Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Új szakrendelések, csökkenő várólisták Csongrádon

Csongrád - Optimálisabban osztják be az orvosok idejét a csongrádi rendelőintézetben, határoztak nemrég a szakemberek. A kevésbé kihasznált ellátások esetében csökkentik, máshol növelik a rendelési időt, és új szakrendelések is lesznek.
Nyár végétől csökkennek a várólisták, és már sokkal kevesebb ügyben kell Szentesre utazniuk a csongrádi betegeknek egy-egy szakrendelés miatt: többféle vizsgálatra lesz lehetőség a Tisza-parti város rendelőintézetében. A vállalt heti 435 szakorvosi óra tekintetében nem lesz változás, mondta korábban Kapus József, a Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója: a már meglévő kapacitáson belül csoportosítják át az óraszámokat a szakmák között. A változásra a cég szerint azért van szükség, mert egyrészt a jelenlegi struktúra már nem követi az ellátási igényeket, másrészt figyelembe kell venni az uniós trendeket is.

Nyár végétől csökkennek a várólisták, és már sokkal kevesebb ügyben kell Szentesre utazniuk a csongrádi betegeknek egy-egy szakrendelés miatt.
Nyár végétől csökkennek a várólisták, és már sokkal kevesebb ügyben kell Szentesre utazniuk a csongrádi betegeknek egy-egy szakrendelés miatt.

– Van egy lekötött, finanszírozott kapacitásunk, amelyet a jelenleginél optimálisabban szeretnénk kihasználni – részletezte a kft. ügyvezető igazgatója, Seres Marianna. – Endokrinológia, diabetológia, általános traumatológia és mozgásszervi rehabilitáció szakrendeléssel bővítjük a meglévő kínálatot. Két belgyógyász kolléga jelenleg is rendelkezik diabetológus, három sebész pedig traumatológus szakvizsgával. A mozgásszervi rehabilitáció is új szakmaként jelenik meg, amelynek az ellátásához is van már szakorvosunk.

A módosítást elemzések előzték meg. A rendelőintézetben áttekintették az eseteket, és úgy találták: a cukorbetegséggel összefüggő panaszokkal érkezők száma emelkedik. A pszichiátriai szakrendelésen évek óta gondot okoz az igényekhez képest alacsony óraszám, de például az addiktológia terén szükséges intimitást sem tudták eddig maradéktalanul teljesíteni. Ezeken a rendeléseken hosszabb ideig fogadják majd a pácienseket. Ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászatra és a fül-orr-gége gyógyászatra nincs várólista – a nemibeteg-gondozáson még szabad kapacitás is van –, így az óraszám csökkentése egyik esetben sem okoz fennakadást a betegellátásban.

A változást a fenntartó önkormányzat a napokban kezdeményezi, mondta az ügyvezető igazgató. A módosulásra több hivatalnak kell az áldását adnia, ezért az átfutási idő két hónap is lehet.

Olvasóink írták

 • 3. galtono 2012. május 27. 09:40
  „Valóban, csökkennek a várólisták...Én V.24 jelentkeztem be a szemészetre.IX, azaz szeptemberre kaptam időpontot!! Akkor miről is beszélünk?? Ez majdnem 4, azaz négy hónap!!!Evvel akarnak a magánrendelőkbe kényszeríteni??Hol is van Csongrádon maszek szemészet??? Tehát marad a szentesi maszekrendelés...”
 • 2. agyhalott 2012. május 17. 23:22
  „Nekem is az előttem szólóval azonos gondolat jutott eszembe. Ez nem jelenti azt, hogy ne figyeljünk más országokra, de ha 1000 éve fizetem a tb-t, talán az én érdekemet is figyelembe lehetne venni, nem csak jól hangzó (?), közhelyes szólamokat hangoztatni a felelősség elkenésére.
  3-4 hónap, és már hipp-hopp, ott is vagyok az orvos előtt. Ha közben fel nem fordulok véletlen...”
 • 1. spagetti 2012. május 12. 14:00
  „figyelembe kell venni az uniós trendeket is.
  Szerintem a betegek érdekét kellene figyelemben venni,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzett a fagy a szőlővel Csongrád megyében

Most már látszik: az idei fagy hosszú évekre rányomta a bélyegét a dél-alföldi szőlőkre. Tovább olvasom