Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Új arcot kaphat Csongrád központja

Csongrád - Az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházása lehet Csongrádon a városközpont rehabilitációja. Az önkormányzat 1 milliárd 250 millió forint összköltségű fejlesztési pályázat benyújtására készül.
Öt év után megint a városközpont rehabilitációjára pályázik a csongrádi önkormányzat. A 2003-ban benyújtott, de forráshiány miatt elutasított 800 milliós tender leginkább a helyiek által csak belvárosnak nevezett halászfalu megújítására koncentrált.

Se nádtető, se Kemence

A mostani tervek viszont Csongrád több pontját is bevonnák a felújítási programba, egyúttal kevesebb pénz jutna a belvárosi részre. Kikerült a projektből például a nádtetős vendégházak és a Kemence csárda felújítása.

A fejlesztési elképzelések főképp az új kiírás miatt módosultak – tudtuk meg a városházán. A közfunkciót szolgáló beruházásokra 85 százalékos támogatást, míg a jövedelemtermelő, gazdasági fejlesztésekre 50 százalékos hozzájárulást kaphat a pályázó.

Öt éve a halászfalu megújítására koncentráltak, a mostani tervek szerint az útburkolatot cserélnék korhűre. Fotó: Tésik Attila
Öt éve a halászfalu megújítására koncentráltak, a mostani tervek szerint az útburkolatot cserélnék korhűre. Fotó: Tésik Attila

Térfigyelő kamerák

A tervek szerint felújítanák a Kossuth teret, a Szentháromság parkot, a Nagyboldogasszony, a Szent Rókus és a református templomot, illetve a múzeum, a városháza, valamint a Justh Gyula utcai irodaház homlokzatát. Utóbbi kettő akadálymentesített bejáratot is kapna. A belvárosban kicserélnék az útburkolatokat, és csatornarendszert is korszerűsítenék. A gátsétányon kiépülne a közvilágítás, megújulna a Szociális Ellátások Intézménye Gróf Apponyi utca 5. alatti épületének homlokzata, a városközpontba pedig térfigyelő kamerarendszert telepítenének.

1 milliárd 250 millió forint

A felsorolt ingatlanok több szervezet tulajdonában vannak, ezért a csongrádi önkormányzat mellett a katolikus egyház és a Körös-Torok Coop Zrt. is konzorciumi partnerként vesz részt a pályázatban. A 1 milliárd 250 milliós projekt önrésze 287,5 millió forint. Ebből 260 milliót a város, 15 milliót az egyház, 12 milliót pedig az említett társaság biztosít, ha támogatást nyernek. A Történelmi korok összekapcsolása Csongrádon című pályázat benyújtásáról csütörtöki rendkívüli ülésén dönt a képviselő-testület.

Olvasóink írták

 • 3. komcsika 2008. június 11. 12:35
  „Tele ven már a púpunk a jobbnál jobb pályázataitokkal!
  A helyzet meg olyan marad mint egy lidércnyomás.

  S tran d ??? focipálya?????”
 • 2. Kuci 2008. június 10. 08:18
  „FALUBAN uszoda ez csak máshol divat nálunk nem .!! Tisztelt elöttem író ha nem vette volna észre ezek 16 év alatt csak elvettek , hozá adni nem tudtak . Ezért lettünk _FALU _”
 • 1. motherboard 2008. június 10. 06:06
  „És az uszodával mi lesz????Hamarosan istt van a hónap vége és a medencéken nincs semmi változás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes pénteket ajánlanak a szombati bulikért Csongrádon

Csongrád - A körös-toroki csendes hétvégék ellen tüntettek szombaton Csongrádon. A tiltakozók aláírást is gyűjtöttek annak érdekében, hogy a városvezetés vonja vissza az üdülőterület vendéglátóira vonatkozó rendeletet. Tovább olvasom