Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Újra a helyén a csongrádi fahíd

Csongrád - Kedden összeszerelték, szerdától pedig már járható volt a csongrádi pontonhíd, ami mai formájában 51 éve szolgálja a Tiszán átkelőket. 1956-ban azért szorgalmazták a világháború végén felrobbantott hajóhíd újjáépített szerkezetének átalakítását, mert nagyobb hajózó nyílásra és teherbírásra volt szükség.
Arról ugyanis addig nem készültek számítások, hogy mennyit bír el a híd. Akkoriban komoly igény mutatkozott arra, hogy buszjárat közlekedjen a két part között. Ma már nem lehet 9 tonnás buszokkal ráhajtani, de 7,5 tonnáig még használhatják a gépjárművel közlekedők.

A környéken csak fahídnak becézett monstrum padozatát tavaly tavasszal mintegy 26 millió forintból teljesen felújították, négy éve 18 pontoneleméből hetet újra cseréltek, a többit korszerűsítették. Az üzemeltető Deviskomp Kft ügyvezetője, Varga Dénes szerint 10-15 évig biztos nem lesz szükség hasonlóan költséges felújításra, kisebb javítgatásokra viszont igen.

A hidat üzemeltető cég ügyvezetője szerint 10-15 évig még biztosan strapabíró lesz az utóbbi években felújított szerkezet. Fotó: Karnok Csaba

A szétnyitható szerkezet nem csak hajóforgalomnak szokott szabad utat engedni, hanem a nagyobb árhullámoknak is: 600 centiméteres tiszai vízállásnál félre kell állítani a fahíd középső részét. Keddről szerdára több mint két métert emelkedett a Tisza vízszintje, de a szakemberek szerint nem fogja elérni a hat métert a szőke folyó áradása, s így maradhat egyben a csongrádi fahíd.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a keddi Délmagyarországban és Délvilágban is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggódnak Csongrádon a központosítás miatt

Csongrád - A szakképző központok elhappolása miatt aggódik a csongrádi és a megyei önkormányzat. Tovább olvasom