Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Újabb testvérvárosa lehet Csongrádnak

Testvérvárosi szerződésről tárgyal az erdélyi Gyergyószentmiklós polgármesterével Bedő Tamás, Csongrád első embere. A város eddig négy külföldi településsel tartott fenn ilyen kapcsolatot.
A két polgármester, Bedő Tamás és Pap József Fotó: Bálint Gyula György
A finnországi Raisióval ápol régi testvérvárosi kapcsolatot Csongrád, s erre a Bökény városrészi Raisio utca emlékeztet. Az idén kötöttek szerződést a Lodz megyei Belchatow várossal.

A kapcsolatot nagyban meghatározza, hogy mekkora a települések közt a földrajzi távolság. Ez megmutatkozik a dél-franciaországi Couzeix-szel létrejött együttműködésben. A francia településszövetség és Csongrád kapcsolatának idei egyetlen jele volt, hogy a Francia–Magyar Baráti Társaság elnöke járt a Tisza-parti városban, meglátogatta a Batsányi gimnáziumot, s ajándékba francia nyelvkönyveket hozott. Élő viszont a három éve tartó kapcsolat a vajdasági Óbecsével. Az ottaniak egy csoportja részt vett tavaly az EU-csatlakozás ünnepén, az idén a két település együtt indult egy Phare-pályázaton, s harminc óbecsei gyerek nyaralt Csongrádon.

A gyergyószentmiklósi kapcsolat létrejöttében a csongrádi Múzsa-iskola vezetőjének, Török Máriának, s Kováts Attilának, a csongrádi fúvószenekar vezetőjének úttörő szerepe van. A nyáron a két település együtt szervezett művészeti tábort, az ősszel közös kiállítást, s a december eleji városi ünnepségen versmondók és szavalók vettek részt nagy sikerrel. Ekkor találkozott a két város polgármestere – Pap József és Bedő Tamás – , aki jó esélyt lát a testvérvárosi mellett a gazdasági kapcsolatok kiépítésére is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma este ad koncertet a fúvószenekar Csongrádon

Ma este a fennállása negyvenegyedik évébe lépő csongrádi fúvószenekar a Magyar Király díszteremben… Tovább olvasom