Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Új gazdára lelhet a Körös-Torok

Csongrád - Új gazdája lehet 2010-től a csongrádi Körös-toroknak: egy helyi vállalkozó 40 millió forintot áldozna az üdülőterület fejlesztésére. Az önkormányzat májusban döntene a Torok sorsáról, épp akkor, amikorra a kemping bérlője felújítaná a faházakat.
Kapós lett a Körös-torok. Az utóbbi időszakban két szándéknyilatkozat is eljutott a csongrádi városházára, mindkettőben az üdülőterületre vonatkozóan tettek felajánlásokat helyi vállalkozók. Mint megtudtuk, a képviselő-testület pénteki ülésén zárt ajtók mögött tárgyalt a nyaralóhely jövőbeni üzemeltetéséről, és úgy döntött, májusban pályázaton keres működtetőt a területre.

Ami az ajánlatokat illeti, Kása István levele érkezett előbb. A helyi Turbó Kft. tulajdonosa elárulta lapunknak, jó ideje érlelődött benne a gondolat, hogy a jelenleginél jobb és rendezettebb körülményeket teremtve még népszerűbb üdülőhellyé válhatna a Körös-torok. Decemberben postázott szándéknyilatkozatában jelezte a városvezetés felé, hogy átvenné az üdülőterület teljes üzemeltetését. Tehát nemcsak a vállalkozói udvar és a kemping érdekelné, hanem ők gondoznák az üdülőházak környékét, a partfürdőt, illetve a parkolót is az ő vállalkozása üzemeltetné. Cserébe 40 milliós fejlesztést hajtana végre a Torokban. Egyebek mellett felújítaná a kempinget, bekerítené a büféudvart, és zajvédő falat építene köré. Strandfocipályát alakítana ki a homokföveny közelében, a motorcsónakok vízre bocsátásának műszaki feltételein is javítana, illetve a játszóteret is modernizálná.

Helyi vállalkozók folytatnák a város által megkezdett Körös-toroki fejlesztéseket. Fotó: Tésik Attila
Helyi vállalkozók folytatnák a város által megkezdett Körös-toroki fejlesztéseket.
Fotó: Tésik Attila

Berényi Edit, a kemping bérlője nem szívesen válna meg eddigi jogosítványaitól. Cége, a Körös-Tours Kft. öt éve működteti a kempinget, és még további öt esztendőre érvényes bérleti szerződéssel rendelkezik. Ő szándéknyilatkozatában arra tett ígéretet, hogy – ha kitöltheti a hátralévő öt évet – májusig a 10 lábas háznál kicserélik a fürdőszobákat és a vécéket, a 9 úszóháznál pedig a festés munkadíját vállalják át a tulajdonos önkormányzattól. Berényi Edit lapunknak megjegyezte, a 2006-os árvíz sok kárt okozott nekik, visszavetette a forgalmukat, az akkori mélypontról mostanra sikerült felállniuk, és szeretnék folytatni a megkezdett munkát.

– Minden, a Körös-torokkal kapcsolatos szerződést át kell néznünk, napokon belül egy bejárást is tartunk az üdülőterületen – mondta az előkészületekről Bedő Tamás. A polgármester azt is elárulta, eredetileg nem gondolkoztak az üzemeltetés átadásán, hiszen hosszú évek után először úgy futhatnak neki a szezonkezdetnek, hogy az összes érdekelttel sikerült megállapodni, az új ajánlat viszont megfontolandó. Az anyagiak vonatkozásában Bedő azt mondta, ha lesz, nullszaldós lesz a váltás.

Lehet ez is helyes út

A vállalkozói udvart üzemeltető betéti társaságot hivatalosan nem kereste az önkormányzat ebben az ügyben. A cégnek még öt évig érvényes szerződése van a büféterület működtetésére. A társaság részéről Pusztai Zsolt lapunknak elmondta, ha megvalósulnak az ajánlattevő fejlesztései, többen közülük továbbra is működtetnének büfét a Torokban. Szerinte lehet, hogy ez a helyes út, de minden érintett számára megfelelő jogi megoldást kell találni az érvényben lévő ügylet lezárására.

Olvasóink írták

 • 9. kicsen 2009. március 04. 18:57
  „Maximálisan igaza van mni-nek!Egy CSONGRÁDI ember aki beleszeretett a körös-torokba és pénzt is áldozna rá,ilyen jó ha 100-évben egy adódik!Polgármester úr ne tököljön a"gyülekezet"”
 • 8. mni 2009. március 03. 19:20
  „Itt van egy ember akinek van pénze,és a város fejlesztésébe fektetné,mit kell ezen gondolkozni?
  Örüljön neki a képviselő testület,meg B.E,hogy valaki szán rá pénzt!(mert az önk.biztos nem fejlesztené a saját erejéből)Nem gondoljátok,ha Kása beletolná a pénzét egy kicsit fejlődne az idegenforgalom-fejlődne a turizmus-jönnének az emberek,nem csak a Körösre,hanem ebbe a tetű városba is!!!Hahó emberek egyszer ebben az életben GONDOLKOZZATOK MÁR!!!!”
 • 7. izek 2009. február 27. 16:30
  „ma olvasom wiwen, hogy a hivatal (kénytelen vagyok már kisbetűvel írni) teljesen rendben találta a területet, ezért valszín nem kapja meg fejlesztésre a Turbó Kft. tulajdonosa. remélem téves információ...”
 • 6. triniti 2009. február 27. 15:42
  „Hajrá!
  Sztem teljesen jól jönne egy új vállalkozói szellem, morál.Igen is adják egy kézbe, egy döntsön, és legyen felelős, mert ez a képviselősdi ping-pong a kempinges "álfejlesztései" idáig juttaták az egész köröst...
  Nem teszetoszaság kell, hanem valami!
  Ez az elmúlt egy év legjobb lépése lenne e torokban!

  Hajrá! Lássunk valamit!”
 • 5. Jancsi 2009. február 25. 20:57
  „Viszont el kell gondolkozni a vállalkozónak , ha jön egy másik aki többet igér , akkor ő is úgy jár mint a mostaniak . 5 év méghátravan a szerződésekből de most igért valaki nagyot , s egyből ezt csinálják . Tehát ennyit ér a szavuk ..... Ezzel csak arra akartam mutatni , hogy gondolkoznak ........”
 • 4. LocalPt 2009. február 25. 18:28
  „Személy szerint sok sikert kívánok "Kacsabácsinak" vagy a "Konkurenciának" is egyaránt, bármelyikük fogja meg a lehetőséget járjon sikerrel!”
 • 3. Piskóta 2009. február 25. 00:34
  „A vízállásal könnyeb egyeztetni mint az önkormányzattal ezt mindenki tudja. Ezért nem meglepő Kacsa húzása.”
 • 2. szemlelodo 2009. február 24. 21:23
  „Az is bolond Aki 40 milliót befeccöl ilyen vállalkozásba.
  A vizállás kiszámithatatlan.De Kacsa biztos már azzal is egyeztetett.”
 • 1. keletaru 2009. február 24. 19:22
  „A leg jobbkor . Ugye képviselősdi ! Valaki tenni is akkar ! Nem csak a duma ........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várólistán a csongrádi alsóváros

Csongrád - Továbbra is várólistásak a csongrádi alsóváros gondjai. A házak fogynak, az utcák esős… Tovább olvasom