”
 • 2. Esovaro 2012. augusztus 03. 11:56
  „A Tuskevar es a Teli berek nalam olyan alapmuvek melyeket minden evben ujraolvasom a horgasszezon elott:-) Bemelegitesnek”
 • 1. Buczko 2012. augusztus 03. 10:43
  „Gratulálok az egész stábnak! Szerintem sem szabad összehasonlítgatni a régi változattal, ez így, ahogy van, önmagában megállja a helyét. A zenéje pedig szuper! A gyönyörű tájakat nézegetve pedig rádöbben az ember, hogy a sok nyavalygás közepette sokszor elfelejtjük, hogy milyen szép is Csongrád és környéke. Még 1x elismerésem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halál a Körös-toroki Napokon

Egy 21 éves férfi ma hajnalban vízbe fulladt a Körös-torokban. A fiatal vélhetően ittas volt. Tovább olvasom