Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Új esetkocsit kaptak a csongrádi mentők

Közel húszmillió forintot fordított a csongrádi mentőállomás új esetkocsijának beszerzésére a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet. Bár a jármű már egy hete a betegek és a sérültek szolgálatában áll, a mentőautót ünnepélyesen tegnap mutatták be. Simon Marianna főorvos szerint az ügyeleti ellátás fejlesztése a szervezet és az önkormányzat következő feladata.
Az esetkocsi már egy hete szolgálatban van. Fotó: Bíró Dániel
A csongrádi mentőállomás eszközparkja most már minden igényt kielégítő, s minden előírásnak megfelel – fogalmazott lapunknak Somogyi Árpád alpolgármester. Az egészségügyért felelős városvezető arra utalt, hogy a helyi mentősök által eddig használt esetkocsi tízéves volt, ezért mind a jogszabályi előírás, mind a műszaki állapot a gépjármű lecserélését indokolta. Az elhasználódott mentőautó belső berendezése átkerült az újba, de a technikai felszereltség egy infúziómelegítővel is bővült, illetve egy alapítvány támogatásának köszönhetően egy úgynevezett kedmellénnyel is gazdagodott az eszköztár. Utóbbit ülő sérült gépkocsiból történő kimentésére használják a szakemberek.

A városháza előtt bemutatott Mercedes Sprinter típusú esetkocsit a csongrádi kistérség polgármesterei is megtekintették. A rögtönzött szakmai tájékoztatóból megtudhatták, hogy az áprilisi fejlesztéssel, amelynek köszönhetően egy betegszállító autóval bővült a géppark, illetve a mostani cserével a területi mentőszolgálat szállítási kapacitása megfelelővé vált, továbbá az ügyeleti ellátás minőségét fogja javítani az a közel tízmilliós eszközfejlesztés, amelyre heteken belül sor kerülhet. Az erre vonatkozó támogatási szerződést még nem írták alá az érintett felek, de az már bizonyos, hogy még az ősszel új, a szükséges mentéstechnikai berendezéssel felszerelt ügyeleti terepjáró fogja szállítani a kistérség betegeit.

Simon Marianna, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet szakmai vezetője érdeklődésünkre elmondta, sürgősségi szempontból jól működő és eredményes együttműködés tapasztalható a csongrádi kistérségben. A főorvos hozzátette: annak ellenére, hogy a helyi képviselő-testület már korábban támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy új mentőállomás épüljön Csongrádon, a téma jelenleg nincs napirenden.

Ellenben folyik az egyeztetés arról, a szakminisztérium pályázati forrásait kiaknázva hogyan lehetne bővíteni a jelenlegi ügyeleti helyiségen, amely az egyébként is szűkös mentőállomáson kapott helyet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ápolnak és szállítanak Csongrádon

Ma áll munkába a csongrádi önkormányzat által létrehozott támogatószolgálat, amely a különböző… Tovább olvasom