Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Tutajos 45 év után találkozik Tutajossal

Csongrádon járt a napokban Kovács Lajos, Gyulán élő színművész, aminek egyetlen oka volt: Balogh György filmrendező szülővárosában tartották meg a Tüskevár című film ősbemutatóját.
A XXII. Körös-toroki Napok nyitónapján zajlott le az Uránia filmszínházban a rendezvény természetesen Matula bácsi, vagyis Kovács Lajos színművész is megjelent az első, délutáni vetítésen a Tutajost alakító Nagy Marcell és Pogány Judit (Náncsi néni) társaságában. Odakint a mozi előtti beton-gördeszkamélyedést feltöltötték vízzel, és horgászversenyt rendeztek gyerekek számára műanyaghalakkal.

Kovács Lajos és Nagy Marcell - az új Tüskevár hősei.
Kovács Lajos és Nagy Marcell - az új Tüskevár hősei.

- Még 2005 nyarán kezdtük el a forgatást a csongrádi Holt-Tiszánál, Csanyteleken és Bokroson – mondta Balogh György. – Be is kellett volna fejeznünk decemberre, csakhogy elapadt az állami támogatás. Az elmúlt évben adták össze magánbefektetők a hiányzó 10 millió forintot.

- Milyen volt a film fogadtatása a szülővárosában?
- Eléggé egyértelmű, azaz nagyon kedvező. Jó volt látni, amikor élménytől kipirult arccal mentek ki az emberek a moziból.

- Hányan nézték meg a Tüskevárt?
- Úgy 500–600-an, ami egy kisvárosban igen jónak mondható.

- Tutajos első alakítóját, Seregi Zoltán színművészt meghívták az ősbemutatóra?
- Oda nem, de a budapesti filmbemutatóra elvárjuk.

Az 1967-ben elkészült első, még fekete-fehér Tüskevárban a Békéscsabai Jókai Színház színész-rendezője, Seregi Zoltán játszotta el Tutajos szerepét Bánhidi László (Matula bácsi) társaságában. Elárulta, hogy tavaly találkozott először egy balatoni tévéműsorban Balogh György filmrendezővel, és természetesen részt vesz a budapesti filmbemutatón.

Olvasóink írták

 • 14. Kircsi 2012. augusztus 13. 17:39
  „2. anzseliza
  "de a képet látva nekem nem Matula, hanem egy alkoholista hajléktalan jut az eszembe."
  Közbe meg tényleg. Tutajoska meg mint egy 22 éves izraeli tartalékos.”
 • 13. Kircsi 2012. augusztus 13. 17:23
  „Az állam bácsitól akartak lehúzni 140 millió ft-ot, nem sikerült, és láss csodát kijött 80-ból. Az egész csak erről szólt. A szereposztás egyszerűen szánalmas...
  Én évente vagy 2x megnézem a régi tüskevárt, és az ismeretségi körömből még sokan mások.
  Lapjával húz...”
 • 12. Tisza 2012. augusztus 13. 14:02
  „Tisztelt anzseliza!
  Az általad megadott meghatározás - ha eltekintünk a nagyon jelentős műfaji különbségektől, ami a definíció pontatlanságágra bizonyíték-, értelemszerűen eleve filmeknek az újbóli leforgatására vonatkozik. De nem irodalmi alkotások X+1-ik földolgozására.
  Remake volt a Meseautó, de nem remake Szabó Isván: Rokonokja a korábbi Móricz-filmföldolgozásnak.
  Érthető , nem?
  Ezenkívül: mikor 8.osztályba mentünk, azon a nyáron, bizony többségünk az egykori iskolatársaink közül már mutált. S többségünk nem volt illedelmes jó kisfiú. S ami a lényeg: amelyikőnk már olvasta a Tüskevárt, s megalkotta magának Tutajos figuráját, nos annak Seregi László nem volt Tutajos. Bütyok már jobban közelített a regény figurájához.
  jq!
  Nyilván egy 4-5 éves gyerek is elnézeget bármit, de eredetileg a Tüskevár nem ennek a korosztálynak szól, ebben egyetérthetünk.
  Nem akarlak riogatni, de lesznek még azok a gyerekek egészséges kis-és nagykamaszok is...”
 • 11. anzseliza 2012. augusztus 13. 12:11
  „6. zero, 5. Tisza : Nem tudom milyen hangja legyen egy 13 éves gyereknek, ha nem gyerekhangja, nyilván még nem mutált.
  Seregi Zoltánt senki nem szinkronizálta, legkevésbé a már akkor is felnőtt Szabó Gyula nem. Bütyök / Barabás Tibor/ volt az aki nem saját hangján beszélt, őt szinkronizálták, nevezetesen Petrik József!”
 • 10. rt0831 2012. augusztus 13. 12:05
  „Nem értem miért kellene leutánozni!
  A mostani 60-70 éves generációnak Kabos,Salamon Latabár,Tolnai,Bessenyei,Bilicsi,Bánhidi, stb voltak a nagy színészek.50 év múlva ,a mai színészeket fogják nagyok ként emlegetni.”
 • 9. anzseliza 2012. augusztus 13. 11:52
  „Kedves Tisza, úgy látom inkább Te nem vagy teljesen tisztában a "remake" szó jelentésével!
  " Újragyárt/ott/, nagy sikerű filmek új szereplőkkel és rendezéssel való felújítása, ill. ilyen film." - Modern Kislexikon /Tárogató Kiadó/ - tehát nemcsak sorozatra és nemcsak mozifilmre vonatkozik! Mielőtt másokat kijavítasz, gondolkodj!”
 • 8. Naca 2012. augusztus 13. 11:31
  „A régit lehetetlen utánozni. Azt a környezetet és főleg azokat a szereplőket nem lehet felülírni, nem lehet pótolni. Bánhidi László (és még sokan mások) a maga színészi képességével, természetességével utánozhatatlan. Soha nem szerettem ezeket az "újrajátszott" filmeket, mert szerintem akkora színészek és karakterek ma már nincsenek, mint 40-60, vagy 70 évvel ezelőtt.”
 • 7. jq 2012. augusztus 13. 08:44
  „A mai 30 év alattiak (konkrétan 4-5éves gyerekek) kedvence a régi Tüskevár. Fel se tűnik nekik, hogy fekete-fehér. Persze lehet, hogy csak azért mert olyan maradiak, mint az apjuk (vagyis én)
  Az újból láttam részleteket, azt valószínűleg nem fogom megvenni DVD-n...”
 • 6. zero 2012. augusztus 13. 07:45
  „5 ös . Nekem, s kortársaimnak számos szereplő nagy csalódást okozott annak idején, az egyik éppen a gyerekhangú, "jó kisfiú" Tutajos volt. /Neked Szabó Gyula szinkronizálja ./”
 • 5. Tisza 2012. augusztus 12. 19:00
  „1. Ez a film nem remake, mivel nem többrészes tv- sorozat, hanem mozifilm.
  Az alkotás alapja Fekete István regénye.
  Gondolom, az alant hozzászólok hallottak már olyanról, hogy egy irodalmi alkotást később többféleképpen földolgoztak.
  2. Nekem, s kortársaimnak számos szereplő nagy csalódást okozott annak idején, az egyik éppen a gyerekhangú, "jó kisfiú" Tutajos volt.
  3. Mindenkinek szíve joga eldönteni, mit néz meg, de véleményt csak azután mondjon róla, ha látta.
  4. A mai 30 év alattiak a fekete-fehér filmeket, kopott régi szines kópiákat,mai szemmmel kezdetleges technikájú alkotásokat legyintve hanyagolják. Na ezért forgatják le az angolok 20 évenként újra a klasszikusaikat.
  5. Kiváncsian várom a filmet, azután persze lesz róla véleményem.”
 • 4. C6H12O6 2012. augusztus 12. 16:49
  „Bánhidi Laci bácsit nem lehet überelni. Szerintem nem is kellett volna megpróbálni...”
 • 3. vmagdi 2012. augusztus 12. 15:38
  „én sem nézném meg, a régit viszont többször is. Nem is értem, hogy ha valami szép volt jó volt, akkor miért próbáljuk meg újra megcsinálni egy az eredeténél rosszabb megoldásban... .illetve tudom, csak nem a varázsszó a pénz? aztán ki lehet pipálni a kultúrát. Egy Petőfi verset is újra lehet költeni... csak hát nem érdemes, mert az már nem Petőfi”
 • 2. anzseliza 2012. augusztus 12. 13:33
  „sajtkukac, én is így látom.
  Számomra Seregi Zoltán az "igazi" Tutajos, és Bánhidi László volt a leghitelesebb Matula.
  Igaz, ezt a "remake"-et nem láttam és elnézést a Matulát alakító művésztől, lehet hogy csak a rendezői koncepciót hajtotta végre, de a képet látva nekem nem Matula, hanem egy alkoholista hajléktalan jut az eszembe.”
 • 1. sajtkukac 2012. augusztus 12. 10:29
  „Kár volt szerintem ezt újra leforgatni, azt a légkört, amit a régi film adott, meg sem fogja közelíteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egykori laktanyában találkoznak a motorosok

18. alkalommal ad otthont Csongrád az Albatros motoros találkozónak, ahová több száz ridert várnak a szervezők. Tovább olvasom