Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Új helyre költözik a csongrádi aranykapu

Csongrád - Csongrádon új helyszínen, a főtér Nagyboldogasszony-templom felőli oldalán lesz idén a karácsonyi vásár. Szentesen ismét a Szent Miklós tér lesz a helyszín, ahol mindennap tüzet raknak, hogy a vásárlók melegedhessenek.
Az ünnephez legméltóbb helyszínen, a Kossuth tér Nagyboldogasszony-templom felőli részén, a városházával szemben rendezik meg idén a karácsonyi vásárt Csongrádon. Néhány éve botrány lett abból, hogy több százezer forintért rendezvénysátrat bérelt a rendező művelődési központ, és azt állították fel az azóta már átépített mozi előtti parkolóban. A leponyvázott aranykapu a kereskedők és a vásárlók tetszését sem nyerte el, ezért a vásárt az elmúlt években a művelődési központ előtti járdaszakaszon tartották meg.

Idén az új képviselő-testület már az első ülésén határozott arról, hogy a működési hitel terhére 847 ezer forintot biztosít arra, hogy a karácsonyi vásárt új helyszínen rendezzék meg. A Nagyboldogasszony-templom előtt 8 pavilont és betlehemet állítanak föl, utóbbi elkészítését a Sághy Mihály Ipari Szakközépiskola vállalta. A művelődési központ helyi kézműveseknek ingyen biztosít árusítási lehetőséget. A december 4-én nyíló vásárra az iskolák műsorokkal készülnek, amelyeket hétköznap délutánonként 3 és 5 óra között mutatnak be.

Szentesen tavaly a Szent Miklós térre költözött az aranykapu, s mivel kedvező volt a fogadtatás, idén is ez lesz a helyszín. December 2-ától 10 pavilon, 2 kürtőskalácsos és egy karácsonyfaárus várja majd a szentesieket, aznap ünnepi műsor is lesz. A betlehemet idén újra a Szent Erzsébet-iskola állítja fel. Újdonság lesz, hogy a tér közepén egy kovácsoltvas kosarat állítanak fel, amelyben mindennap nyitástól zárásig égni fog a tűz, ami mellett melegedhetnek a nézelődők. Ami a kínálatot illeti, lesz könyves, szűcs, kerámiás, fafaragó és üvegfestő is az árusok között. A költségekről nem tudott pontos számot mondani Csányiné Bakó-Nagy Vera aljegyző, mert összefogással és számos felajánlással valósul meg idén is az aranykapu. Példaként említette, hogy egy helyi cég ingyen őrzi majd a területet, mások a megnyitóra szánt ajándékkalácsok elkészítésében segítenek, a gimnázium dráma tagozatos diákjai pedig műsorokat adnak elő délutánonként.

Olvasóink írták

 • 19. keletaru 2010. november 28. 11:55
  „bambuska: De olvassák! Emlékszem még volt helyi képviselő aki fel is szólalt miket merünk mi itt írogatni ,fogalmazni !! Van olyan is aki közülük, álnéven védi itt a mundért! Magyarázza a rátóti tojás elméletet ! Nekem a legszebb a felszedett kövek az önkormányzat előtt , csak nem értem miért nem a kőműves csinálja , hisz a végzettségének megfelelő munka, vagy ezért nyomkod látjuk, ne kelljen kanalat venni a kezébe ???? Pedig példa értékű lenne ha dolgozna a bérért !!! Üdv Kuci”
 • 18. bambuska 2010. november 25. 10:31
  „Kár, pedig érdekes és új amiket ír Norbi 56! Bár úgy se olvassák azok akiknek kellene!”
 • 17. Norbi56 2010. november 24. 14:29
  „kedves timboll2!
  Ez a hitel nem az a hitel! Ez a hitel olyanok megtakrításaiból származik akik nem élik fel minden hónapban min den fillérüket. Ezt illik visszafizetni különben az ő megtakarításaik vesznek el. Amiről ön beszél az a költségvetési hiánnyal gazdálkodó államok hitelezése. Ott valóban sok, zömében virtuális pénz van jelen, és annak a hitelnek valóban gyarmatosítás a célja. Nem gondolhatja komolyan hogy a legnagyobb magyar bank gyarmatosítani akarja Csongrádot a betétesei pénzén ?! Ezt a hitelt sajnos vissza kell fizetni!
  Azt hiszem mostmár olyan a hangnem, a stílus és a színvonal amiben én már nem szívesen vennék részt.”
 • 16. timoboll2 2010. november 24. 12:31
  „Hitel-hitel... Emberek, ne menjünk már le kutyába! Hát mindenki tudja, hogy az egész egy látszatvilág! Fel vagyunk háborodva az újabb hitelen? Minek? Előbb-utóbb majd bevallják a világ urai, hogy kész, ez a szisztéma eddig működött, itt a vége. Minden normális ember tudja, hogy ezeket a hiteleket nem azért adják, hogy vissza is lehessen őket fizetni! Csak azért, hogy legyen casus belli a kifosztásra...

  Persze, értem én, addig is mi szívjuk. De már nem sokáig.

  Amúgy meg tényleg. Most sok szempontból más a városvezetés. Mi kellene, ha ez sem jó? Winston Churchill kellene fél évszázad kommunizmus után?”
 • 15. Balotelli 2010. november 24. 10:35
  „A jelek szerint Norbi56 nem lesz az öt tanäcsado között......”
 • 14. bambuska 2010. november 24. 09:39
  „Úgy látszik itt minden alkalommal el kell ismételni. Csongrádon az elmúlt 8 évben NAGYKOALÍCIÓ volt Szoci polgármesterrel és Fideszes alpolgármesterrel Bedő-Gyovai páros vitte a várost kilátástalan helyzetbe, úgy hogy a jobboldali többség minden baromságot, mindent megszavazott, sőt helyenként még további idióta ötletekkel hajazta a Bedő-féle előterjesztéseket. Mélyen magukba kellene nézni a most is ott ülőknek .Sajnos nem magukba néznek hanem lapítanak és mindent kennek az elődjükre, akik ők maguk. Nyilván ismerik a viccet a három borítékról.”
 • 13. bambuska 2010. november 24. 09:28
  „Buczko...írtam már, hogy olvass és tanulj....azt a műanyag sátrat a mozi parkolójában is Gyovai Gáspár Fideszes alpolgármester rendelte a saját ötlete és ízlése alapján!”
 • 12. bambuska 2010. november 24. 09:24
  „ebben a 10 hozzászólásban egyetlen értetlen hozzászólás van a tiéd "lapszemle". Téged is meg lehet érteni...te vagy az új vezetés , nem is tudom mije.Régen ....nyalónak hívták.Most van erre valamilyen angol szó. Ennyire demagóg nem lehetsz! Érted is amit írsz, vagy csak végrehajtod a feladatod ?Az ilyen emberek miatt mint te , tart ott a város és az ország ahol van!”
 • 11. Buczko 2010. november 24. 09:22
  „Mágnásmiska!

  Jót szórakoztam a hozzászólásodon, sajnos teljesen igaz. A csongrádi ember mindent és mindenkit állandóan lefikáz. Ha nem lenne karácsonyi vásár, akkor azt húznák a csongrádiak a testület fejlére, hogy ezek már karácsonyi vásárt se képesek rendezni. Gondolom, az eddigi vásárok is pénzbe kerültek, így az elcseszett műanyag sátor is anno a Mozi parkolójában.”
 • 10. Norbi56 2010. november 24. 09:02
  „Itt senki nem írta, hogy ne legyen Karácsonyi vásár, és ne állítsunk Betlehemet. Ha jól emlékszem a Nagyboldogasszony temlomban minden évben volt eddig is. Azt viszont igen, hogy ne közpénzekből finaszírozza a város akkor amikor nincsen közpént, ami ráadásul nem a város pénze mert annak egyáltalán nincsen , hanem a milyénk, csak a kezelését bizzuk a választott képviselőinkre. Az előterjesztés és az elfogadott határozat szerint MŰKÖDÉSI HITEL a fedezet kedves "Lapszemle".
  Vagy önök otthon hitelt vesznek fel arra, hogy a karácsonyfájukra díszesebb csúcsot tudjanak venni? Azt gondolom amit Ön ír kedves Lapszemle az az EMBEREK butítását célzó demagógia.”
 • 9. mágnásmiska 2010. november 24. 08:03
  „"Aki édeset eszik, keserűt kakál".

  Ugyanakkor felpezsdülök, amikor látom a tipikusan csongrádi reagálásokat: a választások előtt Bedő semmiben sem volt jó, mert nem lehet megenni a tér köveket, stb.
  A választások után Kőrösi mit képzel stb.stb.

  "...elöregedő város..." Még anno, a Muppet Showban volt a két öreg tata, akik a páholyban ültek és szétfikáztak mindent és mindenkit. Na, ez a tipikusan csongrádi mentalitás. Itt senki és semmi sem jó nekünk, sőt minden úgy jó, ahogy régen volt.”
 • 8. Juccus 2010. november 24. 07:45
  „Oh, lapszemle LOL”
 • 7. lapszemle 2010. november 24. 05:38
  „Nem értem a hozzászólók értetlenségét. Az elmúlt évek történései alapján az is baj, ha megszervezik az aranykapu vásárt az is, ha nem. Advent időszakában próbáljuk már áthangolni erre a rövid időszakra lelkivilágunkat. Amennyiben ebben a várakozás teli meghitt hangulatú időszakban sem tudunk egymásra figyelni, egymásnak némi örömöt szerezni akkor Velünk van a baj. Ebben az elöregedett városban, ahol sok idős magányos ember, szerény anyagi körülmények között élő gyermekes családok élnek lehet, hogy ez az egyedüli ünnepi ajándék, amely szebbé a gondokat feledhetőbbé teszi így Karácsony táján. Ne sajnáljuk már egymástól sem magunktól ezt a szerény ünnepi hangulatot, melyet a város vezetése a mi érdekünkben kíván megtenni, annak érdekében, hogy egy kicsit megpihenve, megújult testi szellemi plusszal induljunk a következő esztendőben a családok, és a város előtt álló feladatok sikeres megoldásához.”
 • 6. Norbi56 2010. november 23. 20:44
  „Hogy még világosabbá tegyem.
  Az adósságáállomány nagysága a város polgárai számára azt jelenti, hogy a város minden polgára 100.000 Ft hitelt vett fel akaratán kívül. Ez egy -egy családra vetítve a család méretétől függően 300-600 ezer Ft. Ezt kell a következő években úgy visszafizetnünk, hogy a város lakossága csökken, az egy főre eső adósság pedig évről évre nő. A város gazdasági potenciálja csökken az adóbevételek még nominálisan sem növekszenek , reálértében pedig csökkennek. Két lehetőség van. Vagy magasabb adókatt és díjakatt vet ki a város vagy csökkenti a szolgáltatás minőségét. Illetve ezek kombinálásával is finaszírozhatja az adósságszolgálatát. Mi csongrádi polgárok , emberek pedig egyre alacsonyabb életszinvonalon élhetünk a romló szolgáltatások és a növekvő közterhek, adók , dijak miatt. Nem írtam szándékosan az állam által felhalmozott adosságról, bár az is ami adósságunk ! Vagy a gyermekeink, unokáink adóssága! Ez is az!”
 • 5. bambuska 2010. november 23. 20:23
  „Gondolom, mint az elmúlt években is, ez a Gyovai-Papp alpolgármester tandem ötlete volt és a kivitelezés is az övék. A kettőjük egy havi bére éppen kifutja. Javaslom fizessék ők! Az gondolat és a hely nem rossz. Bár, hova járnak WC-re ? Az iskolába, az önkormányzathoz ? Miért nem fordítva van? Ezt a vállalkozóknak( kereskedőknek , kézműveseknek) kellene adni a városnak. Miért mindig ingyen? Arra nem gondoltak, hogy ami ingyen van az nem is olyan értékes? S kinek van ingyen? Nekünk csongrádiaknak nem!
  Olvasva a 3. hozzászólást !? Van itt egy józan normális képviselő egyáltalán? Polgármester úr! Úgy tűnik igaza van az elődjének a címeket illetően. Ki viseli itt a nadrágot?”
 • 4. hank 2010. november 23. 20:22
  „Norbi56: Teljesen egyetértek Veled.
  Csongrádon eddig 2 féle emberrel beszéltem.
  Az egyiknek fogalma sem volt, hogy 2 alpolgármesterünk van, a másik meg nem értette h pontosan miért, hiszen a város eladósodott nagyon. A testület nem nagyon változott, tehát lehet folytatni az előző ciklus beli szokásokat. Én sem értem, h mi kerül 845 ezer Ft-ba pontosan. Nyilván az ötlet jó, a hely ingyenes használata még jobb. De a képviselők és a városvezetés tehetett volna felajánlást, pl az idei emelést költsék erre. Amúgy az első v második ülésen szavaztak, h 845 ezer. De akkor talán még nem volt szó az ingyenességről. Dícséretes h tartani tudják, de szerintem Karácsony idején lehetne nagyobb összefogás. .
  A tanácsadókat sem mindenki érti, úgy hallottam, h a jobboldal is megosztott.

  Hank.”
 • 3. Norbi56 2010. november 23. 18:52
  „Ez év fevruárjában a költségvetés kritikájának bevezetőjeként az alábbiakat írtam a pénzügyi bizottság és a képviselő testület tagjai számára:
  " Hiába készít az önkormányzat - még olyan - szigorú költségvetést, ha azt a képviselő testület tagjai év közben egyéni érdekeiknek, vagy látszat érdekeknek megfelelően szétszavazzák , olyan kiadásokat kezdeményeznek és támogatnak, melyeknek jól láthatóan évek óta nincs fedezete. Az elmúlt évek tényszámainak áttekintése azt bizonyítja, hogy a képviselő testület minden évben 100MFt nagyságrendben hagy jóvá olyan kiadásokat, amelyeket fedezet, forrás hiányában nem tehetne. Sem az újabb működési, sem az újabb fejlesztési hitel nem lehet fedezete a mégoly szükségesnek, vagy ésszerűnek látszó, de pénzügyileg nem finanszírozható feladatoknak, amelyek általában csak egy-két millió forintosak vagy azt sem érik el, összességében szétzilálják a költségvetést, végső soron csődhelyzetbe hajszolják az önkormányzatot."
  2010.02.08.
  Sajnos ez a képviselő testület ott folytatja ahol az előző abbahagyta, az első ülésükön is jóváhagytak az ez évi hiányt növelő milliós nagyságrendű többletkiadást amelynek a fedezet a MŰKÖDÉSI HITEL. Az önkormányzat felhalmozott működési hiánya közelít az 500 millió forinthoz úgy, hogy az eredetileg fejlesztési célokat szolgáló 700 milló Ft kötvénykibocsátásból származó forrást is a működés hiányának finaszírozására fordította és a hulladékgazdálkodás értékesítéséből származó 100 millió is erre a célra folyt el. Az önkormányzat teljes adóssága közelít a z 1,7 milliár forinthoz. Ez kamatokkal azt jelenti, hogy évente 100 millió forinttal kell működési kiadásait csökkenteni húsz éven keresztűl, úgy hogy szabad fejlesztési forrása sem marad!
  Gyakorlkatilag néhány hónapon belül kénytalan lesz az önkormányzat csödgodnokot kérni és akkor, amit nem tett meg jól felfogott érdekében az elmúlt években kikényszerítik a hitelezők. Attól a pillanattól kezdve a döntések kikerülnek a képviselők kompetenciái közül, csak szemlélői lehetnek az elmúlt évtizedben megkezdetzt és most úgy tűnik folytatni kívánt hibás költségvetési politikának. Az elmúlt években írt kritikáimat , amelyeknben előre már 2008-ban felhívtam a figyelmet a tendencia tarthatatlanságára eljuttattam a polgármester úrnak. Sajnálom, hogy a képviselő urak és hölgyek nem érzik át döntésik súlyát , nem értik, hogy amit csinálnak a( látványpolitizálás) hosszútávon a város érdekei ellen van!”
 • 2. azénéletem 2010. november 23. 17:56
  „Sok-sok vásárlót kívánok! Akkor az azt jelenti, hogy van pénze a csongrádi embereknek!”
 • 1. tromi 2010. november 23. 15:31
  „Nem, nem, és nem! Hitelt vesznek fel a karácsonyhoz! Miféle példamutatás ez honatyák és honanyák!!!!
  Ha nincs, akkor húzzuk összébb a nadrág szíjat. Az egész budos bankrendszer az ilyen gondatlan viselkedés miatt dől be, és a város még példát is mutat!!!
  Nem tehetjük meg az hogy 840 e forintból karácsonyi vásárt rendezzünk!!! Azt a pénzt, ha már megvan, költsék az ovira, osszák szét reggeliként a kisiskolásoknak. Több mint 840 iskolásnak lehetne adni belőle kaját! Elhihetik, hogy jobban örülnének neki!!!
  Januárban meg majd amikor megszavazzák az összes helyi adó emelését, a szemét, és víz díjakat, akkor is milyen jól jönne ez az összeg! Lehet hogy az Önök fizetéséhez képest ez smafu összeg, de ez 30 munkanélküli havi ellátmánya, és 11 ember minimálbére... Nem erre esküdtek fel!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

23 millió forintból újul meg a felgyői templom

Felgyő - Teljesen megújítja a faluközpontot a felgyői önkormányzat, amely 43 millió forintot nyert… Tovább olvasom