Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Újabb közintézmények használják majd a geotermikus energiát

Csongrád életében nagy előrelépést jelent a geotermikus energia felhasználás korszerűsítése és kibővítése. A korszerűsítéssel 81-82 celsius fokos vizet nyernek a forráskútból. Az így nyert többlet hőmennyiséget arra fogják használni, hogy újabb közintézményeket is bekötnek a távhő rendszerbe, és végfelhasználóként a Városi Gyógyfürdő is részesül majd belőle.
A már eddig bekötött közintézményeken és az 515 termál hővel fűtött lakás után hamarosan bővül a felhasználók köre. Bekötésre kerül a Polgármesteri Hivatal, a Batsányi János Gimnázium-és kollégiuma, a Mezőgazdasági Szakközép Iskola, a Nagyboldogasszony Általános Iskola, az Ének-Zene Általános Iskola - amely teljesen új csővezetéket kapott- , és a Csongrádi Gyógyfürdő és Strand is. A Gimnázium bekötési munkáit a napokban végzik, amit még a ballagás előtt be szeretnének fejezni.

A szigetelt termálvíz csöveket homokágyba helyezték.
A szigetelt termálvíz csöveket homokágyba helyezték.

Sipos László a Közmű Szolgáltató Kft. – a munkálatokat alvállalkozóként végző cég - ügyvezetője elmondta, hogy a csongrádi új termálvízvezeték rendszer kiépítésének munkálatai jelenleg is folyamatosan zajlanak. A részleges nyomáspróbák végeztével a helyreállítási munkálatokat végzik a csővezeték mentén a kft. munkatársai.

A szigetelt termálvíz csöveket homokágyba helyezték, ami a csővezeték védelmét szolgálja – a homokot részben a városi-, és iskolák-óvodák homokozóinak homok cseréjéből nyerték. A komokágyra visszatermelték a kiásott földet, és az egészet tömörítették, a megmaradó törmeléket és hulladékot pedig elszállítják, az aszfaltot lesöprik, ezzel törekedve az eredeti állapotok helyreállítására végig a csővezeték mentén.

- Napokon belül megtörténik a teljes rendszer nyomás ellenőrzése is. A rendszerbe bekötött intézmények akár jelentős energia megtakarítást is elérhetnek a termálvíz magas hőmérsékletének köszönhetően, de mindez nagyban függ az időjárási körülményektől - hangsúlyozta Sipos László.

Termálvíz Hasznosítás

Geotermikus energiának nevezzük a Föld középpontja felől a Föld felszíne felé áramló hőenergiát. A Föld középpontjának hőmérséklete kb. 7000°C a hatalmas nyomás és a különböző izotópok radioaktív bomlása miatt. Ez a hőmennyiség vulkanikus területeken, üledékes medencékben természetes úton gyorsan tör a felszín felé. Hazánk nagy része ilyen üledékes medencén terül el, amelynek következtében geotermikus adottságaink igen jók. A magyarországi átlagos geotermikus gradiens 5-7°(közötti, amely a világátlag másfél-kétszerese. Ez azt jelenti, hogy Magyarország területén a föld belseje felé haladva 100 méterenként a hőmérséklet 5-7°C-kal emelkedik.

A geotermikus hőhasznosításnak több módszere is ismert. Legegyszerűbb fűtési célokra felhasználni. Fűtésre általában 100°C alatti hőmérsékletű geotermikus folyadékot használnak. A felszínre vezetett folyadékot közvetlenül is vezethetik a fűtési rendszerhez, azonban ez csak igen kis ásványianyag-tartalmú geotermikus folyadéknál ajánlott. Ennek oka, hogy nagy ásványisó-tartalom esetén a vízből kioldódó anyagok korrodálhatják, eltömíthetik a fűtési rendszert. Ezért jobb megoldás a hőcserélőkkel való hőhasznosítás. A folyadékban oldott ásványi anyagok miatt a már lehűlt termálvizet vissza kell sajtolni a földbe. Ez ugyan többletköltséget jelent a felhasználónak, azonban így a rétegnyomás hosszabb ideig nem változik, és a környezet sem sérül.

Olvasóink írták

 • 3. nádtető 2012. április 28. 17:59
  „Hank.Ha jól emlékszem akkor nyert a város egy új termálkutat amit most felújítottak.Kiépült a termálvezeték mindazon a helyeken ahová az új vezetéket építették ki.Ez akkor a városnak nem került pénzbe.Minden helyen fűtöttek is róla.Állítólag a kút meghibásodott,és nem adott olyan hőfokú vizet amire tervezték.A csurgalék vizet a Tiszába vezették.De mi lett a földben lévő vezetékkel nem lehet tudni,de fel nem szedték.”
 • 2. hank 2012. április 26. 20:36
  „Valaki meg tudná mondani, hogy 1995-ben mi volt az amit a Batsányiba meg a városházára meg még 1-2 helyre bekötöttek?
  Mert akkor kialakítottak hőcserélőt, de a próbaüzem után olyan alacsony hőfokú víz jött, hogy nem lehetett olcsóbban fűteni végül (ha jól emlékszem).”
 • 1. berkabela 2012. április 26. 18:18
  „Döngeti mellét az ötletes,takarékos csongrádi polgár,hiszen hasznositja a termálvizet!A késleltetett hatású CAVNTON végre rádöbbentett valakit, hogy ez a víz már 33 éve folyik a tiszába kihasználatlanul.Az ,akinek tudtával és beleegyezésével ez megtörténhetett- mondhatná:PARDON!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros majális

Az V. Motoros Majális kezdődik pénteken a tömörkényi vásártéren. Tovább olvasom