Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Újranyitnák a csongrádi Erzsébetet

Csongrád - Nyárra újra kinyitná a 2008-ban bezárt Erzsébet Szállót a csongrádi önkormányzat – a városvezetés szerint főszezonban kevés a szálláshely. A helyi szállásadók viszont úgy látják, alig jön vendég a városba: a Hotel Tisza például visszaadta engedélyét.
Folytatódik az Erzsébet-saga Csongrádon: két évvel azután, hogy bezáratta a város a tulajdonában lévő szállodát, az önkormányzat újra nyitná a hotelt. A javaslatról pénteki ülésén tárgyal a képviselő-testület. Az előterjesztésben az szerepel, hogy számos nyári program – mint a tánc- és zenefesztivál, a művészeti hét vagy a borfesztivál – annyi turistát csalogat a Tisza-parti városba, hogy a csongrádi szálláshelyek kapacitása nem lesz elegendő. Ezért szezonálisan érdemes lenne megnyitni az Erzsébet Szállót. Az önkormányzat illetékesei helyszíni szemlét tartottak az épületben, és megállapították, hogy kisebb javítások, a meleg víz használatának kialakítása és a teljes emeleti rész nagytakarítása után a szálloda ismét alkalmas lehet vendégek fogadására. Arról nem készült számítás, hogy az üzemeltetés mennyibe kerülne.

A csongrádi városvezetés visszafordult: a régi gyakorlat szerint működtetnék a szállót. A szerző felvétele
A csongrádi városvezetés visszafordult: a régi gyakorlat szerint működtetnék a szállót.
A szerző felvétele

Megpróbáltunk utánajárni, mire alapozhatják a városházán, hogy idén nyáron szükség lesz az Erzsébet Szálló 30 férőhelyére. Ujszászi Erika, a helyi Tourinform-iroda vezetője azt mondta, elegendő szálláshely van Csongrádon – 2008-ban 25 szállásadónál 865 férőhelyet, 2009-ben 23 szállásadónál 809 férőhelyet tartottak nyilván –, nagyobb, 50 fős csoportokat viszont nem tudnak hol elhelyezni. Az Erzsébettel kapcsolatban hozzátette: volt egy vendégköre, amely tavaly hiányolta ezt a fajta szolgáltatást.

A költségvetési adatok is felemás képet mutatnak: 2006 és 2008 között minden évben csökkent Csongrád vendégéjszakák utáni idegenforgalmi adóbevétele, tavaly viszont 13 százalékkal nőtt az előző esztendőhöz képest, így meghaladta az 1 millió 320 ezer forintot. A városházi várakozásnak ellent mond, hogy 2010-re már csak egymillióval kalkulálnak a büdzsé előkészítői.

– Miért jönne ide bárki is? A Körös-torok és természeti értékeink jelentenek ugyan vonzerőt, de korántsem akkorát, amiből meg lehetne élni. Nincs miért újranyitni az Erzsébetet – nyilatkozta lapunknak Bátki Ferenc, a Hotel Tisza tulajdonosa, aki tavaly nyáron visszaadta szállodája engedélyét, és azóta magánszálláshelyként működteti a házat. Idén eddig mindössze 8 éjszakára vettek ki nála szobát. Hasonlóan nyilatkozott két másik szálláshely üzemeltetője is.

Olvasóink írták

 • 15. keletaru 2010. február 18. 19:58
  „Annyiért én is üzemeltettem mint 2000.-ben kiadták ! Persze ugyan azokkal a feltételekkel ! Sőt ilyen feltételekkel, meg tanácsadókkal még a települést is vezetem !!!! Ennyiért még a hülyének is megéri nem , hogy Bedőnek !Legalább én nem hivatkoznék párt fegyelemre !!!! Üdv Kuci”
 • 14. Balotelli 2010. február 17. 06:34
  „"Meg nem erősített információk szerint őrizetbe vették a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát. A rektor - állítólag - a rendőri akció során könnyebben megsérült.
  Két embert gyanúsítottként hallgattak ki, egy harmadiknál még folyik a házkutatás a befolyással üzérkedés bűntette miatt indult eljárásban - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), amely az ügyben házkutatást tartott kedden több helyen, így a nemzetvédelmi egyetem rektori helyiségeiben is."(2010.02.16.)
  Csongrád - 22,7 millió forintért eladta a csongrádi önkormányzat a kisréti állattartó telepet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnek. A katonai műszaki kar mérnökképzést akar indítani a város mellett, pályázati pénzből.(2009.11.27.)
  Jajjaj..........”
 • 13. szemlelodo 2010. február 17. 06:24
  „Nem lesz olcsó mulattság beüzemelni ismét a szállodát, mert amikor bezárták gyorsan septében sok mindent leszereltek annak reményében ,hogy ,ha bérbe adják az épületet a különböző tartozékokra úgy sem lesz szükség. Többek között légkondicionálók is leszerelésre kerültek, melyből még a Városházára is kerültek. A megszüntető döntés után hetekig hurcolkodtak az épületből kitudja milyen jogcímen és hová? Amennyiben a vagyonnyilvántartás pontos és szakszerű megérne belsőellenőrzési vizsgálatot, mert esetleg nagyot szív az ideiglenes újüzemeltető és a balhét Neki kell majd elvinnie,úgy hogy legyenek résen az átvételkor.”
 • 12. Balotelli 2010. február 16. 20:40
  „Száma: 10-2417-2/2010. M
  Témafelelős: Forgó M.

  ELŐTERJESZTÉS
  Csongrád Város Önkormányzata Képviselő testülete
  2010. február 19-i ülésére

  Tárgy: A Csongrád, Fő u. 3. szám alatti Erzsébet szálló nyári szezonra történő megnyitása

  Tisztelt Képviselő testület!

  A Csongrád városban 2010. évben tavasztól kora őszig számos programot, rendezvényt szervez Csongrád Város Önkormányzata, a Művelődési Központ és Városi Galéria, az Alkotóház és a Csongrádi Fúvószenekar.
  Többek között megrendezésre kerül a Tánc és Zene Fesztivál, a 20 éves jubileumi Plain Air kiállítás, Művészeti hét, a Borfesztivál és Kenyér Ünnep, valamint a városrehabilitációs pályázat kapcsán tervezett programok. A fenti programok általában több napos rendezvények, amelyekre nagyszámú meghívott vendéget várnak a szervezők a környékbeli városokból ugyanúgy, mint külföldről, és a város szálláshelyeinek kapacitása vélhetően nem lesz elegendő a programokra látogatóinak elszállásolására.

  A Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. képviselőivel helyszíni szemlét tartottunk a jelenleg használaton kívüli, alapberendezésekkel ellátott Erzsébet szállodában, ahol megállapításra került, hogy a szobákban történő kisebb javítások, a meleg víz használat kialakítása és a teljes emeleti rész nagytakarítása után a szálloda ismét alkalmassá tehető vendégek fogadására.

  A fentiek alapján javasolom az Erzsébet szálloda szezonális beüzemelését, és a feladatra a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft-t megbízását 2010. május 1-től 2010. szeptember 30. napjáig. Mivel az üzemeltetésbe adás az önkormányzat kezdeményezésére, városérdekből történik, javasolom az ingatlan kedvezményes használatba adását a Kft. részére, 5.000 Ft/hó + ÁFA összeg mellett.

  Kérem az előterjesztés megtárgyalását, és a határozati javaslat elfogadását.”
 • 11. timoboll2 2010. február 16. 19:36
  „S így iramlanak örök éjben kivilágított nappalok...
  MI meg csak könyöklünk, és hallgatunk.”
 • 10. deszka 2010. február 16. 19:07
  „Sajnos ez a csongrádi "valóság". Ilyenkor érzem azt - egyszerű csongrádi lakosként - hogy helyettük is szégyellem magam. Szégyellem azért, mert ilyen vezetők irányítják a várost. Azok az érvek, melyek alapján megnyitnák az Erzsébet Szállót teljesen megalapozatlanok, s az ötlet megfogalmazóinak hozzá nem értését tükrözik.
  Ezen városvezetés kitartó munkával már elérte azt, hogy Csongrádot végleg kiírták a fürdővárosok megtisztelő csoportjából. Az un. "uszodánk" simán elnyerné a legelhanyagoltabb, legveszélyesebb, stb. fürdő kitüntető címet.
  Az Erzsébet megnyitásával lehet folytatni a sort a legekkel.......”
 • 9. keletaru 2010. február 16. 16:15
  „Hát nem látjátok a jövőt !!! Hisz a sétáló utcát is azért építik mert annyian lakunk, itt oly mértékben fejlődünk , gyarapodunk, hogy igény van rá . Ők már tudják a moziba is ezren fognak majd jönni hisz retró van !!! A leg nagyobb baj ott kezdődik szerintem, bent a bagázs tagjai mind ülve beszélnek ! Ezért nem látják mi történik körülöttük . Mint azt sem, mikor ingyen oda adták az Erzsébet szállót , vagy mikor az I.H.-ból a bérlő valami furcsa módon el ment . De itt lemerem írni lassan ciklus végén meg lesznek a jutalmak ces-ben a a jó munkáért . Hiszt itt is csak egy két kommetelő hőbörög , az meg kit érdekel ???? Persze ezt mind "értünk" teszik "felelősséggel "!!!! Értünk?? Üdv Kuci”
 • 8. Balotelli 2010. február 16. 16:15
  „" Házkutatás a Zrínyi-egyetemen
  A nemzetvédelmi egyetem rektori részlegén keresnek iratokat, állítólag több embert őrizetbe vettek."
  Csak nem azért talán mert Csongrádon fektettek be?”
 • 7. hién 2010. február 16. 13:29
  „csucsu2 jól beszél!”
 • 6. csucsu2 2010. február 16. 13:14
  „Nagyon veszedelmes itt olyat kérni, hogy egy városvezető a pártállásától függetlenül a felesküdött és ezzel az elválalt munkáját végezze, és mutasson fel kézzel fogható eredményt.
  A csapat fela eleve fel van mentve a munkavégzés alól, mert a másik felén van sapka...”
 • 5. hién 2010. február 16. 12:50
  „Természetesen a radikális változásokat demokratikus ( !!!! ) keretek közt értem. De azonban ,ha csak nyujtják halasszák,mint a rétes tésztát nincs értelme az egésznek semmire. Pályázni kell mindenre töretlenül és nem csak helyben topizni, megmutatni, hogy a csongrádi ember nem is olyan ....,mint amilyennek a szomszédos város lakói emlegetik...”
 • 4. csucsu2 2010. február 16. 11:55
  „Nincs itt semmi baj!
  Minden OK, csak a szlgáltatást igénybe vevők igényei irreálisak és nem értenek meg semmit. Azt hiszik a kis hülyék, hogy a szolgáltatási díjakért lehet elvárásuk is.
  Az uszoda árai is rendben vannak és az is természetes, hogy a vasárnap este leengedett medencébe, még kedden este csak félig van víz, teljesárú belépőért. Az, meg persze természetes, hogy szombat éjfélkor még világít az összes tcf lámpa (kb 3-400 watt/db), biztos van ennek is jó oka, ami nem tartozik a népre, megmagyarázni sem érdemes, mert csak parttalan vitát eredményez. Mindenki csak húzogatja a száját és csak fanyalog, senki sem akarja meglátni a jót, a tenni akarást, pedig az van a város és a városüzemeltetés vezetői részéről.
  Jómagam is csak leszóltam azt a remek képviselői kezdeményezést, hogy legyen "Tiszavirág" a fahíd neve. Persze, ha minden kezdeményezésnek eléfekszik valaki, akkor ...
  Sajnos nem voltam még soha a szállodában, hogy lássam milyen is az, ha belülről olyan mint, kívülről, akkor megértem, hogy nem igazán volt rá kereslet.
  De hátha most ez végre bejön a gréniumnap, én szorítok.”
 • 3. timoboll2 2010. február 16. 11:53
  „A radikális változás néven futó szlogent örülnék, ha demokratikus kereteken belül értenénk, ismerve a 30-as évek Európáját és Magyarországát.

  A cikk megint a koncepciótlanság, kilátástalanság, lemondás filozófiáját tükrözi. Ennek a csúcspontja a csatlakozzunk Szenteshez elnevezésű Szentes-Alsó koncepció (a szentesiek már régóta így nevezik csongrádot), ami szintén azt sugallja: ez a város elveszett. Majd Szentes lélegeztetőgépen tart. Erről szól a történet.”
 • 2. hién 2010. február 16. 10:51
  „Ennek a városnak már totál mind1 mit csinálnak. Radikális változások kellenének,hogy a város egy kicsit is fellendüljön. Járt már valaki az Erzsébet szállóban? Inkább munkás szálló, mint Erzsébet! A XXI. században XX. század eleji kialakításokkal. Igy jóhogy nem megy oda senki,aki meg netán betévedt,az meg olyan szájízzel is távozik. Itt van még például a gyógyvizes uszoda és strand,ami 1x csak majd be fog szakadni a maga alatt kimosatott hatalmas gödörbe. A tanmedence meg egyenese veszélyes,mert a csempék közzt már nincs fuga. Kirakhatták volna akár borotva pengével is az alját. A többiről meg ne is beszéljünk..... Ebben a városban szépen lassan elsorvad az élet. Normális fejlesztések kellenének,nem csak kirakat csilli-villi....”
 • 1. Balotelli 2010. február 16. 08:33
  „Esetleg üzemeltethetné az Erzsébet presszó bérlője?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte lopott kocsikra vadásznak

Csongrád - Többfelé hívják az országban a csongrádi polgárőrök rendszámfelismerő berendezését és… Tovább olvasom