Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Tűzoltókat toboroztak Csongrádon

Tíz fővel bővül júliustól a csongrádi tűzoltóság létszáma. A kiképzés alatt álló tűzoltók között akad vadász, kertész, autószerelő és informatikus. Némelyikük évek óta készült a pályára, másoknak viszont kapóra jött a lehetőség. Speciális gyakorlópályán már voltak, de egy boncoláson is részt kell még venniük.
A munkaidő csökkentése miatt vált esedékessé a csongrádi tűzoltóság létszámának bővítése. Kalmár Károly parancsnok elmondta: az állomány leterheltsége miatt már nem tudták a szabadságokat kiadni. A mostani 10 fős bővítés annak a 2005-ös döntésnek a következménye, miszerint három éven belül 54-ről 48 órára kell csökkenteni a tűzoltók heti szolgálati idejét, és ezért országosan ötszázzal növelik a tűzoltók számát. Csongrádon harmincöten jelentkeztek a meghirdetett álláshelyekre, de csak huszonhárman feleltek meg a fizikai felmérésen, és ez a kör is szűkült az orvosi vizsgálatok után.

A tíz csongrádi tűzoltójelölt – akik között akad vadász, autószerelő és asztalos – február elején kezdte a négy hónapos kiképzést a szentesi tűzoltólaktanyában. A júniusi vizsgákig napi nyolc órában kell elsajátítaniuk e roppant veszélyes és idegileg is megterhelő hivatás alapismereteit. Seres Róbert szerint jól haladnak: már túlvannak egy speciális gyakorlópályán. A harmincéves férfi eredeti szakmája kertész, de csak egy évet dolgozott kertészként, utána katonának állt. Több missziós küldetés után két éve szerelt le Vásárhelyen, azóta csőszerelőként kereste kenyerét ott, ahova éppen főnökei küldték, és ebből lett elege. – Sokat voltam oda, ezért úgy döntöttem, csongrádi munkát keresek, és a tűzoltóság felhívása kapóra jött – mondta Seres.

Hatvannégy jelölt a megyében

Csongrád megyében jelenleg 64 tűzoltójelöltet képez ki a katasztrófavédelmi igazgatóság, ők a szegedi, makói és szentesi tűzoltólaktanyában ismerkedhetnek meg a szakma fortélyaival. Az országos bővítés keretében júliustól Hódmezővásárhelyen tizeneggyel, Makón hattal, Szentesen pedig hárommal lesz több tűzoltó. Szegeden nem változik az állomány létszáma.

Kiss Attila viszont évekig készült arra, hogy tűzoltó lehessen, de – fura mód – a honvédség átszervezése kellett ahhoz, hogy elérje célját. Pedig a középiskolában ő sem tűzoltónak készült, hanem informatikusnak. Érettségi után még technikumot is végzett, de mire húszévesen kezébe vehette a szaktudását igazoló dokumentumot, már elment a kedve az irodai munkától, inkább a szabad levegőre vágyott. Ezért 2003-ban tűzoltónak jelentkezett, de mivel az akkor még feltételnek szabott katonai szolgálatot nem teljesítette, kénytelen volt önként bevonulni a seregbe. Amint letudta a félévet, érdeklődött, van-e üresedés, de mivel várnia kellett, ott ragadt a laktanyában hivatásos katonának egész addig, míg nemrégiben meg nem kapta az obsitot.

Mindketten úgy vélik, jól döntöttek, mert ez az egyenruhás hivatás jóval közelebb áll a civil élethez, mint a szögletes működésű katonaság. Tűzoltóként méltósága van az embernek, s ez jó érzéssel tölti el őket. Úgy érzik, hogy az előttük álló feladatokkal, legyenek azok bármilyen borzasztóak, meg tudnak majd birkózni. Akárcsak azzal a patológiai vizittel, ami még előttük áll. Már az éles riasztást is várják, de előbb szeretnének már túl lenni a boncoláson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi csata három eb életéért

Állatvédők mentettek ki tegnap egy kutyát a csongrádi sintértelepről. Az akció – amelyet a… Tovább olvasom