Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tűzoltás Csongrádon

Csongrád - Tűzoltásnak nevezte az idei büdzsé előkészítését Kőrösi Tibor polgármester a képviselő-testület csütörtöki ülésén, ahol éles vita alakult ki a tervezett megszorításokról. A városatyák döntöttek a távhődíj 4,7 százalékos emeléséről, és a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. megalapításáról, ami művelődési és turisztikai feladatokat veszi át februártól.
Az alsóváros fejlesztését sürgette napirend előtt Murányi László a csongrádi képviselő-testület csütörtöki ülésén, mert szerinte közegészségügyi aggályokat is felvet az ottani helyzet. - Az a terület valóban nem Csongrád büszkésége – ismerte el Kőrösi Tibor. A polgármester megjegyezte, tisztában van vele, hogy út, járda és csatorna kellene az alsóvárosban, de erre most nincs pénz, ezért csak pályázati források kiaknázásával lehet megoldásokat keresni. A művésztelepről készült beszámolót és az alkotóház munkáját is dicsérték a felszólalók, így el is fogadták az anyagot. Vita nélkül hagyta jóvá a grémium a helyi távhődíj átlagosan 4,7 százalékos emeléséről szóló javaslatot. Támogatták a képviselők a helyi építési szabályzat módosítását, de elhangzott, hogy a változtatást igénylő cégeknek és magánszemélyeknek is hozzá kell járulniuk az eljárás 2,6 milliós költségéhez.

Ahogy várható volt, éles polémia kerekedett a 2011-es költségvetés előkészítéséről. Bartókné Vincze Zsuzsanna az érintettek véleményét tolmácsolva elmondta, a művészeti és sportegyesületek is készek áldozathozatalra, de nem akkorára, amit a városvezetés vár tőlük. Bedő Tamás kiemelte, egyetért a célkitűzésekkel, de az eszközökkel nem, mert szerinte büdzsét fűnyíróelvszerűen nem lehet készíteni. A volt polgármester azt kérte az utódjától, fussanak neki megint a tervezésnek, mert az nem megy, hogy a városháza dísztermében 24, az iskolák termeiben viszont csak 18 fok van. Murányi László és Nagypál Sándor is arra emlékeztetett, hogy a város számos beruházásánál rengeteg pénzt elszórt javításokra meg pótmunkákra gondatlanság és hibás előkészítés miatt. Héjja István elmondta, nagyon nehéz helyzetben van az önkormányzat, és valamit tenni kell, különben még drasztikusabb lépések következhetnek pár hónapon belül. Havasi Jánosné elfogadhatatlannak tartotta, hogy az oktatási intézményeknél tervezett elvonásokat, egyúttal indítványozta, hogy a testület tagjai az előző ciklus számítása szerint kapják meg tiszteletdíjukat, ezzel 1,8 milliót spórolhatna a város. Javaslatát leszavazta a jobboldali többség. – A mostani helyzetben nem költségvetésről, hanem tűzoltásról beszélünk – fogalmazott a vita végén Kőrösi Tibor, aki szerint a teremben ülők sem adnának olyasvalakinek hitelt, aki úgy el van adósodva, mint Csongrád. – Nem élhet tovább hitelből a város – szögezte le.

Az előzetes nyilatkozatokkal szemben nonprofit gazdasági társaságot hozott létre az önkormányzat a kulturális és turisztikai feladatok ellátására. Pap Gabriella magyarázatként elmondta, pályázati lehetőségek kiaknázására ez a megfelelőbb forma, ezért módosították az eredeti elképzelést, a társaságot pedig átkeresztelték. A cégalapítást azzal indokolta az alpolgármester asszony, hogy minden bevételre szükség van ezen a területen, és eddig sok pénztől elesett a város, mert vidéki vállalkozások kaptak megbízást egyes, helyben is elvégezhető feladatokra. Azt is megszavazta a testület, hogy a központi orvosi ügyelet kerüljön át a rendelőintézetet februártól működtető céghez.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Milettveledszéphazám? 2011. február 19. 17:59
  „tisztelt köröstorok!
  tisztelt polgármester úr!

  "Sajnos többen is dolgoznak megfelelő végzettség nélkül."

  forditva, többen is dolgoznak megfelelő végzettséggel..., no meg a kollégáid multjai, munkálkodásai........szomorodnom kell, csak meg ne lássák rajtam a szobatársaim!

  Milettveledszéphazám?”
 • 49. köröstorok 2011. február 16. 14:50
  „Sajnos többen is dolgoznak megfelelő végzettség nélkül. Ez itt mindig így volt. Akinek jók a kapcsolatai, aki jól tud nyalni, vagy éppen soha nem nyilvánít véleményt, az sokkal nagyobb előny a végzettségnél. Valakinek ideje volna már ezeknek a dolgoknak utána nézni, mi is megy itt. A Polgármester úr tudja ezt legjobban, mégsem tett semmit, odébb állt egy kedvezőbb fizetésű állásra.”
 • 48. hajdan61 2011. február 15. 14:52
  „Még csak annyi! Micsoda? Diploma nélkül dolgozott? Ki ellenőrizte ezt? Akkor évekre visszamenőleg vissza kellene adnia a bérét, mert gondolom azért diplomás bért kapott. Még ennyit én is tudok. Ugyan szólt-e, vagy sunyijú lapított. Ja! Mosolygott!”
 • 47. hajdan61 2011. február 15. 14:46
  „Nem biztos hogy ez a nyerő a mai világban, egy kicsi rafinéria sem árt. Azt, hogy szépen mosolyog, még édes kevés, attól még nem lesz itt turizmus. Vagy mégis? A városi rendezvényeken nem igen láttam még, pedig van itt bőségesen program, csak őt és a családját valószínű a rendezvények nem érdeklik. Biztos vidékre járnak szórakozni! Megteheti! Ezek után meg végképp! Kinek az eszében pattant ki, a mai napig felfoghatatlan egy jó pár ember számára. Mennyi tőkét tett be a vállalkozásba? Gondolom nulla forintot. Volt ám itt egy G-né is, aki az Ih-ban ezt meg azt akart csinálni, és mi lett a vége, minusz x milla. Ki fizette ki? Aki tudja, írja meg! Erzsi hogy is gondolja, hogy ekkora falatot le tud nyelni, amikor olyan sovány! Egy kicsit edzenie kell, mert kapni fog jókora adag kritikákat. De mosolyogni tudni kell, ez most a vállalkozóknak jól áll.”
 • 46. köröstorok 2011. február 14. 19:57
  „Szabóné Csépe Erzsébet univerzális nő. A szállodavezetés után tanít a Batsányiban, ő az év kiváló tanára. A honlapon elolvashatóak érdemei. Úgy tanított egy ideig, hogy tanári végzettsége nem volt. Menő csaj. Az új vezetés elsődleges kedvencei közé tartozik. Csendes, szépen mosolyog.”
 • 45. hajdan61 2011. február 14. 11:30
  „A nevek hallatán aggodalmaim vannak, mindenki most a saját területén biztos nagyszerű ember, DE!
  Volt itt egy ERZSÉBET szálló! Emlékeznek rá? Ki is volt ott az igazgató? A nagy szakmai tudás végett be kellett zárni. Hogy is van ez? Ez egy kis visszaemlékezés, de aki tud valamit, szívesn elbeszélgetek a témáról.”
 • 44. magor63 2011. február 07. 11:32
  „<moderálva...> Murányinak milyen szoc. végzettsége van mellesleg? Pártfőiskola, vagy
  MDF akadémia? A kubatúrán kívül, amit előszeretettel használ, nem sok szakmai zsargon hagyta el az ajkát.
  A városban több munkanélküli diplomás eü. és szoc. végzettségű van akik nem kapnak munkát, ezek meg állásokat
  halmozhatnak és röhöghetnek a markukba. Megérett a tisztítótűzre ez a város is , ha ezt hagyjuk.
  A Fidesz ..... remélem kezdenek ébredezni, ha nem majd februárban ők is megkapják a törpe Napóleontól.”
 • 43. Norbi56 2011. február 07. 10:38
  „Igazad van Balottelli !"”
 • 42. Balotelli 2011. február 06. 22:07
  „Kairót!”
 • 41. azúrkék 2011. február 06. 19:02
  „Zárt ülésen döntöttek arról, hogy kik legyenek az új ügyvezető igagzatók, vagy gazdaságisok az önkormányzati kft-k-ben.
  MIÉRT? Szégyellik a döntéseiket???,
  V ároskép kft Szabóné Csépe Erzsébet a gimiből, Szűcsné Anita a valamikor hírhedt Valmet gazdaságisa, Csomiterm kft új ügyvezető igazgatója Gyovai Szabolcs, az alpolgármester fia, aki már a Hulladékgazdálkodásnál is vezető funkcióban van, Szarka Ödön Egyészségügyi KFT új ügyvezető igazgatója a mentőápoló Kapus József, az új kft felgyügyelő biz. tagja a rendkívül jó alkalmazkodó képességgel rendelkező Fodor Irén /szoci vezetője/, Murányi Úr és egy szintén hozzá értő óvónő.
  Ugye mennyi hozzáértő szakember???? Vagy inkább a hatalom kegyeltjei???????? Mindenki döntse el maga.”
 • 40. zsi-fi 2011. február 05. 06:25
  „Ez a Szűcsné az aki a VALMET traktor cégnél is gazdaság is volt?”
 • 39. Norbi56 2011. február 04. 18:15
  „futó-nak !
  a Városkép nonprofit KFT élén Szabóné Csépe Erzsébet áll, aki ezidáig a Szakközépiskolában tanította az idegenforgalmi és marketing ismereteket. Szűcsné Anita a "gazdaságis", Ő korábban a kistérségi irodáén dolgozott, és ha jól tudom, és a felügyelő bizottság egyik tagja, Szabó Éva tojásfestő(kozmetikus) sajnos a másik két személyt nem tudom én sem !”
 • 38. Norbi56 2011. február 01. 14:42
  „http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/nincs_szent_tehen_8211_csak_fele_penz/2200373/#hozzaszolok, 1,7,9,10 ...stb.
  a működési hiány az mindig fedezet nélküli adósság! az azt mutatja, hogy az struktúra, mit működtetünk a rendelkezésre álló forrásokból(bevétel) nem finanszírozható. Ahol dolgoztam, mindig azt követeltem meg, hogy működési költségvetést ne lehessen hiánnyal tervezni, hiszen az csak szaporodik. Sőt a költségvetésben olyan általános és céltartalékokat kell tervezni, amely a rendkivüli , nem várt, előre nem számítható kiadásokra fedeztet biztosít.
  Természetesen nehéz tartalékot képezni egy eleve működési hiánnyal tervezett költségvetésben.
  A laikusok( képviselő is) azt gondolják, hogy a költségvetési előirányzat amit év lején jóváhagynak az már rendelkezésre álló pénz.
  Sajnos ki kell , hogy ábrándítsak mindenkit , az egy jövőbeni ígérvény( virtuális pénz). Azt nem lehet elkölteni, csak ha már befolyt a számlánkra, tehát megjelent valóságos pénzként is. Bár sajnos mindig elköltik! Egyetlen példával szeretném alátámasztani: A költségvetésbe előszeretettel állítanak be vagyonértékesítésből , vagy bizonytalan gazdasági folyamatokból származó bevételeket folyó kiadások fedezetére. Aztán általában nem sikerül eladni a vagyontárgyat, vagy alacsonyabb áron, vagy részletfizetési kedvezménnyel(lásd Csongrád), vagy kevesebb adó folyik be, vagy rossz év volt a reálgazdaságban stb.stb. Ebben az esetben azonnal hiány keletkezik. Sorolhatnék még példákat szép számmal....”
 • 37. Elnyomott.1 2011. február 01. 14:14
  „Tisztelt Norbi56.Ezek akkora számok ami komoly ijedséget ébresztett fel bennem!Mégis hogy jöhetett létre ekkora fizetési elmaradás amiről a csongrádiak döntő többsége szerintem nem is tudott.De ami a legfontosabb, miként lehet elkerülni azt,hogy itt a legkisebb gyerektől a legöregebb emberig ne legyünk megnyúzva! Vajon ebből az adósságból mennyi teremtődött virtuálisan, és mennyi lehet a fedezet nélküli adósság.Ez az egész félelmetesen hasonlít ahhoz az országnak felállított adósságcsapdához amit most kénytelenek vagyunk magunk előtt tolni.Hol van ebből a kiút?”
 • 36. Norbi56 2011. február 01. 13:41
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/jon_a_31_milliardos_mentoov/2201463/,
  a 3170 magyarországi településből kb. 2000 van csődközeli helyzetbe, illetve adósodott el olyan mértékben, hogy nem tudja az adósságait visszafizetni, és a jövőbeni működését finanszírozni.
  A 31 milliárd forint az településenként 10 millió forint többlet forrást jelenthet, de semmi esetre sem több 15-20 milliónál azoknak( 2000) az esetében akik valóban katasztrófális pénzügyi , finanszírozási helyzetben vannak Ez Csongrád esetében az előre vetített háromszáz milliós költségvetési hiány és a felhalmozott közel mint 1 milliárdnyi működési adósság rendezésében jelentéktelen összeg, még a fejlesztésre fordított szintén közel 1 milliárdnyi hitel visszafizetése is komoly gondot jelenthet illetve jelent. Ilyen módon nem lehet a várost megmenteni a pénzügyi összeomlástól . Csak a legszigorúbb takarékoskodással 4-6 év alatt állítható helyre a pénzügyi egyensúly, ha a "régi-új" képviselők ezt komolyan gondolják és felhagynak ők is az ötleteléssel !”
 • 35. hank 2011. február 01. 00:50
  „27. deszka: LIKE!”
 • 34. hank 2011. február 01. 00:49
  „"Havasi Jánosné elfogadhatatlannak tartotta, hogy az oktatási intézményeknél tervezett elvonásokat, egyúttal indítványozta, hogy a testület tagjai az előző ciklus számítása szerint kapják meg tiszteletdíjukat, ezzel 1,8 milliót spórolhatna a város. Javaslatát leszavazta a jobboldali többség. - A mostani helyzetben nem költségvetésről, hanem tűzoltásról beszélünk - fogalmazott a vita végén Kőrösi Tibor, aki szerint a teremben ülők sem adnának olyasvalakinek hitelt, aki úgy el van adósodva, mint Csongrád. - Nem élhet tovább hitelből a város - szögezte le." ---> namost akik ezt ismét leszavazták, érdemes lenne nekik ezt elolvasni pár alkalommal. Akkora ellentmondás van benne.
  Megemeljük a sajátunkat, de ugyanakkor megvonunk máshonnan? Hogy is van ez?

  Biztos jó ez így?”
 • 33. Medvealfi 2011. január 31. 22:40
  „Üdv. Mindenkinek!
  Egy lendülettel végigolvasva az alábbi, és néhány kapcsolódó hozzászólás sorozatot (nem mindig a cikkhez kapcsolódik ugyanis a hozzáfűzött néhány mondat), javaslatot tennék akár a leginkább prominensnek számító olvasók (olvasóink) számára:
  Amennyiben a "hagyomány és a szokásjog" tart, és amíg nem jut a városi fórum sorsára eme lehetőség, éljen mindenki vele az itt megszokott módon, azaz skizofrén személyiségként "futtassanak" meg ebben a körben is egy-egy "kacsát", és nem kizárt, hogy kisülhet belőle egy jó irányba mutató ötlet.
  Pl.: "Azt mondja a vejem/menyem, hogy XY képviselő szerint a Magyar Király-ban lángossütőt kellene nyitni, hogy "zsíros" adót lehessen beszedni a bérlőtől" --- Ostoba ötlet, de vitaindítónak jó lehet...
  Egy-egy valós gondolatról akár lemérhető lenne a fogadtatás, és még plusz kiegészítés is tevődne hozzá, amennyiben viszont fals volt az alapötlet: a névtelenség álarca mögött el lehet felejteni, komoly helyen pro és kontra nem is kerülne szóba.
  Üdv.: Medve Alfonz (aki nem névtelen)”
 • 32. timoboll2 2011. január 31. 22:35
  „Kedves magor63!

  Engedje meg, hogy én is lezárjam a témát. A kuruc.info iránti vonzódást pontosan az okozza, amelyet leírt. A tulajdonosi háttértől a hírközlésig az emberek nem az igazságot vélik benne megtalálhatónak, hanem valamiféle mismásolást látnak, hiszen a valóság legtöbbször nem az ott közölteket tükrözi. De ha ez igaz, abból még hol következik az, könyörgöm, hogy a kuruc.info - a másik szellemi nyomor-véglet - igazat és korrektül ír??? Ha megengedi, én maradnék a main stream tájékoztatásnál, majd ahogy szerintem az ildomos, a saját józannak ítélt eszemmel eldöntöm, hogy abból melyik betű lehet igaz, és melyik nem! De az szerintem igencsak szegény teljesítmény akárki részéről is, hogy a világlátásában egy kuruc.info-ra kelljen hagyatkoznia...”
 • 31. magor63 2011. január 31. 21:27
  „Kedves timoboll2!
  Tudja, ízlések és pofonok különbözőek.Nem tisztem megvédeni a kurucot, mert nem kértek rá, mindenesetre jóval
  látogatottabb bármelyik agyonpénzelt mass médiánál. Vajon miért? Tudta, hogy a világon hány meghatározó
  hírtálaló van? Elárulom Önnek: 2. Az egyik a Reuters a másik az AP. Az összes többi tőle veszi át ilyen-olyan formában. Nézzen utána melyik család birtokolja a részvényei többségét. Vörös pajzsosnak hívják magyarul.
  Ennyit a pol. korrekt tájékoztatásról, és a mainstream média agymosó , torzító szerepéről. Az írott és elektronikus média 90-95%-a a kezükben összpontosul, és aki az agyakat birtokolja az előbb-utóbb mindent birtokol. Nehéz a gólemek ellen harcolni és becsúszhatnak hibák is közbe ezt elismerem. Mindenesetre a címkézéssel óvatosan bánjon, mert kezd uncsi lenni ez a jolly joker kártya, már kezd nagyon cinkes lenni.
  Részemről ez a téma lezárva.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék az iskolai mosdókba

Több százezer forint értékű higiéniai termékeket adtak át tegnap a csanyteleki Szent László Általános Iskola vizesblokkjaiban a CWS-Boco Hungary Kft. jóvoltából. Tovább olvasom