Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Újra szólhat a Csongrádió

Csongrád - Tavaly áprilisban némult el, de idén márciusban újra szólhat a Csongrádió.
A médium éveken keresztül a kecskeméti Gong rádió frekvenciáját használta, de 2010 februárjában bejelentette a kereskedelmi adó, hogy egységesíti műsorrendjét, a 4 órás délutáni műsorsávot pedig csak akkor engedte volna át, ha a csongrádi önkormányzat a korábbi ár többszörösét fizeti ki érte. A tárgyalások megrekedtek, a Csongrádió elhallgatott – most úgy néz ki, csak átmenetileg. A csongrádi képviselő-testület múlt pénteki zárt ülésén arról döntöttek, hogy 6,5 millió forintot ajánl a város a 14 és 18 óra közötti műsorsávért. Kőrösi Tiborpolgármester lapunknak elárulta, egy tárgyalássorozaton túl vannak, közeledik a megegyezés. A Csongrádió műsorát a régi stáb készítheti.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Medvealfi 2011. január 20. 23:16
  „Üdv.
  Egyetértek azzal az (Azúrkék) gondolattal, hogy elsődlegesen azért a témáról alkotott, többnyire építő jellegű törekvésekre lennénk alapvetően kíváncsiak, és azok más szempontból érvekkel alátámasztott megvilágítására.
  Nyilván ez nem csupán csongrádi jelenség, viszont pl. a szegedi cikkeknél nagyobb számú személyeskedésen kell átugrálni.
  Egyébként az időközben megszűnt önkormányzati fórumon írta egy nevét vállaló, hogy ebből bizony támadtak igen komoly kellemetlenségei is akkor.
  Minden tiszteletemmel a "neves" emberek irányába, maradok üdvözlettel: Medve Alfonz”
 • 38. keletaru 2011. január 20. 20:25
  „azúrkék :-( Sajnos a Gyurcsány kormány idején szavazták meg a rektorok ( tanárok , értelmiség) amit megszavaztak HVG. gyönyörűen le is írta , az értelmiség cselekedetét ! Ebben a tanárok is hibásak, mikor még helyi szinten is alsóban óráikon oktatják kollégáik hibáját , szél fúttttta információm . Gyermekeinket megzavarva ezzel .!!!! Üdv Kuci”
 • 37. azúrkék 2011. január 20. 18:31
  „Tisztelt Norbi!
  Én csak néhány hete olvasom a kommenteket, így ezeket a beírásokat nem olvastam. Most is csak azért írok, mert igazságtalannak érze, hogy a pedagógusokkal vitetik el a balhét, holott nemcsak náluk lehetne megszorítani. Én azt gondoltam sokáig, hogy ez az új vezetés komolyan gondolja azt, amit az előzőek oly sokat hangoztattak, hogy a nehéz helyzetben felülvizsálják a kötelező és nem kötelező feladatokat. De nem íg történik, sőt!!!!
  Én egyébként azt gondolom, hogy nem az a fontos, hogy ki ír, ki az az ember, hanem az, hogy MIT ír. Engem egyáltalán nem érdekel az, hogy sárga, piros, vagy zöld, vagy tőlem lehet lila is, csak a városért tegyen és ne ellene. Üdv. Gabriella”
 • 36. keletaru 2011. január 20. 18:10
  „hank:-) Sajna itt a kritika nem hat hat , mert aki ide ezért bekerült az már átült !!! Többi meg színre cselekszik! Írat valaki itt minden mindegy csak irigykedünk , hiszen ez itt a baj !!! Nem látják egyesek itt minden drágában megy , vagy olcsóban s hova , s kinek !!! Értünk miattunk nekünk ....... Aki szól az meg nem ért hozzá . Nevetségesek !! Követem Norbi56 Üdv Lévai Attila”
 • 35. Norbi56 2011. január 20. 16:44
  „Tisztelt azúrkék!
  Azért bátorkodtam azt írni , amit írtam az arctalansággal kapcsolatban, mert én néhány alkalommal felfedtem a Norbi56 alatt kommentelő kilétemet.
  Egyik alkalommal azért, mert a kritikám kapcsán tudomásomra jutott, hogy keresik azt aki a kritikát írta, gondoltam tisztázom a helyzetet, és megkönnyítem a dolgukat, nem szerettem volna, ha mást támadnak meg esetleg az én írásom miatt. Megjegyzem azóta sem cáfolta senki a kritikiában megfogalmazottakat. Másodszor pedig azért, mert "lapszemle"-nek válaszoltam. Egyébként a Norbi56 az a nevemből kialakított mozaiknév. Higgye el , a stílusból szépen lassan fel lehet fejteni a mögötte lévő személyt. Így járt "cicvarek" például, s azt gondolom, egészen közel járok "lapszemle"-hez" is. Bár ő amikor én aláírtam a válaszom, inkább lezártnak tekintette a maga részéről diskurzust közöttünk. Lelke rajta. A kommentekből ítélve mások is sejtik / tudják ki "Ő ".
  üdvözlettel
  Nemeskéri-Orbán István”
 • 34. azúrkék 2011. január 20. 15:05
  „Tisztelt Norbi56!Lehet, hogy Önt azt hiszi, mindenki tudja kit takar ez a név, de téved. Én sem tudom ki Ön, csak sokmindennel egyet értek, amit Ön itt leír. Nem egyszerű dolog, amit Ön javasol, hogy mindenki vállalja fel a nevét, hiszen biztosan sokan vannak olyanok is, akik ide írnak, akik függnek az Önkormányzattól és jogosan féltik az állásukat. Sajnos ez az idő is eljött. Szerencsére én nem függök, de ettől még tájékozódom, nyitott szemmel járok, elolvasom a testületi anyagokat és megpróbálok a város fejlődés érdekében ezen a fórumon is véleményt nyilvánítani. Remélem, hogy ezt még lehet. Sajnos nem hiszem, hogy a város vezetőit befolyásolnák az itt elhangzott vélemények, sem az Öné, sem az enyém. Szerintem rossz irányban indult el a város, hogy a romokat eltakarítsa, sokan úgy gondoljuk, hogy egyre mélyebbre süllyedünk és látszik a dilettantizmus és a hozzá nem értés. Én még olyan messzire nem mennék, mint Ön, hogy egyenlőség jegyet tegyek az előző kurzus és a jelenlegi között, de egyre inkább afelé hajlok, hogy ebből nem lesz kilábalás és fejlődés.”
 • 33. bambuska 2011. január 20. 12:32
  „Mélységesen egyetértek Önnel Norbi56!
  De lássa be Magyarország nem az az ország, és Csongrád nem az a város, ahol az ember nyugodtan és félelem nélkül vállalhatja a véleményét. Kíváncsi lennék lapszemlére. Vajon szemtől szembe is így állna -e ki?
  Sajnos nekem is vannak információ hiányosságaim, bár Ön írta valamelyik hozzászólásában, hogy hol lehet megtalálni ezeket az adatokat. Azt hiszem sokan nem fogjuk elolvasni ,ezért nagyon fontosnak tartom, hogy azok akik ismerik ezeket leírják, mint Ön.”
 • 32. Norbi56 2011. január 20. 11:40
  „Azt gondolom, sem komoly szakmai ,sem komoly politikai vitát nem érdemes arctalanul folytatni. Rövid vagy hosszabb szakmai reflexiókra, vagy tényleg csak rövid politikai észrevételek megtételére van itt csak lehetőség. S valóban nem érdemes fantomokkal vitába elegyedni mint ahogy itt fantomizálódik a többség.
  Az a kisebbség, aki pedig vállalja az arcát személyiségét csak Ők(mi) vállalják/vállaljuk a véleményüket, véleményünket. Így ezen a fórumon a téma/témák teljes mélységű és tárgyszerű ismeret nélkül nincs értelme a további vitának.
  Azt , hogy mi a sok és mi a kevés ( ellátott, alkalmazott, bér, pénz)érzelmi vagy pártpolitikai alapon nem lehet eldönteni. Márpedig az világos, hogy a" képviselő testület mezében " megszólaló "lapszemle" és még néhányan pártpolitikai alapon vitáznak.
  Itt a város jövőjéről, élhetőségéről, finanszírozhatóságár kellene vitatkoznunk, gondolkodnunk, a többséget nem érdekli, (engem biztosan nem,) hogy ez narancssárga vagy piros. Azt, hogy ma itt tart a város azt a két párt nagykoalícióban, a két oldal együtt érte el, Szoci polgármesterrel, Fideszes alpolgármesterrel, jobboldali többséggel, úgy hogy a szocialista polgármester minden előterjesztését azok a jobboldali(Fideszes) képviselők szavazták meg, akik megkötötték a maguk kis privát mutyijait. Sem erkölcsi sem politikai , de még emberi alapjuk nincs arra, hogy most a megvilágosodott megváltó személyében tetszelegjenek.
  Nagyon szerényen próbálják meg az általuk elkövetett hibákat az általuk fejre állított költségvetést, az általuk elhibázottan megindított beruházásokat, az általuk leépülő várost a helyes irányba terelni, állítani. Ehhez kívánok nekik megfelelő alázatot, szakmai hozzáértést , türelmet, magunknak pedig, bátorságot demokratikus, tisztességes közéletet és légkört.”
 • 31. azúrkék 2011. január 20. 06:26
  „Kedves Lapszemle. Sajnos nem értek Önnel egyet, mivel én azt gondolom, hogy egy településen kell, hogy legyenek prioritások a város költségvetésében. Most sem mert a város vezetése hozzányúlni azokhoz a "szent tehenekhez", amelyekhez az előző vezetés sem mert hozzá nyúl ni. Ilyenek a bokrosi iskola, ahol már shzinte gyerek sincs, de politikai okokból nem nyúlnak hozzá, ilyen a műv.ház, ifj. ház és galéra, ahol évtizedek óta nem folyik érdemi munka, ilyenek a nem kötelező feladatok. Nem az oktatás az, ahol drasztikus megszorításokat kellene végezni. Bizonyosan igaz ez a megszorítás, hiszen a pedagógusok már kaptak is erről tájékoztatást.A fentieken kívül talán a város vezetőinek kellett volna önmérsékeletet tanúsítania először /2 alplgármester, sok-sok polg. tanácsadó stb. maximális fizetések,sok-sok plusz juttatás a hivatalban/ Itt lenne mit megszorítani.
  Sajnos a rendelőintézet ügyében sem értek egyet. Ha eddig is 30 millióval támogatták a rendelőt, akkor mit nyert vele a város, hogy átpasszolta egy vállalkozónak, akinek szintén 30 millát ad. Akkor lenne logikus amit ÖN mond, ha a városnak a továbbiakban nem kellene ennyi pénzt kiadnia, mert a vállalkozó úgy veszi át, hogy Ő majd kitermeli a költségeket. Így semmi értelme nem volt, csak az, hogy támogatunk valamilyen oknál fogva egy vállalkozót. Ő fogja learatni a 600 milliós beruházás előnyeit, hiszen a fejlesztés után gondolom több lehetősége lesz bevételt produkálni a rendelőnek. Egy vállalkozónak elsődleges célja az, hogy Ő minél nagyobb nyereséget profitáljon. Miért nem a városé lesz ez a plusz bevétel, miért egy vállalkozóé?????? Lehet, hogy a vezető személye nem volt megfelelő, nem azt kellett volna kicserélni egy olyan vezetőre, aki nem álláshalmozó, hanem a rendelő érdekeit nézi és ott próbál meg bevételt produkálni és nem a saját zsebét tömi?”
 • 30. lapszemle 2011. január 20. 05:36
  „Nem akarok a számmisztikába elmerülni,de ha igaz az itt elhangzott az oktatástól állitólag elvonásra tervezett 58 millió forint akkor vegyük már figyelembe azt,hogy a tanulólétszám folyamatosan csökken. Ez azt jelenti,hogy a ráforditásnak is csökkennie kell. Tudvalevő dolog,hogy az oktatásban a felmerülő kiadások döntő hányada bér és járulékai.
  A Rendelőintézet esetében pedig,ha figyeltük az elmult éveket,eddig is támogatni kellett,mivel az OEP pontpénznem biztositotta a müködtetési kiadásokat,ez sajnos igy van az ország összes kórházában és járó betegellátásában is Feltételezem,hogy a város vezetése körbejárta,hogy a lakosság egészségügyi ellátása szempontjából mi a legjobb. Nem a müködtető személye a fontos,hanem a megbizható folyamatos a beteg érdekeit szem előtt tartó magasabb szintű szakmai feladatellátás.”
 • 29. hank 2011. január 19. 22:49
  „Sokminden más is döbbenetes, csak ezt valamiért nem veszik észre...
  Csongrádon más médiák is vannak. Van aki a vezetés jódolgairól szivesebben ad hírt és nem említi a problémákat.
  Van aki viszont minden oldalról körbejárja a dolgokat. Ez persze nem feltétlenül szimpatikus mindenkinek.

  Ha az oktatásra akar valaki visszahozni 58 millát, akkor szerintem lenne hely ahonnan el lehet venni pénzt.
  (Van ahol ugyanannyi munkára és kevesebb emberre hivatkozva fizetést emelnek, plusz embereket vesznek fel. Közben meg 58 millát vonnak el az oktatástól.

  Úgy tudom, hogy a testületi üléseket évente 10 millió feletti összegért közvetíti a tv.
  A TV leadja azt amit lát és kész. Nagyon nem megy bele a részletekbe, a felszínen marad. (Ez is lehet jó. Hosszú távú befektetés.)
  A rádió részleteiben utána járt dolgoknak és leadta amit lehetett. Így tudunk sokmindenről és mindenki elgondolkodik a hallottakon.

  A rádióknak vagy a hírdetőkből van pénzük vagy a város támogatásából. Drága a frekvencia és a jogdíjak.
  Más összegért lehet eladni egy reklámot Budapesten, Győrben, Szegeden, Nyíregyházán, Szentesen vagy éppen Csongrádon. Ez gondolom mindenkinek tiszta.

  A hozzászólásokat nézve: ha sokat hírdetnek, akkor az a baj. Ha a város a hírdetésekre azt mondaná, hogy ne legyenek és több pénzzel támogatná (többféle műsor stb.) akkor az többe is kerülne. Akkor meg az lenne a baj.

  Kezdem ezt az egészet úgy érezni, mint a helyi vállalkozások bevonását a városi beruházásokba.
  Ha egy vidéki vállalkozó nyeri meg, akkor "már megint nem a helyi vállalkozásokat támogatta a város". Ha meg helyi vállalkozás nyeri meg "már megint valaki ismerőse nyerte meg a beszállítói munkát".

  Azt szerettem volna jelezni, hogy nem könnyű egy rádiót vinni.
  Én csak azt kértem, hogy segítő szándékú visszajelzéseket adjunk az újrainduló rádiónak.

  Stevestrong: kérdezted a szomszédos rádiókkal kapcsolatosan "de ha már ide lyukadtam ki, akkor miért nem szálunk be oda, nem lenne olcsóbb???" ---> nem hiszem, hogy feltétlenül olcsóbb lenne összességében. Ráadásul ott pl. kapna a város 1 órát és kész. (Annak idején a Rádió Szentes ferekijén ment a Csongrád Rádió műsora és később lett önálló.)
  A Rádió Szentest valamiért nem igazán tudom fogni Csongrádon autóban (ott hallgatok rádiót sokszor).
  De biztos az én rádió(im)mal van a baj.

  A Gong rádió hullámhosszán van/lenne 4 óra műsoridő utána/előtte meg Gongos zenei műsor.
  A Rádió Szenteshez még adót is fel kellene - lehet - szerelni, hogy erősebb legyen (hiszen a Csongrád rádió nem csak Csongrádról tudósított, hanem Csanytelek, Tömörkény, Felgyő is beletartozott - ha jól emlékszem)
  Kiskunfélegyházi rádió nem hiszem, hogy nagyon szóba jöhetne.

  Ha már szomszédolni indulunk rádióügyben, érdemes lenne tudni azt is, hogy mennyi a bevétele (+ önkormányzat(ok) támogatása), kiadása. Szerintem nincsennek hasonló adottságok egy olyan kisvárosban, mint Csongrád.

  Hank”
 • 28. azúrkék 2011. január 19. 19:51
  „Döbbentes, hogy egyesek mennyire igénytelenek a csongrádi rádió tekintetében. Amit itt rádióként hosszú éveken keresztül támogatott az önkormányzat, az csak megcsúfolása volt a rádiózásnak. Nem véletlenül volt állandó feljelentés a silány és rendkívül egyoldalú hírműsorok miatt az ORTT-nél. Erre a hihetetlenül primitív műsor nyújtó rádióra nincs szükséges a városnak. NEM ÉR MEG 6,5 millió forintot. INKÁBB ADJÁK ODA az oktatásnak, ahonnan most vesznek el 58 millió forintot. NEM NEVEETSÉGES.
  lÁTSZIK, HOGY ENNEK A VEZETÉSNEK az ilyen primitív műsorok kellenek, az a lényeg, hogy hűséges legyen a fennálló hatalomhoz. Ez pedig ismerve a rádiós személyét 100 %-ig garantált, hiszen pénzért bármikor bárkinek hajbókol, ha megfelelően megfizetik.
  Más! Nem véletlenül zárt ülésen tárgyalják az előterejsztéseket, hiszen így el lehetett titkolni ideig-óráig
  hogy a 600 millióból felújított rendelőt átpasszolták egy vállalkozónak, aki évente 30 millát kap támogatásként az önkoritól. OKTATÁSRA, kultúrűra / nem az un. műv. házra gondolok, mert ott nem folyik kulturális tev ékenység, jobban mondva semmilyen tevékenység nem folyik/, a város üzemeltetésre nincs pénz, de silány rádióra, vállalkozó támogatására van? HÁT EZÉRT ZÁRTAK AZ ÜLÉSEK.
  NORBI 56 hozzászólásai hihetetlenül érdekesek és szakszerűek. Addig hallgassák meg és fogadják meg a tanácsait, ameddig csődbe nem viszik a várost.”
 • 27. hank 2011. január 18. 23:23
  „faQtya: "Itt volt a ´szenzáció´-sajnos. <szenzáció=hallgatottság=több reklám=több pénz>szóval ha nem kaptak túlóra pénzt, később valamilyen formában megtérült a befektetés)" ---> nem hiszem, hogy erre mentek volna és tudomásom szerint nem is anyagi nyereséget hozott hanem azt, hogy megmaradt Csongrád. Mindenki rakott hozzá egy picit, ők pedig próbálták összefogni a maguk módján és átadni az információkat. Szerintem igenis fontos volt melyet a képviselőtestület is elismert.

  keletaru: Nem teljesen értem amit írtál... Lehet a burok és a kolbász miatt. :-) Én arra szerettem volna rávilágítani, hogy végre ismét lesz egy rádiónk a kényszerszünet után, melyet pár lelkes ember csinál. A helyett, hogy a legújabb témát marcangolnánk szét, érdemes lenne építő jellegű javaslatokat adni. Ez nem kötelező, de miért ne lehetne így?

  Végül valaki írta, hogy sok a zárt ülés.
  Tényleg így van, és eléggé feltűnő. A kérdés, hogy mint csongrádiak tehetünk-e bármit is ezellen. Nyilván a téma is megkövetelheti, de ugyanakkor a képviselők sem szeretnék, ha "fogást" találnának rajtuk. Hiszen - mondhatni - a Fideszben és Csongrádban az a közös, hogy mindkettő "betonhatalom" lesz hamarosan - ha továbbra is így haladnak. :-) (Ki így, ki úgy.)

  Hank”
 • 26. deszka 2011. január 18. 20:13
  „Az tényleg elgondolkodtató,hogy az utolsó testületi ülésen egyetlen egy napirendi pont volt nyilvános.Ha ez a tendencia erre halad, feleslegesé válik a tv közvetítés.Ezzel lehet takarékoskodni.”
 • 25. keletaru 2011. január 18. 15:34
  „Norbi56 :-) Csak azt nem tom mitől félnek a választóiktól ? Még nem is verték őket nyakon döntéseik miatt, amúgy sem lehet őket felelősségre vonni . Hisz joguk van !!!! Miattunk értünk , ülnek jobbról balra , majd balról jobbra csakis ?! Na ezért nem lesz itt elszámoltatás , mert bent már "zárt"-ülésen megegyeztek !! Csakis miattunk !! Üdv Kuci”
 • 24. Norbi56 2011. január 18. 12:21
  „"A csongrádi képviselő-testület múlt pénteki zárt ülésén arról döntöttek"....
  Az hogy szól-e a rádió vagy nem , nem különösebben érdekel. Az viszont, hogy egyre gyakrabban fordul elő, hogy zárt ülésen tárgyalnak olyan kérdéseket, amelyek ilyen módon tárgyalását semmi nem indokolja, legfeljebb az, hogy akik a döntéseket hozzák - jelesül a képviselő testület tagjai - félnek nyilvánosan tárgyalni az egész várost érintő kérdéseket. A legutóbb összehívott és idézett testületi ülés is ilyen volt.
  Még személyi döntéseket is csak az érintettek kérése esetén kell zárt ülésen tárgyalni. (Bár meglehetősen furcsa dolog az, ha valaki közszereplést vállal, de az azzal kapcsolatos döntéseket, az arcát, a nyilvános megmérettetését nem vállalja.)
  Nincs - nem lehet olyan gazdasági érdek, amely alapján ilyenre lehetne hivatkozni, hiszen a képviselő testület esetében a legfontosabb a város polgárainak érdeke, tájékoztatása, tájékozottsága. Még az elővásárlás vagy az opciós jog érvényesítése sem lehet indok arra, hogy zárt ülésen tárgyalják. Tudom, hogy az előző ciklusokban is voltak zárt ülések, - én bizottsági szinten akkor is elleneztem a többségét - de most úgy látom egyre inkább gyakorlattá válik. Ha lassan mindent zárt ülésen tárgyalnak, ne finanszírozzák a Tv vagy rádió közvetítést. Ne féljenek, vállalják bátran arcukat döntéseiket, ne bújjanak a zárt ülés és a kollektív "felelőtlenség" bástyája mögé! A demokráciát( ami ilyen formában fikció) csak a nyilvánosság biztosíthatja!”
 • 23. Öszintenő 2011. január 17. 19:52
  „"ÖöÖŐ polgármester úr öööö és egyátalán öö polgármester úr egyátalán.....és egyátalán"

  Hát kb ennyi volt nagyvonalakban a rádió szuper hozzáértő vezetője.
  Vagy legyen normális nívós rádió,vagy költsük hasznosabb dolgokra a pénzt !”
 • 22. faQtya 2011. január 17. 18:46
  „Okostojás!
  Ez engem is érdekelt (magánemberként) és rákérdeztem illetékesnél. Mint megtudtam, nem úgy megy, hogy vásárolunk egy frekvenciát.
  Nemzetközi szabványok vannak, melyik frekvenciára hol lehet "adást tenni", hogy ne zavarjon egyéb rádiót, hatósági frekvenciát stb. Ezáltal korlátozva vannak a frekvenciák, és a meglévőkkel úgy gazdálkodnak, hogy pályázatokat írnak ki rájuk. Tehát ha valamelyik rádiónak lejár az engedélye a frekvenciára, akkor azt bárki megpályázhatja (lásd Sláger Rádió). Így vagy megnyered a pályázatot és lesz rádiód, vagy nem...
  Szóval ha jól tudom, így működik a rendszer nagyjából...”
 • 21. Okostojás 2011. január 17. 17:39
  „Mennyibe kerülne egy rádiófrekvencia vásárlás?”
 • 20. stevestrong 2011. január 17. 15:43
  „Nem volt rádió, észre sem vettem! :) Ja de, bocsánat, többet hallgattam a Gongot, mert van normális zene, és műsorvezetők. Nem egyszemélyes " dejólérzemmagamahelyipolitikusokkal" című műsor, hanem valami igényesebb! Érdemes lenne szétnézni a szomszéd városok helyi rádióinál, a műsorszerkesztés rejtélyeibe :), de ha már ide lyukadtam ki, akkor miért nem szálunk be oda, nem lenne olcsóbb???”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betonelemgyárat venne Csongrád

Idén végre megszerezheti Csongrád önkormányzata a Körös-torok szomszédságában lévő betonelemgyárat. Tovább olvasom