Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Új óvoda épül a régi helyén Csanyon

Csanytelek - 122 millió forint támogatást nyert óvodabővítésre a csanyteleki önkormányzat. Az utóbbi években majdnem eladott, majd ideiglenes engedélyekkel működő óvodaépületben jövő nyáron kezdődhet a modernizáció.
Kicsi is volt már, funkciójának sem felelt a régi óvodaépület Csanyteleken, ezért óriási sikernek tartják a községben, hogy a csongrádi kistérségben egyedüliként az ő óvodapályázatuk nyert támogatást modernizációra és férőhelybővítésre. Mint megtudtuk, a kistelepülés korábbi vezetése turisztikai szálláshelyek kialakítása érdekében meg is vált volna tulajdonától, de az épület végül az önkormányzat birtokában maradt. Az egykor társadalmi munkában épített óvoda felújítására nem volt pénze a sokáig forráshiánnyal küszködő községnek, holott igény lett volna rá, hiszen a 85 férőhelyes intézményben általában 110 gyermeket láttak el és neveltek minden évben. Az állapotokat kellően szemlélteti, hogy jó ideje csak ideiglenes engedéllyel működhetett az óvoda.

A 85 férőhelyes csanyi intézményben általában 110 gyermeket neveltek minden évben. Jövő ősztől már nem lesz ekkora a zsúfoltság. Fotó: Tésik Attila
A 85 férőhelyes csanyi intézményben általában 110 gyermeket neveltek minden évben. Jövő ősztől már nem lesz ekkora a zsúfoltság. Fotó: Tésik Attila

– 122 millió forint támogatást nyertünk erre a projektre, s ehhez 12,5 millió forint önrészt kell biztosítanunk – nyilatkozta lapunknak Forgó Henrik. A polgármester hozzátette, ez lesz az első költségvetési év, amikor nullára fog kifutni a büdzsé szaldója, s így még inkább örömteli a most kínálkozó fejlesztés. A pályázat benyújtásakor úgy gondolkoztak, egy takarékos megoldást kell találniuk a helyzet kezelésére, hiszen túlzó beruházás esetén a működtetési költségek gúzsba köthetik a községet. Ezért amellett döntöttek, hogy a jelenlegi 85 férőhelyet 15-tel bővítik, s így a meglévő óvodapedagógusok is el tudják látni a feladatot.

Benti cipő, kinti cipő. Az építők a főfalakon kívül mindent kicserélnek az oviban. Fotó: Tésik Attila
Benti cipő, kinti cipő. Az építők a főfalakon kívül mindent kicserélnek az oviban. Fotó: Tésik Attila

A további menetrend szerint várhatóan jövő év elején kerül sor a közbeszerzési eljárásra, a kiválasztott kivitelező pedig májusban kezdheti meg a munkákat. Csak a főfalak maradnak az épületnél, ahol a nyílászárók cseréje és a külső hőszigetelés mellett felújítják a gépészetet, valamint orvosi és tornaszobát is kialakítanak. Az átadással nem siettetik az építőket, nehogy később műszaki problémák merüljenek fel, ezért úgy tervezik, hogy jövő ősszel ideiglenesen a faluház és a vele szomszédos épület működik majd óvodaként, egészen addig, amíg be nem fejeződik az utóbbi évtizedek legnagyobb csanyteleki beruházása.

Olvasóink írták

  • 2. Apa 2008. szeptember 08. 00:43
    „Csanyon óvodát bővítenek - ők tudnak valamit. Csongrádon iskolát zárnak be. Az ovikért majdhogy nem harcolnia kell a szülőknek. Az egy csoportban foglalkoztatott gyermekek száma lassan meghaladja az országgyűlési frakcióülésen jelen lévő tisztelt grémium számosságát. Ember: darab. Fej: kvóta. Ha ez így megy tovább, több lesz a köztisztviselő, mint a rájuk szavazó polgár.”
  • 1. Kuci 2008. szeptember 04. 20:25
    „Grt. !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A női esélyegyenlőségért Csongrádon

Csongrád - A női esélyegyenlőséget segíti az a csongrádi program, amelynek megvalósítására uniós… Tovább olvasom