Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Újabb igazgatóváltás Csongrádon

Csongrád - Eddig nem volt olyan igazgató, aki túl sokáig maradt a Csongrádi Városkép Nkft. vezetői székében. A társaság négyéves sincs, pár napja a negyedik ember áll az élén. A váltás oka most feltehetőleg egy számlatartozás volt.
Egyre-másra kerülnek elő a „csontvázak" – hangzott el többször Csongrádon még a korábbi, októberben véget ért önkormányzati ciklus képviselő-testületi ülésein. A helyiek ősszel új vezetést választottak, amely, úgy tűnik, most hasonló problémákkal néz szembe: az elődjeik vagy rosszul végezték a nagytakarítást, vagy az eltávolított „tetemek" helyett máshol hagytak egyet-egyet.

Az első meglepetéssel október 13-án szembesültek, amikor – ezt megírtuk – kiderült, hogy a hivatali számítógépekből kivették az adathordozókat. Ezek később megkerültek, hogy hiánytalanul-e, azt egyelőre vizsgálják a hatóságok. A következőt egy jókora számlatartozás okozta, amellyel a városkép nkft. tartozott a gázszolgáltatónak. A hírek úgy szóltak: kétmillió forintról van szó, a mérőórát is leszerelték.

 Törlesztettek

Bedő Tamás polgármester azt mondta, az elmaradt gázszámla utolsó részlete 300 ezer forint körüli összeg volt, a cég korábban elkezdte a törlesztést. A vezetőváltásról viszont nem akart beszélni.

Az idő egyre hűvösebbre fordult, megoldás nem mutatkozott. Az utolsó csepp a pohárban állítólag az volt, hogy október végén hét népdalkör részvételével úgy lehetett találkozót tartani a művelődési központban, hogy helyi vállalkozók adtak kölcsön fűtőberendezéseket. Hogy a két dolog összefügg-e egymással, nem tudni, mindenesetre a múlt csütörtöki rendkívüli testületi ülésen közös megegyezéssel, másnapi hatállyal búcsúzott el egymástól a város és a cég vezetője, Molnár Ákos. Kérdeztük, de nem kívánt nyilatkozni sem a kft., sem a gázszámla ügyéről. Más forrásokból úgy tudjuk: a kétmillió forint az intézmény kéthavi gázfogyasztása, annyiból kell gazdálkodni, amennyit az önkormányzattól kapnak.

A 2011-ben alapított cég működésén sokat vitatkoztak az előző ciklusban. A vezetők gyorsan cserélődtek, harmadikként érkezett tavaly áprilisban Molnár Ákos, a képviselő-testület most átmenetileg a társaság egyik munkatársára, Víkor Katalinra testálta a feladatot, a végleges igazgató személyére a november 13-i ülésen tesznek javaslatot.

Két éve volt egy, a mostanihoz hasonló malőr: csúsztak a villanyszámlával, a művelődési ház egy napra áram nélkül maradt, de más jelek is mutatták, hogy nem jönnek ki a pénzükből. Egy éve a cég az évi 50 milliós költségvetése mellé még 15 millió forintot kért. Idén év elején megvizsgálták a képviselők az nkft. működését, elégedetlenek voltak, de úgy látták, ha akarna, sem tudna jobban gazdálkodni. A kötelességük számos, bevételük alig akad, 2013-ban 18 millió forint saját bevétel mellett 66 millió forintot kellett az önkormányzattól kérni.

A tartozást kifizették, a gázszolgáltatás azóta helyreállt, az pedig, hogy leszerelték a mérőórát, Víkor Katalin szerint csak pletyka volt. Úgy hallottuk, hogy az önkormányzat teljes körű vizsgálatot folytat majd a cégnél. Ennek során feltehetőleg az is kiderül, hogy a rendszeres igazgatóváltás, vagy a működés átfogó reformja lesz-e célravezető. A városban azt is hallottuk: az új településvezetésnek az eddigitől egészen eltérő elképzelései vannak a művelődési, kulturális intézmények működéséről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a munka a fürdőben Csongrádon

Holnap átadják a munkaterületet a kivitelező Strabagnak a csongrádi fürdőben. Tovább olvasom